Click by Danijela Bokulić: Vrijeme proleti, ali fotografije sačuvaju emocije i posebne trenutke

Imate tisuću fotografija svoje djece, ali na većini fotografija nema vas? Ili nedostaje neki drugi član obitelj? Ta vrlo učestala pojava može se izbjeći ako se cijela obitelj prepusti profesionalnom oku Danijele Bokulić. Njene fotografije ćete jedine na kraju htjeti imati uokvirene na zidu ili policama...

Razgovarali smo s fotografkinjom i mamom šestogodišnjaka, Danijelom Bokulić, o njezinoj ljubavi prema fotografiji i doznali kako to izgleda kad želi ovjekovječiti posebne trenutke s djecom, bebama, na što sve treba misliti… Danijela se oduvijek bavila fotografiranjem drugih i uživa u tome. Priča nam kako voli uhvatiti emocije, posebne trenutke, a od kada je postala mama, to je došlo na novu razinu: “Jednostavno me veseli fotkati djecu, gledati ih kako rastu i mijenjaju se. Vječito sam u potrazi za novim lokacijama, rekvizitima, temama i to me opušta i veseli.”

Da bi djeci koju fotografira bilo ugodno i zabavno, Danijela dok fotka sve pretvara u igru, s djecom pleše, pjeva, krevelji se, sve što je već potrebno za dobru suradnju. Ispričala nam je i jednu anegdotu sa snimanja djevojčice koja je navršila tek godinu dana:
“Došli su roditelji sa svojom curicom koja je slavila prvi rođendan. Napravili smo joj “smash cake” (torta koju može razmazati po sebi i raditi s njom što želi). Pričali su o tome kako mala stalno jede i kad napadne tortu da ne znaju kako će ju obuzdati. Kada smo stavili tortu pred nju, jedva da ju je htjela dotaknuti, a kamoli jesti. Kada smo je pokušali nahraniti, mrštila se i sve pljuvala van. Eto, nekad od djece očekujete jedno, a ona vam serviraju nešto totalno drugo.”

Kako nastaju čarobne scenografije za snimanje?

Od različitih rekvizita Danijela za bebe koristi dekice, košare, krevetiće i slično, dok za veću djecu ima spremne foteljice, stolice, razna vozila… Na svakom putovanju ili obilasku trgovina traži nove rekvizite i smišljava scenografiju. Vrlo često i sama radi neke dijelove seta ili naručuje prema svojim idejama. Već godinama skuplja i kupuje Orašare pa je prošle godine i to prebacila u studio. Sada je pripremila set s borovima i velikim Orašarima što djecu jako veseli.
Fotografiranje ovisi o dobi djeteta. Ako su bebe u pitanju, tada dulje traje, jer ih se mora smiriti, nahraniti, češće jedu i cijelo namještanje je dugotrajnije od fotkanja. Kod veće djece to ide brže i opuštenije.
Najzabavniji je smash cake kojeg obično priprema za 1. rođendan pa se klinci umrljaju s tortama i kremama da toga bude doslovno posvuda. :)
Najčešće se snimanje odvija u studiju kojeg je sama uredila ovog ljeta. U njemu ima kompletnu opremu, rekvizite za svaku dob djeteta i roditeljima je lakše doći tamo, obaviti fotkanje i ići kući nego da moraju pola boravka odnijeti u drugu prostoriju da se napravi dovoljno mjesta. Omiljeno joj je snimanje u prirodi, ali je kompliciranije jer se treba prilagoditi vremenu i prognozi.


Danijelin šestogodišnji sin bio je vrlo zainteresiran za razgledavanje njezine opreme dok je bio mlađi, a danas samo dođe pogledati na ekran kako je ispala fotografija. Roditelji se ne trebaju brinuti oko rekvizita u studiju jer oni su potrošni materijal i biraju se stvari kojma se nitko ne može ozlijediti, a ako se djeca slučajno unište, Danijela ih popravi ili kupi nove.

Kamo s tolikim fotografijama?

Ni sama ne zna koliko je fotografija napravila u šest godina otkad je majka, no evo kako izlazi na kraj s velikom količinom:

“Izaberem najljepše, obradim ih i razvijem. Dijelim bakama koje stavljaju u albume, a doma ih pohranjujem na vanjskom hardu i izrađujem fotoknjigu svake godine s najboljim fotkama. To su ipak najljepše uspomene. Tada sin sam može pratiti kako raste i što je sve radio, gdje je sve bio i sl.”

Danijela je svjesna da danas svi imaju pametne telefone kojima hvataju posebne trenutke, no malo tko te fotografije razvije i često netko na fotografijama nedostaje. Puno roditelja koji joj dolaze kroz godine kažu da im u okvirima i na zidovima stoje samo one fotografije koje ona napravi:

“Ako ne za Božić, onda barem za dječji rođendan lijepo je imati obiteljsku fotku. Djeca odrastu, vrijeme proleti, a vama ostaju obiteljske uspomene kojih se svi rado sjećaju i vole.”

U studenom i prosincu Danijela organizira obiteljsko božićno fotografiranje u svom studiju. Cijeli studio odiše božićnim ugođajem i svi vole doći fotkati se u tom raspoloženju, poklanjaju čestitke i fotke bakama i djedovima za Božić, nerijetko dođu i s njima na zajedničko fotografiranje s unucima. Navratite i vi, kad vidite fotografije kasnije, neće vam biti žao.

Instagram

Facebook stranica

Internet stranica

Tekst: I.T.
Foto: Click by Danijela Bokulić

Preporučujemo

Tagovi: , ,

Pročitajte i:

I vaš je stan često u neredu? Stiže pomoć!

Riječ "hrpa" većinu ljudi asocira na fizičke gomile stvari koje zauzimaju neki prostor, ormare ili…

osjecaj krivnje kod majki

Ako priznaju da im je teško, majke nisu zato lijene, nesposobne i neorganizirane!

Jedino što razlikuje današnje majke od nekadašnjih, za koje se uvijek pitamo kako su uspijevale…

Zapamtite ime Kodi Lee, autističnog i slijepog pjevača koji će vas ganuti svojim talentom

Već smo navikli na nevjerojatna izdanja nekih talenata na America's got talent, ali ovaj zaslužuje…

preopterecenost majki

VIDEO: Zašto mame nikad nemaju mira?

Čega se god primili, šalice kave, prelistati časopis, nazvati nekoga... iz pozadine već viču:"Mamaaaaaaa!". Nema…