Klasični koncerti za djecu i roditelje

Koncerte klasične glazbe za roditelje i djecu u Splitu pokrenula je glazbena teoretičarka Lana Marasović u sklopu projekta Odgoj s glazbom, koji je nastao po uzoru na Orff Schulwerk. Do sada su na koncertima već bili zastupljeni violina, klarinet, saksofon, mandolina i gitara, a prvi ovosezonski koncert 13. listopada pred najmlađu publiku i roditelje dovodi harfisticu Lovorku Begović.

Glazba ima velik utjecaj na raspoloženje i socijalizaciju svakog djeteta, a kultivirano slušanje klasične glazbe razvija puno više od glazbenog sluha. Motorika, senzomotorika, mentalne sposobnosti te pokret i neverbalno izražavanje samo su mali dio benefita koje pruža glazba. Pristup Carla Orffa veliku važnost pridaje pokretu za kojeg se smatra da je usko povezan s glazbom pa se stoga na koncertima klasične glazbe za djecu ne mogu vidjeti sjedalice, već šareni plesni podij koji čarobnim zvukovima mami najmlađe da se izraze pokretom ili instrumentom.

U početnom upoznavanju djece s glazbenim svijetom potrebno je u njima probuditi osjećaj za ritam, stoga nije čudno da uz zvukove solističkog instrumenta čujemo i udaraljke kojima djeca uz pomoć roditelja prate metar glazbene melodije, a uz to vježbaju koordinaciju, odnosno sposobnost izvođenja jednostavnih i složenih tjelesnih pokreta koje zahtjeva upotreba glazbenih instrumenta. Na primjer, sviranjem đembe bubnja različitom pozicijom ruke pri udaru opne proizvodi se potpuno različiti zvuk, dok je za sviranje triangla potrebna preciznost držanja da bi instrument mogao titrati prilikom proizvodnje zvuka.

Svi ti instrumenti naizgled "jednostavni za sviranje" imaju važnost u djetetovu razvoju. Djetetova uključenost u proizvodnji glazbe jedan je od načina da postanu aktivni slušači. Pritom se naravno misli na organizirani zvuk, a ne besmisleno lupanje pri kojem bi se dijete moglo i ozlijediti. Djeci naprosto nije prirodno sjediti i slušati glazbu. "Često pitam djecu što im je činiti dok slušamo glazbu te sam nerijetko na početcima rada znala dobiti odgovore poput: "sjedimo i slušamo" ili "mirujemo i slušamo". Moram priznati da je vrlo tužno čuti to od petogodišnjaka i s neizmjernim veseljem mijenjam takva dječja razmišljanja.", ističe Lana Marasović.

Ako želite provesti kvalitetno i sadržajno vrijeme s vašim djetetom te mu omogućiti jedno drugačije koncertno iskustvo koje poziva na ples, pjesmu i sviranje, prijavite se na prvi ovosezonski Klasični koncert za djecu i roditelje, koji se održava 13. listopada 2018. na adresi Mažuranićevo šetalište 9a u Splitu. Sve informacije možete dobiti na mail odgojsglazbom@gmail.com ili na Facebook stranici Odgoj s glazbom "MUSICA".

Tekst i foto: press

Preporučujemo

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

Pričanje bajki na Ribnjaku

Nakon kratke stanke, Teatar Poco Loco vraća se…

Pročitajte i:

I ovo treba iskušati: osmosatna uspavanka za bebe

Ako dijete nikako ne želi zaspati, pokušajte mu pustiti ovu ugodnu i nježnu glazbu. I…

Kate Hudson doji na poslu

Kate Hudson zna da kad dijete želi jesti, treba mu dati jesti!

Mame znaju da bebe trebaju jesti kad su gladne. Bilo da se nalaze u šetnji,…

Michelle Obama o majčinstvu

Što uspješne žene kao što su Michelle Obama ili Victoria Beckham kažu o majčinstvu

Ženama danas nije lako. One su majke, supruge i grade karijere. U svim tim pojedinačno…

Mojem djetetu, kad zaboravim biti sretna

Neće vam biti teško poistovjetiti se s ovim tekstom koji je na neki način pismo…