Klasični koncerti za djecu i roditelje

Koncerte klasične glazbe za roditelje i djecu u Splitu pokrenula je glazbena teoretičarka Lana Marasović u sklopu projekta Odgoj s glazbom, koji je nastao po uzoru na Orff Schulwerk. Do sada su na koncertima već bili zastupljeni violina, klarinet, saksofon, mandolina i gitara, a prvi ovosezonski koncert 13. listopada pred najmlađu publiku i roditelje dovodi harfisticu Lovorku Begović.

Glazba ima velik utjecaj na raspoloženje i socijalizaciju svakog djeteta, a kultivirano slušanje klasične glazbe razvija puno više od glazbenog sluha. Motorika, senzomotorika, mentalne sposobnosti te pokret i neverbalno izražavanje samo su mali dio benefita koje pruža glazba. Pristup Carla Orffa veliku važnost pridaje pokretu za kojeg se smatra da je usko povezan s glazbom pa se stoga na koncertima klasične glazbe za djecu ne mogu vidjeti sjedalice, već šareni plesni podij koji čarobnim zvukovima mami najmlađe da se izraze pokretom ili instrumentom.

U početnom upoznavanju djece s glazbenim svijetom potrebno je u njima probuditi osjećaj za ritam, stoga nije čudno da uz zvukove solističkog instrumenta čujemo i udaraljke kojima djeca uz pomoć roditelja prate metar glazbene melodije, a uz to vježbaju koordinaciju, odnosno sposobnost izvođenja jednostavnih i složenih tjelesnih pokreta koje zahtjeva upotreba glazbenih instrumenta. Na primjer, sviranjem đembe bubnja različitom pozicijom ruke pri udaru opne proizvodi se potpuno različiti zvuk, dok je za sviranje triangla potrebna preciznost držanja da bi instrument mogao titrati prilikom proizvodnje zvuka.

Svi ti instrumenti naizgled "jednostavni za sviranje" imaju važnost u djetetovu razvoju. Djetetova uključenost u proizvodnji glazbe jedan je od načina da postanu aktivni slušači. Pritom se naravno misli na organizirani zvuk, a ne besmisleno lupanje pri kojem bi se dijete moglo i ozlijediti. Djeci naprosto nije prirodno sjediti i slušati glazbu. "Često pitam djecu što im je činiti dok slušamo glazbu te sam nerijetko na početcima rada znala dobiti odgovore poput: "sjedimo i slušamo" ili "mirujemo i slušamo". Moram priznati da je vrlo tužno čuti to od petogodišnjaka i s neizmjernim veseljem mijenjam takva dječja razmišljanja.", ističe Lana Marasović.

Ako želite provesti kvalitetno i sadržajno vrijeme s vašim djetetom te mu omogućiti jedno drugačije koncertno iskustvo koje poziva na ples, pjesmu i sviranje, prijavite se na prvi ovosezonski Klasični koncert za djecu i roditelje, koji se održava 13. listopada 2018. na adresi Mažuranićevo šetalište 9a u Splitu. Sve informacije možete dobiti na mail odgojsglazbom@gmail.com ili na Facebook stranici Odgoj s glazbom "MUSICA".

Tekst i foto: press

Preporučujemo

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

Kad se ujedine glazba, boje, stihovi i mašta dobijemo 'Knjigu o bojama'

'Knjiga o bojama' Lane Marasović, između ostalog, nosi…

Pričanje bajki na Ribnjaku

Nakon kratke stanke, Teatar Poco Loco vraća se…

Pročitajte i:

Irena Šaran: S mužem i dvoje male djece preselila sam se na Velebit i ne bih svoj život mijenjala ni za što

Život u divljini, dva sata hoda od ‘civilizacije’, mnogima zvuči zastrašujuće, ali njoj je to…

Maja Šimleša: Djeci ćemo pomoći ako ih osnažimo iznutra

Žirafa Suli, koja je nedavno oživjela u slikovnici ‘Suli u avanturi: Putovanje’ mnogo je više…

Barbike inspirirane povijesnim i suvremenim ženama

Neki ovogodišnji Barbie modeli nastali su u cilju pružanja modela djevojčicama, i to na temelju…

I vaš je stan često u neredu? Stiže pomoć!

Riječ "hrpa" većinu ljudi asocira na fizičke gomile stvari koje zauzimaju neki prostor, ormare ili…