Ivana Balić: Ples potiče djecu na pozitivan stav te na razvoj vlastite kreativnosti i samoizražavanja

U Hrvatsku je za vaše mališane stigla zanimljiva, zabavna i vrlo korisna Intellidance® metoda, prema licenci osnivačice Jessice Baudin-Griffin i to zahvaljujući našoj sugovornici Ivani Balić. Doznajte o čemu se radi i kada se održavaju besplatni ogledni satovi

Danas vam predstavljamo uistinu svestranu Ivanu Balić, diplomiranu odgojiteljicu i voditeljicu plesnih tehnika, te licenciranu voditeljicu po Intellidance® metodi koja je tema ovotjednog intervjua. Iako je Ivana prvotno diplomirala novinarstvo i bavila se različitim poslovima, uvijek ju je u njenom radu pratio rad s djecom kao neki drugi ili treći posao. S vremenom je shvatila da joj je rad s djecom najdraži i da mu se želi u potpunosti posvetiti. Budući da je smatrala kako je za rad s djecom izuzetno važna stručnost, nije joj bilo teško ponovno postati studentica te je uz rad završila Učiteljski fakultet. Uz iskustvo rada u dječjem vrtiću Trešnjevka, iskustvo plesa, glume, pjevanja, znanja engleskog jezika te zbog dugogodišnjeg vođenja plesnih radionica za djecu odlučila je u potpunosti se posvetiti kreativnom radu s djecom. Uz vlastite plesne i druge kreativne programe koje radi s djecom unutar Edukacijskog centra Lemur, educirala se za Intellidance® instruktora te je zajedno sa svojim životnim partnerom kupila potrebnu Intellidance® licencu kako bi mogla ovaj izuzetan program dovesti u Hrvatsku.

Kako ste saznali za Intellidance® i odlučili se educirati za voditeljicu?

Jako volim učiti i mislim da je cjeloživotno obrazovanje jedna od boljih stvari u životu. Htjela sam u svoj rad uvrstiti još jednu metodu koja je u svijetu priznata kao provjerena praksa za ples s bebama te s djecom rane i predškolske dobi. A budući da Intellidance® metoda kreće već od djetetovog 3 mjeseca, po tome me stvarno oduševila. U praksi sada vidim da tako mala djeca i roditelji odlično reagiraju na ono što im nudim i to me jako veseli. Intellidance® je jedinstvena serija kreativnih plesnih programa napravljenih za poticanje sveobuhvatnog razvoja djeteta u dobi od 3 mjeseca do 5 godina. Intellidance® je 2008. godine osnovala i kreirala vlasnica licence Jessica Baudin-Griffin, stručnjakinja edukacijskih programa za djecu. Ovaj program je do sada dobio brojna priznanja i nagrade.

Kreatorica metode Jessica me oduševila i kao osoba, što je također prevagnulo da odlučim u svoj rad uključiti ovu metodu, jer stalno daje nove ideje, ali i ostavlja prostora za ideje Intellidance® instruktora, stručna je i topla osoba koja istinski voli djecu i razumije što ona vole i trebaju te joj u prvom planu nije profit, već pružanje što kvalitetnije usluge djeci i njihovim roditeljima, te da usput radi ono što voli. To su ujedno i moji motivi.

Kakva vrsta glazbe se bira za radionice, ima li neki poseban kriterij za to?

Glazba je izuzetno važna i birana je prema Intellidance® standardima koji su uvijek najmoderniji i u skladu s podržavanjem razvoja djece.

Koja je poveznica između plesa i djetetova samopouzdanja?

