bozicno drvce i insekti

Kad u dom unesete božićnu jelku s njom ste unijeli i tisuće insekata?

Tiha noć, sveta noć - ali što to šuška u vašoj jelci? Ako volite miris vašeg svježe postavljenog božićnog drvca, nažalost, za vas imamo pomalo odvratnu vijest. Uz drvce ste najvjerojatnije u kuću unijeli i mnoštvo buba!

Istraživači sa Sveučilišta u Bergenu u Norveškoj detaljnije su pogledali velik broj božićnih drvaca i otkrili da insekti na njima često u kuću stignu kao skriveni slijepi putnici i to 25 000 njih. Među njima su biljne uši, grinje, moljci, pauci – pa čak i krpelji!

Što insekti rade u stablu?

Spavaju zimski san odnosno hiberniraju! Zimi se insekti, jednako kao i medvjedi, povlače u stanje hibernacije i to čine na stablima. Sva sreća da spavaju, pomislili ste. Pa da, ali kad drvce stavimo u dnevnu sobu, to će ugrijati životinjice i one će se probuditi iz zimskog sna te početi tražiti hranu.

Ima li razloga za strah?

Utvari i ne! Insekti koji se probude misle da je proljeće i krenu u potragu za hranom, ali hrane nemaju pa ugibaju. Ipak na jedne biste trebali malo bolje pripaziti jer hranu mogu potražiti kod vas. To su krpelji pa svakako budite oprezniji nakon ukrašavanja drvca i pregledajte djecu.

bozicno drvce i insekti

Što mogu učiniti protiv insekata?

Ako vam se ne dopada ideja da u vaš dom unesete toliko insekata i želite nešto poduzeti u vezi s tim, imate sljedeće mogućnosti:

  • Prije postavljanja na stalak, stavite drvce u garažu ili podrum. Tada će se insekti probuditi i sami otići. Ali da bi se to dogodilo, temperatura treba biti najmanje osam stupnjeva.
  • Dobro protresite jelku ili deblom lupite više puta o pod prije no što ga zamotate i stavite u prtljažnik automobila. Tako ćete otresti velik dio insekata. Na sreću prodavač to često automatski napravi pokazujući vam drvce i prije pakiranja.

Tekst: M.B.
Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi:

Pročitajte i:

Dobar poklon za dijete - što kupiti, koliko komada, didaktičke namjene, praktičan ili zabavan?

Dobar poklon može nekoga iznenaditi i usrećiti i uvijek uspije kada razmislimo o tome što…

Finalist supertalenta: 'Nije bitno kojim sportom se baviš, već ako to radiš s ljubavlju, onda se snovi ostvaruju.'

Benjamin Iličić 18-godišnji je mladić koji se twirlingom bavi još od devete godine, a sada…

Sve je ljepše kad se bliži Božić

Možete li vjerovati da je sezona praznika pred nama? Zamislite; vani pada snijeg, ručak se…

princ Harry i vjvotkinja Meghan

Maleni Archie i tata Harry na igranju u parku susreli zanimljive prijatelje

Maleni Archie je s tatom Harryjem i mamom Meghan prvi puta bio u parku i…