dobra majka

Jedna terapeutkinja objašnjava po čemu prepoznaje dobru majku

Blogerica Constance Hall nije se smatrala osobito dobrom majkom. No, njezina prijateljica terapeutkinja nenadano ju je utješila: kad te djeca toliko nerviraju, to je dobar znak...

Postoje trenuci, pa čak i svakodnevno, kad nas klinci iznerviraju i dovedu do ruba. Osjećaji bijesa, ljutnje i stresa, a zatim i nemoći i krivnje postaju naši svakodnevni pratitelji. U toj muci konstantno se pitamo kako to da me moja djeca toliko nerviraju? Događa li se to dobrim majkama?

Iskrene riječi terapeutkinje

O vlastitim dilemama oko djece i osobne neuvjerenosti u sposobnost za ulogu majke progovorila je i blogerica Constance Hall, majka četvero djece. U jednom postu na Facebooku priznala je da se ne smatra dobrom majkom. Prečesto gubi strpljenje i kontrolu nad sobom i s mučnim osjećajima liježe svaku večer u krevet. No, s njom se lako može identificirati svaka majka. Evo što je napisala…

Prije nekoliko tjedana dječja terapeutkinja, moja poznanica, pogledala je moju djecu i rekla: "Ti si baš dobra majka."

Osjećala sam se kao pravi prevarant i istisnula:"Ne osjećam da sam dobra majka. Djeca me toliko izluđuju. Gubim razum i svaku večer odlazim u krevet s mišlju gdje ću naći strpljenja za sljedeći dan."

Na to je ona odgovorila rečenicom koju nisam mogla zaboraviti: "Bebe plaču, to je način kako one komuniciraju. Dvogodišnjaci vrište, malo starija djeca cvile, a tinejdžeri se žale i prigovaraju. Onda mame sebi u bradu prosikću ‘prokletstvo’ prije no što odgovore. Tako mi komuniciramo.

Ali, znaš što Con? To je bolje od tišine.

Kuća puna vrišteće djece, tinejdžera koji se svađaju i iznerviranih roditelja koje djeca stalno nešto traže i pitaju za mene je zdrava kuća. Brinu me više tiha djeca, preplašeni dvogodišnjaci, tinejdžeri koji ne dolaze kući i roditelji koji ne komuniciraju sa svojom djecom.

I djeca te ne izluđuju, ti si već i prije bila luda. Zato si ih i rodila."

Svako toliko u životu doživimo takav trenutak ili susret koji nas iznenada osnaži. Ovaj razgovor je pomogao Constance da ponovno vrati vjeru u sebe i ulogu majke. Mirnija je na kraju poručila svim mamama: “Duboko udahnite, radite dobar posao!”


Tekst: M.B.
Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi:

Pročitajte i:

Mame su spremne na sve kako bi zaštitile svoje dijete

Život nas na različite načine dovede pred vrlo teške izbore. Caitlin Conner iz Teksasa odlučila…

Inspiracija za sve: Žena, majka, fitness kraljica

Nemate vremena za trening? Neka vam kao nadahnuće posluži Diana Krznarić, žena koja uz zahtjevan…

Jelena Pervan, autorica brojnih slikovnica za djecu, otvorila Kuću od priča

Kuća od priča dom je sve djece koja obožavaju slušati i stvarati priče, ali i…

Nešto potpuno jedinstveno u svijetu: hrvatska aplikacija Pričalica

Ako ste dosad vi bili jedina "audio-aplikacija" svojoj djeci prije spavanja, stiže pomoć, i to…