Djeca prilikom učenja i prilagođavanja novim pokretima i položajima za ples postižu bolji osjećaj za vlastito tijelo te se tako počinju udobnije osjećati u svojoj koži. To svakako pridonosi poboljšanju njihovog samopouzdanja i samopoštovanja. Ples potiče djecu na pozitivan stav te na razvoj vlastite kreativnosti i samoizražavanja. To koristi svima no pogotovo pomaže djeci koja su sramežljivija ili imaju određene emotivne poteškoće. Također, ples je odlična vještina za podizanje samopouzdanja i pozitivnih emocija kod djece koja imaju fizička ili mentalna oštećenja. Naravno, tada se sve prilagođava njihovim mogućnostima. Glazba, senzorni rekviziti i jednostavni plesovi podržavaju razvoj glazbenih mogućnosti te potiču razvoj samopouzdanja i samopoštovanja!

Kako izgleda program za djecu od 3 do 5 godina?

U ovoj dobi djeca su samostalnija te im nije potreba pratnja odraslih na satu. Svaki sat je također posebno osmišljen u svakom svom dijelu. Djeca su sada spremna za plesne avanture i možemo s njima istraživati plesne koncepte uz pomoć maštovitih igara dok istodobno razvijaju vještine kretanja, ravnotežu, fleksibilnost i koordinaciju te ih se i dalje senzibilizira za engleski jezik uz pomoć pjesmica i pokreta.

Mogu li ga roditelji prakticirati ovu vrstu rade s djecom i kod kuće nakon što nauče osnove?

Dapače, to je svakako i preporuka koju stalno naglašavamo.

Od osnivačice licence za Intellidance® Jessice Baudin-Griffin doznajemo što djeca od 3 do 11 mjeseci zapravo mogu raditi na radionici, kako otprilike izgleda sat, koliko traje i koja je uloga roditelja:

Svaki Intellidance® Baby sat traje radnih 45 minuta. Tijekom tog vremena roditelji uče kako ples, glazba i igra mogu odlično podupirati rani neurološki razvoj djeteta istodobno jačajući vezu između roditelja (ili nekog drugog tko dođe kao pratnja) i djeteta. Redovito se predstavlja nova razvojna tema kako bi roditelji razumjeli kako podupirati djetetov rast. Plesni i glazbeni koncepti uvode se kroz plesove u krugu, slobodno istraživanje, pjesme i rime na engleskom i hrvatskom jeziku te senzorske aktivnosti koje pomažu u poticanju djetetovog kognitivnog, emocionalnog i tjelesnog zdravlja. Odrasli koji su djetetova pratnja aktivni su sudionici tijekom čitavog sata te podržavaju i povezani su sa svojim djetetom u svakoj aktivnosti. Oni uživaju u promatranju kako njihova djeca rastu i uče dok istodobno ostvaruju prijateljstva i socijaliziraju se s drugima.

Ako beba ima neki od motoričkih problema u razvoju, može li mu ova metoda biti od dodatne pomoći?

Jessice Baudin-Griffin: Ples, glazba i igra korisni su za svu djecu, uključujući i one s razvojnim poteškoćama. Instruktori koji imaju Intellidance® licencu osposobljeni su za moderiranje aktivnosti ako je potrebno kako bi odgovarale djeci različitih potreba. Međutim, preporučuje se roditeljima djece s teškoćama u razvoju da razgovaraju sa svojim liječnikom kako bi bili sigurni da je program siguran za specifične medicinske potrebe njihovog djeteta.

Tko obično dolazi s bebama na satove i kako bebe reagiraju?

Jessice Baudin-Griffin: Na Intellidance® satovima najčešće uz dijete dolaze mame, očevi, dadilje, bake i djedovi. Svi su oni dobrodošli sudjelovati na našim programima. Naš je cilj podržati razvoj sigurnog vezivanja djeteta i njegovog primarnog skrbnika kroz ples, glazbu, pjesme, rime i aktivnosti senzornog igranja. Mnoge od naših aktivnosti lako se prenose u domove naših sudionika kako bi i tamo mogli uživati ​​u ovom programu sa svojom djecom između satova.

Bebe i djeca vole pohađati Intellidance®! Svaka je aktivnost pažljivo istražena i kreirana u skladu s djetetovim razvojem. Na satovima se mogu vidjeti bebe koje se smiješe i skakuću u krilu u ritmu glazbe. To je prekrasan način za bebe da nauče prihvatljivo ponašanje u društvu ispunjeno s ljubavlju i podrškom.

