Treba li nam stres na kraju školske godine?

Jesu li zaista ocjene mjerilo uspjeha? Nije li djetetovo samopouzdanje nešto što će mu u životu otvoriti mnoga vrata prema cilju koji je samo izabralo?

Bilo da ste mama, tata, baka, djed, teta, susjed ili učenik, znate da je kraj školske godine razdoblje stresa i tenzija. Učenici pišu završne ispite, ispravljaju se jedinice koje su se nakupile tijekom godine i popravlja i prepravlja se što se stigne jer je vrijeme za ubiranje plodova školskog rada. Kraj školske godine donosi zaključne ocjene koje su mjerilo vaše uspješnosti. Svi želimo biti uspješni, volimo pohvale. Uspješnima su otvorena sva vrata i sve mogućnosti. Uspješan učenik će jednog dana upisati fakultet i kasnije pronaći odlično plaćen posao. Imat će dobar auto, stan i bit će sretan. Samo da iz matematike bude petica. Sva se ova uvjerenja gomilaju u našim glavama dok željno iščekujemo onaj papir na kome će pisati koliko je naše dijete uspješno - školsku svjedodžbu. A možda će baš onaj s trojkom iz matematike jednog dana napisati knjigu o ružama koja će služiti svima, pa i njegovoj učiteljici matematike koja obožava u svom vrtu njegovati ruže.

Biste li svoje dijete i dalje voljeli kada ne bi bila petica nego četvorka? Sigurna sam da će svaki roditelj reći kako je odgovor na ovo pitanje neupitan i jednoznačan. Nisam sigurna kako bi na njega odgovorila djeca. Znaju li vaša djeca koji je odgovor na ovo pitanje? Govorite li im na glas da ste im podrška bez obzira na ocjenu?

Svojim sam sedmašima prošle godine pokazala prekrasan film koji je javno dostupan. Pokazuje koji su sve genijalci iz različitih sfera u školama bili drugačiji, neshvaćeni i prema školskim mjerilima - neuspješni. U njemu su spomenuti mnogi poznati fizičari, sportaši ili pjevači. Napravila sam to tada jer smo im svi usput spominjali kako se u sedmom razredu moraju uozbiljiti i početi s učenjem. O zaključnim ocjenama ovisi njihova budućnost, upis srednje škole im je pred vratima.

Jesu li zaista ocjene mjerilo uspjeha?

Nije li djetetovo samopouzdanje nešto što će mu u životu otvoriti mnoga vrata prema cilju koji je sam izabrao? Kao učiteljica, od srca vam savjetujem da razvijate dječje samopouzdanje. Sva su djeca darovita i talentirana, samo što to neka od njih još ne znaju. Učitelji mogu pomoći pri otkrivanju talenata tako da ih potiču u onome što učenici vole. Nedavno sam pročitala zanimljivu priču o zecu koji je dobro trčao, ali nije bio plivač. Upisao je školu kako bi usavršio što mu ne ide. Na kraju je više vremena provodio radeći ono što ne voli i u čemu teško može postati dobar i postao je nesretan i manje uspješan u trčanju.

Imajte to na umu kada vaše dijete na kraju godine ima lošiju zaključnu ocjenu iz predmeta koji ne voli. Sanjam o danu kada će svako dijete ići na natjecanje iz barem jednog predmeta umjesto da ide na instrukcije iz onoga što mu nikako ne ide…. i da, o danu kada neće biti zaključnih ocjena. Stresa za djecu, učitelje i roditelje.

 

Fora priče za djecu

Želite li svom djetetu pokazati kako izgledaju radionice s pričanjem priča koje vodi Danijela Miklec u kojima i ono sudjeluje, te ga na taj način dodatno educirati kroz temu koja se u priči obrađuje, a školarcima ponuditi koristan i zabavan sadržaj tijekom ljetnih praznika, pratite Fb Relax kids 4All i raspored događanja tijekom ljeta. Prva radionica za najmlađi uzrast je u nedjelju 16. 6. 2019. u 10 sati. Detalje pročitajte na Fb eventu ovdje.

 

Tekst: Danijela Miklec, kći, učiteljica, voditeljica Fora priča za djecu svih uzrasta, vlasnica zeca BEzaBU

Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi: , , , , , ,

Vezano uz temu

Gradonačelnik djeci predaje ključ grada

Sutra, 18. lipnja, u 10 sati Pavlinski trg…

Ponovo kreće besplatan ciklus radionica za djecu o emocijama

Nakon uspješno provedenog ciklusa radionica za djecu o…

Spasi svijet - Prijavi svoju priču ili film Frooom! filmskoj školi za djecu i mlade

Frooom! filmska škola kroz svoj program radionica već…

Pročitajte i:

Ansambl Lado

Ansambl Lado plesom i pjesmom čestita Dan državnosti

Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO, naš najpoznatiji folklorni ansambl, u utorak 25. 6.…

Ljupka pojačanja u obiteljima morskih lavova i alpaka

Dvije nove njuškice pozdravljaju dolazak ljeta u Zoološkom vrtu grada Zagreba. Jedna pripada mladunčetu kalifornijskih morskih…

ljetna organizacija rada u vrtiću

Ljetna organizacija rada vrtića - nove tete, prostor, prijatelji i svojevrsna ponovna adaptacija - jeste li spremni?

Ljeto je početak svega lijepoga, odmora i bezbrižnosti. Školarcima je škola gotova, godišnji odmori su isplanirani,…

Ludo filmsko ljeto u Zagrebu – od 1. srpnja do 6. rujna – 17 filmskih radionica

Bacači Sjenki umjetnička organizacija s devetnaest godina intermedijalnog obrazovnog iskustva i ovo ljeto u Zagrebu…