Klasični koncerti za djecu i roditelje

Koncerte klasične glazbe za roditelje i djecu u Splitu pokrenula je glazbena teoretičarka Lana Marasović u sklopu projekta Odgoj s glazbom, koji je nastao po uzoru na Orff Schulwerk. Do sada su na koncertima već bili zastupljeni violina, klarinet, saksofon, mandolina i gitara, a prvi ovosezonski koncert 13. listopada pred najmlađu publiku i roditelje dovodi harfisticu Lovorku Begović.

Glazba ima velik utjecaj na raspoloženje i socijalizaciju svakog djeteta, a kultivirano slušanje klasične glazbe razvija puno više od glazbenog sluha. Motorika, senzomotorika, mentalne sposobnosti te pokret i neverbalno izražavanje samo su mali dio benefita koje pruža glazba. Pristup Carla Orffa veliku važnost pridaje pokretu za kojeg se smatra da je usko povezan s glazbom pa se stoga na koncertima klasične glazbe za djecu ne mogu vidjeti sjedalice, već šareni plesni podij koji čarobnim zvukovima mami najmlađe da se izraze pokretom ili instrumentom.

U početnom upoznavanju djece s glazbenim svijetom potrebno je u njima probuditi osjećaj za ritam, stoga nije čudno da uz zvukove solističkog instrumenta čujemo i udaraljke kojima djeca uz pomoć roditelja prate metar glazbene melodije, a uz to vježbaju koordinaciju, odnosno sposobnost izvođenja jednostavnih i složenih tjelesnih pokreta koje zahtjeva upotreba glazbenih instrumenta. Na primjer, sviranjem đembe bubnja različitom pozicijom ruke pri udaru opne proizvodi se potpuno različiti zvuk, dok je za sviranje triangla potrebna preciznost držanja da bi instrument mogao titrati prilikom proizvodnje zvuka.

Svi ti instrumenti naizgled "jednostavni za sviranje" imaju važnost u djetetovu razvoju. Djetetova uključenost u proizvodnji glazbe jedan je od načina da postanu aktivni slušači. Pritom se naravno misli na organizirani zvuk, a ne besmisleno lupanje pri kojem bi se dijete moglo i ozlijediti. Djeci naprosto nije prirodno sjediti i slušati glazbu. "Često pitam djecu što im je činiti dok slušamo glazbu te sam nerijetko na početcima rada znala dobiti odgovore poput: "sjedimo i slušamo" ili "mirujemo i slušamo". Moram priznati da je vrlo tužno čuti to od petogodišnjaka i s neizmjernim veseljem mijenjam takva dječja razmišljanja.", ističe Lana Marasović.

Ako želite provesti kvalitetno i sadržajno vrijeme s vašim djetetom te mu omogućiti jedno drugačije koncertno iskustvo koje poziva na ples, pjesmu i sviranje, prijavite se na prvi ovosezonski Klasični koncert za djecu i roditelje, koji se održava 13. listopada 2018. na adresi Mažuranićevo šetalište 9a u Splitu. Sve informacije možete dobiti na mail odgojsglazbom@gmail.com ili na Facebook stranici Odgoj s glazbom "MUSICA".

Tekst i foto: press

Preporučujemo

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

Pričanje bajki na Ribnjaku

Nakon kratke stanke, Teatar Poco Loco vraća se…

Pročitajte i:

Kako sam tehnikom filcanja razvila više strpljenja, unutarnjeg mira i povjerenja u život

Različiti su načini kako se možemo opustiti od rada pred ekranom, svakodnevne jurnjave za klincima,…

sarene carapice kao podrska osobama s Down sindromom

Dan kojim su zavladale šarene čarapice

Danas je 21. ožujka dan kada svi možemo odijenuti šarene čarapice i pokazati da podržavamo…

Mladenka našla poruku preminule majke na vjenčanim cipelama

Emma iz Leicestershirea je spremajući se za vjenčanje otkrila skrivenu poruku na svojim cipelama za…

ciscenje u sklopu akcije s drustvenih mreza #trashtag

U moru besmislenih izazova ovaj pod hashtagom #trashtag pomaže čistiti planet Zemlju

Konačno se u moru beskorisnih, da ne kažemo glupih, izazova na društvenim mrežama pojavio i…