Postoji li preporuka koliko bi trebalo dolaziti na radionice da bi se postigao željeni učinak?

Jessice Baudin-Griffin: Svaki Intellidance® sat uvodi nove koncepte i aktivnosti. Program je osmišljen tako da je preporuka roditeljima da redovito dolaze s djecom u dobi od 3 mjeseca do 11 mjeseci, s novim učenjima i uzbudljivim otkrićima svake sesije. Tijekom prvih pet godina života djeteta njihov mozak je snažno oblikovan njihovom okolinom i iskustvima, pozitivnim ili negativnim. Pružanje prikladnih iskustava tijekom ovog kritičnog razdoblja razvoja može pomoći u poboljšanju djetetovog cjeloživotnog zdravog razvoja. Zato se programi Intellidance® protežu od dobi od 3 mjeseca do 5 godina. Kako vaše dijete raste, mi ga kroz program pratimo kako bi unaprijedili i osigurali pozitivno rano iskustvo koje će ga podupirati da postane zdravo, sretno dijete i kasnije odrasla osoba!

Što se po vašem mišljenju bebi i djeci najviše sviđa vezano uz Intellidance®?

Jessice Baudin-Griffin: Uz Intellidance® se prije svega želimo zabaviti! Koristimo dječju prirodnu ljubav prema glazbi, plesu i igri kako bismo stvorili snažan, svrsishodan nastavni plan i program koji podržava cjeloviti razvoj i osnažuje kvalitetne odnose. Svaki trenutak na satu ima vrlo specifičan cilj u pružanju podrške razvoju djece, dok je istodobno sve prožeto zabavom! Jasno je da roditelji ulažu mnogo u svoju djecu i stoga je želja ovog programa da se osjećaju sigurni u to koliku vrijednost primaju kada pohađaju Intellidance® sa svojom djecom!

Besplatni ogledni satovi

Prijavite se za besplatni ogledni sat:
21.11. u 09:30 sati, Intellidance® Baby (od 3 do 11 mjeseci)
u 10:30 sati Intellidance® Tykes (od 12 do 23 mjeseca)
mjesto: Centar mladih Ribnjak, Park Ribnjak 1
Prijave su obavezne na intellidance.hrvatska@gmail.com

Razgovarala: Ivančica Tarade
Foto: privatni arhiv

Tagovi: , , ,

Vezano uz temu

Zaplešite kreativni i BrainDance koji smanjuju stres, a vraćaju energiju

Znamo da s djecom nije jednostavno. Provjerili smo!…

Roditelji, želite li naučiti malo više o svojoj ulozi?

Savjetovalište Snaga obitelji započinje novi ciklus „Školice za…

Besplatne ogledne plesne radionice za predškolce

Intellidance® je jedinstvena serija kreativnih plesnih programa osmišljenih…

Pročitajte i:

Ivan Decker: Gradionica okuplja one koji se ne boje i ne opiru novim tehnologijama i čije vrijeme tek dolazi

Dok su nekoj djeci i roditeljima Lego kockice tek jedna od mnoštva igračaka po kojima…

VIDEO: Što se krije u torbici desetogodišnje holivudske zvijezde - izjava djevojčice koja je oduševila javnost

Od velikog broja prisutnih na 92. dodjeli Oscara, najveću pažnju privukla je desetogodišnja djevojčica, malena…

Andrijana Grgičević je pronašla put do prave čokolade, sad je na vama red

U pozadini ukusnog proizvoda stoje ukusni sastojci od kojeg se proizvod napravljen. A u pozadini…

Izebel Kovačić i sestra Ivana za Story ispričale priču o malenoj Nikol, Ivanonoj kćerkici rođenoj sa sindromom Down

Ljubav dolazi u različitim oblicima, a sestrinska je posebna - ističe na samom početku razgovora…