Kako se djeca odgajaju na Islandu?

tvrde da je razlog tomu njihova prilagodljivost, kvaliteta života i osjećaj pripadnosti zajednici. Evo što o životu na vrhu zemaljske kugle kaže 39-godišnja Dagny Reykjalin, majka troje djece, grafička dizajnerica i autorica bloga ‘Nordic Mum’. Dagny sa suprugom, dva sina (18 i 9 godina) i trogodišnjom kćerkicom živi u Akureyriju, drugom po veličini gradu na Islandu

Svjetska istraživanja Islanđane godinama svrstavaju u vrh najsretnijih nacija. Zašto vaša djeca izrastaju u sretne ljude?
Nekoliko je stvari koje tome pridonose. Primjerice, škole nisu privatne, već gradske i jako su dobre. Sva djeca iz susjedstva pohađaju istu školu i među njima nema razlika, svi su jednaki, bez obzira na obiteljski status - i to je vrlo važan faktor. Također, kako smo mala zemlja, većina ljudi živi blizu svoje rodbine pa djeca odrastaju poznajući i članove svoje šire obitelji i na njih se mogu osloniti u svakom trenutku.

Kakvi su Islanđani roditelji?
Uglavnom su prilično opušteni. Mnogi stranci smatraju da u našim školama nedostaje discipline, ali većina naše djece o poštovanju ne uči u strogoj okolini, već u onoj koja im pruža vodstvo, koja ih ohrabruje i voli. Roditelji iskazuju svoju ljubav bodreći i potičući svoju djecu ‒ mi to nazivamo 'vitamin H' (slovo H označava riječ hrós, što znači kompliment ili pohvala), te zagrljajima i darovima - neka islandska djeca imaju čak i previše stvari.

Nordijski narodi poznati su po tome što im djeca spavaju u kolicima na otvorenome.
Prije više od 100 godina kuće su bile loše građene i imale su slabu ventilaciju pa su roditelji u svakoj prigodi radije djecu dobro obukli i stavili da spavaju vani, na čistom zraku. Iako za to više nema potrebe, ova se tradicija nastavila i do danas.

Uobičajeno je da djeca spavaju vani, ali uvijek na sigurnome mjestu i ondje gdje ih roditelji mogu neprestano nadgledati. I moja su djeca, dobro obučena i zaštićena, u popodnevnim satima spavala izvan kuće. Nisam ih ostavljala vani jedino kad su temperature bile niže od -10 °C, no za Island su karakteristične temperature od 5 do 15 °C, čak i tijekom ljeta.

Koje su dobrobiti spavanja vani?
Svjež i hladan zrak direktno s Arktika donosi brojne dobrobiti. Djeca mnogo bolje spavaju, čak 3 – 5 sati, te se bude odmorna, a i roditeljima dobro dođe ova praksa. Kad sam bila na porodiljnom dopustu, imala sam više vremena za bavljenje kućanskim poslovima te sam se osjećala slobodnijom - mogla sam izaći prošetati, otići do trgovine ili kafića, puštajući dijete da, pod mojim budnim okom, spava vani u kolicima.

 

Nastavak teme čitajte na ovoj poveznici.

 

Tekst: Magda Dežđek
Izvor: sensa.hr
Foto: FB Dagny Reykjalin

Preporučujemo

Tagovi: ,

Pročitajte i:

I ovo treba iskušati: osmosatna uspavanka za bebe

Ako dijete nikako ne želi zaspati, pokušajte mu pustiti ovu ugodnu i nježnu glazbu. I…

Kate Hudson doji na poslu

Kate Hudson zna da kad dijete želi jesti, treba mu dati jesti!

Mame znaju da bebe trebaju jesti kad su gladne. Bilo da se nalaze u šetnji,…

Michelle Obama o majčinstvu

Što uspješne žene kao što su Michelle Obama ili Victoria Beckham kažu o majčinstvu

Ženama danas nije lako. One su majke, supruge i grade karijere. U svim tim pojedinačno…

Mojem djetetu, kad zaboravim biti sretna

Neće vam biti teško poistovjetiti se s ovim tekstom koji je na neki način pismo…