Kako se djeca odgajaju na Islandu?

tvrde da je razlog tomu njihova prilagodljivost, kvaliteta života i osjećaj pripadnosti zajednici. Evo što o životu na vrhu zemaljske kugle kaže 39-godišnja Dagny Reykjalin, majka troje djece, grafička dizajnerica i autorica bloga ‘Nordic Mum’. Dagny sa suprugom, dva sina (18 i 9 godina) i trogodišnjom kćerkicom živi u Akureyriju, drugom po veličini gradu na Islandu

Svjetska istraživanja Islanđane godinama svrstavaju u vrh najsretnijih nacija. Zašto vaša djeca izrastaju u sretne ljude?
Nekoliko je stvari koje tome pridonose. Primjerice, škole nisu privatne, već gradske i jako su dobre. Sva djeca iz susjedstva pohađaju istu školu i među njima nema razlika, svi su jednaki, bez obzira na obiteljski status - i to je vrlo važan faktor. Također, kako smo mala zemlja, većina ljudi živi blizu svoje rodbine pa djeca odrastaju poznajući i članove svoje šire obitelji i na njih se mogu osloniti u svakom trenutku.

Kakvi su Islanđani roditelji?
Uglavnom su prilično opušteni. Mnogi stranci smatraju da u našim školama nedostaje discipline, ali većina naše djece o poštovanju ne uči u strogoj okolini, već u onoj koja im pruža vodstvo, koja ih ohrabruje i voli. Roditelji iskazuju svoju ljubav bodreći i potičući svoju djecu ‒ mi to nazivamo 'vitamin H' (slovo H označava riječ hrós, što znači kompliment ili pohvala), te zagrljajima i darovima - neka islandska djeca imaju čak i previše stvari.

Nordijski narodi poznati su po tome što im djeca spavaju u kolicima na otvorenome.
Prije više od 100 godina kuće su bile loše građene i imale su slabu ventilaciju pa su roditelji u svakoj prigodi radije djecu dobro obukli i stavili da spavaju vani, na čistom zraku. Iako za to više nema potrebe, ova se tradicija nastavila i do danas.

Uobičajeno je da djeca spavaju vani, ali uvijek na sigurnome mjestu i ondje gdje ih roditelji mogu neprestano nadgledati. I moja su djeca, dobro obučena i zaštićena, u popodnevnim satima spavala izvan kuće. Nisam ih ostavljala vani jedino kad su temperature bile niže od -10 °C, no za Island su karakteristične temperature od 5 do 15 °C, čak i tijekom ljeta.

Koje su dobrobiti spavanja vani?
Svjež i hladan zrak direktno s Arktika donosi brojne dobrobiti. Djeca mnogo bolje spavaju, čak 3 – 5 sati, te se bude odmorna, a i roditeljima dobro dođe ova praksa. Kad sam bila na porodiljnom dopustu, imala sam više vremena za bavljenje kućanskim poslovima te sam se osjećala slobodnijom - mogla sam izaći prošetati, otići do trgovine ili kafića, puštajući dijete da, pod mojim budnim okom, spava vani u kolicima.

 

Nastavak teme čitajte na ovoj poveznici.

 

Tekst: Magda Dežđek
Izvor: sensa.hr
Foto: FB Dagny Reykjalin

Preporučujemo

Tagovi: ,

Pročitajte i:

Slikovnica koja otkriva što beba želi

Jednostavno ilustrirana, ova slikovnica nosi poruku da kad je dijete gladno, igračke mu nisu prve…

Priča koja nas je oduševila: Dankinja koja je prigrlila Hrvatsku i osmislila personalizirane slikovnice za djecu

Razgovarali smo s nevjerojatnom mamom i autoricom, Dankinjom Pernille Mrzljak koja već 12 godina živi…

Naša prva igračka i dalje je s nama

Kada se spoje tradicija i mašta, nastaje svašta. Naš ručno rađeni heklani zec nasmijavao nas…

Video: Razgovor dječaka i muškarca o životu

Kada je riječ o temama kao što su život i odrastanje, sigurno je da dječak…