Inspiracija djeci: Dok ste živi, uvijek se nešto dobro može dogoditi

Ishmael Beah, UNICEF-ov ambasador dobre volje i autor bestselera, tijekom svog se nedavnog posjeta Hrvatskoj družio sa zagrebačkim srednjoškolcima i ispričao im svoju inspirativnu životnu priču.

Tako je više od 100 učenika kroz osobno Ishmaelovo iskustvo nekadašnjeg dječaka vojnika moglo slušati i raspravljati o važnosti pomaganja drugima, posebice najugroženijima, utjecaju nasilja na živote drugih, na vršnjake i širu zajednicu te važnosti poštivanja različitosti.

Domaćinima, učenicima X. gimnazije "Ivan Supek", na druženju s Ishamelom Beahom pridružili su se i učenici Centra za odgoj i obrazovanje "Slava Raškaj", Centra za odgoj i obrazovanje "Vinko Bek", Drvodjeljske škola Zagreb, Škole za cestovni promet, Škole za medicinske sestre Vinogradska te I. tehničke škole Tesla. Tijekom inspirativnog govora i kasnije u razgovoru s Ishmaelom uvidjeli su kako se zaista može utjecati na pozitivne promjene i kako svi mogu napraviti razliku - za svoju budućnost i za dobrobit djece. Jer kako je Ishmael i istaknuo: "Dok ste živi, uvijek se nešto dobro može dogoditi."

"Postao sam UNICEF-ov ambasador dobre volje da budem primjer - djeci koja su prošla slično što i ja, ali i onima koji im pomažu. Za mene je to način da nastavim raditi ono čemu sam odlučio posvetiti život - a to je da pokušam učiniti sve što je u mojoj moći da ono što se dogodilo meni ne prođe više niti jedno dijete na svijetu. Bilo mi je teško napisati memoare, ali jedino sam tako mogao dati ljudsko lice djeci zahvaćenoj ratom i pomoći ljudima da shvate kakav je položaj djece u ratovima i kakav je utjecaj nasilja na njih. Htio sam pokazati da su djeca nevjerojatno otporna i da se mogu oporaviti od takvih strahota ako im se pruži odgovarajuća briga i podrška, kakvu je meni pružio UNICEF. Želim biti nada i glas toj djeci", izjavio je Ishmael Beah.

Ishmael, danas 38-godišnjak, rođen je u Sijera Leoneu i od svoje je 13. godine bio dijete vojnik u ratom opustošenoj zemlji. Nakon dvije godine UNICEF ga je spasio te je, nakon liječenja u rehabilitacijskom centru u Freetownu, Ishmael u potpunosti ozdravio. UNICEF ga je proglasio Ambasadorom dobre volje i prvim Zagovornikom za prava djece pogođene ratom. U toj ulozi, Ishmael često sudjeluje na brojnim događanjima i kampanjama te posjećuje razne dijelove svijeta šireći poruku optimizma i nade. Njegove su knjige prevedene na više od 40 jezika, a osvojio je i brojne prestižne nagrade i priznanja.

 

Tekst i foto: press, Siniša Sunara

Preporučujemo

Pročitajte i:

Dobar poklon za dijete - što kupiti, koliko komada, didaktičke namjene, praktičan ili zabavan?

Dobar poklon može nekoga iznenaditi i usrećiti i uvijek uspije kada razmislimo o tome što…

Finalist supertalenta: 'Nije bitno kojim sportom se baviš, već ako to radiš s ljubavlju, onda se snovi ostvaruju.'

Benjamin Iličić 18-godišnji je mladić koji se twirlingom bavi još od devete godine, a sada…

Sve je ljepše kad se bliži Božić

Možete li vjerovati da je sezona praznika pred nama? Zamislite; vani pada snijeg, ručak se…

princ Harry i vjvotkinja Meghan

Maleni Archie i tata Harry na igranju u parku susreli zanimljive prijatelje

Maleni Archie je s tatom Harryjem i mamom Meghan prvi puta bio u parku i…