planinarenje s djecom

7 savjeta kako u djeci probuditi ljubav prema planinarenju i šetnji stazama u prirodi

Čim djeca malo porastu odmah nam na pamet počnu padati ideje za izlete u planinu. Ovisno o starosti djeteta možemo se uputiti na kraće i dulje rute, ravne ili malo zahtjevnije planinarske staze

Vjerojatno ćete logično zaključiti da prve planinarske rute trebaju biti kratke i po ravnim stazama. Dobra mjera je primjerice odredište udaljeno do sat vremena. S djecom će to odredište, naravno, biti ‘puno dalje’ jer će ona željeti svako malo skrenuti s puta kako bi proučila ovaj cvjetić, onu ptičicu, ovu šarenu gljivu ili bubu na listu. Za takvu stazu moglo bi vam na kraju trebati i više sati jer ćete se većinu vremena igrati i skretati lijevo ili desno s puta. No to su čari prvih planinarenja. Kako im omogućiti da se zaljube u izlete u planine i prirodu:

  1. Put je važniji od cilja

Vaše planirani cilj, recimo neki planinski vrh, djeci je sasvim nebitan. Opustite se i uživajte dok putujete. I vi sigurno volite zastati na nekom lijepom mjestu gdje je prekrasni pogled na krajolik.

  1. Dobre cipele su pola bitke

Djecu treba prije ovakvih pohvata naviknuti na šetnju. Ako ih često vozite u kolicima, mogli biste imati problem jer će početi cviljeti nakon nekoliko minuta hoda. Dobre cipele su također važne. Čvrsta cipela će im omogućiti siguran i stabilan korak, a deblji potplat zaštititi da ne osjetite svaki kamenčić. Dobre cipele su skupe, ali i rabljene su dobre, bar za početak.

  1. Sa sobom uvijek imajte vodu i nešto čokolade

S djecom već znate da morate uvijek nositi bočicu s vodom, a i glad često vrlo brzo zavlada, posebice kad ste na svježem zraku i kad se energija malo potroši. Čokoladice, energetski prutići, banana, orašasto voće dobar su i zdrav izbor.

  1. Pronađite pravu rutu

Pravilo o duljini puta – djeca mogu hodati oko kilometar po godini. Na planini gdje staza nije ravna i manje. Kad su djeca školskog uzrasta ruta može biti i dulja. Desetogodišnjak već može podnijeti i 10 kilometara - ali ne više od 300 metara u visinu na sat.

planinarenje s djecom

Na izletu ste! Opustite se, odbacite očekivanja i uživajte u dužim zastojima i skretanjima s puta. Važno je putovati…

  1. Suodlučivanje

U dobi od deset godina djeca već mogu poželjeti sudjelovati u odlučivanju gdje ćete ići. Neka djeca će biti iznimno spretna i lako stizati na planinski vrh, a druga će se više veseliti prilikama za igru uz stazu, proučavaju gromoglasnog vodopada ili mostića na koji ste naišli.

  1. Budite mudri i ne izlažite se opasnostima

Ako niste vješti planinari, onda ne biste trebali inzistirati na opasnim i strmim putovima ili se izlagati nekakvim nepotrebnim opasnostima. Također nemojte slušati svoje tinejdžere koji vas možda nagovaraju na neki izazovni uspon, pogotovo ako niste sigurni u sebe.

  1. Dopustite im inspiraciju sa interneta

Mladi vole tražiti zanimljive rute putem Interneta. Neki prekrasan prirodni ambijent koji se može vidjeti putem web-kamera ili atmosferske slike na Instagramu, sve to može biti bolji motiv nego vaša nagovaranja. Oni odjednom znaju: Želim ići tamo gore! I to je to.

Tekst: I.Š.
Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi:

Pročitajte i:

Beyonce

'Pobačaji su me naučili da moram postati majka samoj sebi, prije nego li postanem nekome drugome.'

Nakon što je 2012. rodila svoju prvu kći Blue Ivy, svjetski popularna pjevačica Beyonce, javnosti…

Bruno Šimleša u ulozi tate: 'Neodgojena djeca vode nesretne živote, uvijek traže nešto na krivim mjestima i na krivi način'

Ne postoji “odgojno nasilje”. Ako ne znaš drugačije odgajati, pa nauči. To je tvoja odgovornost.…

Luka modrić sa sinom Ivanom

Luka Modrić: 'Trenutak kada sam prvi put vidio sina i uzeo ga u naručje, jedan je od najsretnijih u životu.'

Donosimo ekskluzivni izvadak iz autobiografije ‘Moja igra’ našeg slavnog nogometaša Luke Modrića u kojem opisuje…

Dobar poklon za dijete - što kupiti, koliko komada, didaktičke namjene, praktičan ili zabavan?

Dobar poklon može nekoga iznenaditi i usrećiti i uvijek uspije kada razmislimo o tome što…