Zdrava crijevna flora – zdravo dijete

Svoju ljubav prema djetetu dokažite tako što ćete paziti da svaki dan dobije dobru hranu za imunitet i razvoj crijevnih bakterija. Ono što jede vaše dijete, jedite i vi, pa ćete i vi biti zdravi.

Danas se puno govori o mikrobioti, mikrobiomu, crijevnoj flori. Posvuda se nalaze reklame za probiotike, nabrajajući razne bakterije raznih imena kao dobre za naše zdravlje. Oduvijek su bakterije bile povezivane s nečim lošim, naučeni smo da bakterije treba ubijati i da je ono što je sterilno zdravo. Zato postoje sapuni koji su antibakterijski, zubne paste i šamponi s antibakterijskim djelovanjem. Koristeći ih, mislimo kako smo zaštićeni od infekcija. Kada nastupi infekcija, tu su antibiotici koji su nas spasili puno puta u životu i da njih nije bilo, niti većina vas, niti ja osobno ne bismo najvjerojatnije bili živi.

Čemu onda unositi probiotike u tijelo kada su to još neke bakterije? Je li to opasno? Hoće li se te bakterije okrenuti protiv nas?

Istina je ovakva: Naše crijevne bakterije određuju našu imunost, znači razdvajaju stvari na one koje toleriramo i na one na koje ćemo razviti alergiju. Kada ih napadne nešto izvana ili iznutra, mijenjaju svoju količinu i vrstu te nas mogu dobro zaštititi od napadača, ali mogu i dozvoliti napad. Znanstvenici kažu da što ih više imamo i što su različitije, tim bolje za nas. Naše crijevne bakterije razvijamo uglavnom u prve dvije godine života, te su za njihov rast potrebni roditelji koji znaju što rade.

Djeca koju su dojena i ona koja su na mliječnoj formuli imaju različite crijevne bakterije. Nadam se da znate da je dojenje izvrsna prevencija infekcija, alergija, crijevnih bolesti, autoimunih bolesti, ali i leukemija i drugih opakih tumora. Najviše što možete napraviti za zdravlje svoje bebe je da jedete zdravo, spavate, odmarate se i dojite. Tako formirate bebin mikrobiom, koji je najveće bogatstvo koje mu možete dati u nasljeđe. Taj mikrobiom kasnije će mu određivati sve u životu, i doživite ga jako ozbiljno.

Kada prestanete dojiti, onda dijete treba hraniti sa što više hrane koja je prirodna. Dakle, one koja se uglavnom kupuje na tržnici. Hrana iz kutija i vrećica nije dobra za razvoj crijevnih bakterija. One trebaju vlakna iz povrća.

Dijete hranite s povrćem koje i vi jedete, s proteinima, prirodnim uljima i masnoćama, integralnim žitaricama. Sve to potaknut će zdrave crijevne bakterije na rast i pozitivno utjecati na djetetovo zdravlje. Nikada ga nećete morati voditi liječniku i sva cjepiva će izvrsno prihvatiti. Ako dijete ima zdrav mikrobiom, cijepljenje nije upitno. Ako jede loše, onda je kandidat za mnoge bolesti, pa između ostalog i za autizam, koji se često povezuje s cijepljenjem. Cijepljenje potiče imunološki odgovor, koji kod djece koji imaju slabo razvijene crijevne bakterije, može otići u krivom smjeru.

Da bi vaše dijete bilo zdravo sve što trebate raditi je kuhati hranu i time ga hraniti. Kupujte svježe meso i povrće, ribu, radite kaše od integralnih žitarica, neka jede svježe voće. Izbacite kutijice i vrećice i prerađeno. Mali organizam mora još razviti svoje crijevne bakterije. Hrenovke, flips, Nutella i slične stvari nisu dobri za crijeva vašeg djeteta, kojeg najviše volite i kojem bi sve dali.

Svoju ljubav dokažite tako što ćete paziti da vaše dijete dobije svaki dan dobru hranu za imunitet i razvoj crijevnih bakterija. Ono što jede vaše dijete, jedite i vi, pa ćete i vi biti zdravi.

A o sterilnosti ne treba govoriti. Ništa nije sterilno, svugdje postoje bakterije, pa tako nemojte inzistirati na antibakterijskim uvjetima. Dapače, dopustite svima da dodiruju vašu bebu, da joj se približe, tepaju, jer i na taj način do nje dolaze bakterije koje mora uklopiti u svoj sustav. Maske ne treba nositi, to je potpuno neprirodna reakcija. Umjesto da se bojimo bakterija, razvijmo u našem djetetu i u sebi dobre i zdrave bakterije koje će nas štititi od vanjskog i unutrašnjeg svijeta. Bakterije su naši prijatelji, i ako jedete zdravo, ne trebaju vam probiotici, dakle one unesene izvana. Samo ako je dijete moralo nažalost proći kuru antibiotika, onda mu svakako dajte i probiotik, uz antibiotik, ali i još barem nekoliko tjedana nakon tretmana.

Cijepite djecu samo koja su zdrava. Ako imaju česte viroze i infekcije, ako ne jedu dobro, cijepljenje nije sasvim sigurno, zato, prije nego odete pedijatru, razmislite je li vaše dijete spremno za zdrav imunološki odgovor. Pripremite ga tako da ide rano u krevet, da jede prirodnu hranu i da boravi na svježem zraku.

Tekst: Sanja Toljan, dr. med., ravnateljica Poliklinike Orlando
Foto: Profimedia

Tagovi: , , , , ,

Vezano uz temu

Zašto su vodene kozice njezine djece izazvale pomutnju?

Vodene kozice ovih dana vladaju u mnogim vrtićima,…

Predavanje Sanje Toljan o zdravoj štitnjači - uzroci i rješenja

Što o uzrocima i rješenjima kaže Anthony William…

Zdravlje crijeva presudno je za zdravlje čitavog organizma

Broj neurona koji se nalaze u crijevima veći…

Zašto sve češće kod mladih djevojaka dolazi do poremećaja menstrualnog ciklusa?

Većina djevojaka i žena doživi neki vid poremećaja…

Pročitajte i:

Koronavirus u Hrvatskoj! Hoće li zatvoriti škole i vrtiće?

Bilo je pitanje vremena kad će virus stići u našu zemlju, no brojni stručnjaci slažu…

Poznati kuhar pomaže djeci s poteškoćama! I vi možete biti dio priče

Sredstvima prikupljenim na gala večeri financirat će se edukacije djece i mladih iz svih dijelova…

Manekenka ima rješenje za ženski libido! Nećete vjerovati što sve prodaje poznato ime

Supermodel Elle Macpherson novim se proizvodom "učvrstila" na listi slavnih osoba koje koriste svoj utjecaj…

Horoskop otkriva tko su najkompliciranije trudnice

Znamo da trudnoća mijenja tijelo žene, no - reći će mnogi - mijenja i njezin…