Sretan nam 4th july! ili kako sam rodila frajera svog života

Pišem ovo u polumraku i slušam kako diše istegnut preko cijelog kreveta. Uživam u osjećaju da je tu i na sigurnome, a da ja mogu odlutati u mislima. Imam dobar razlog za to. Za koju minutu stiže dan kada sam rodila svog malog buntovnika i šarmera. Nije li izabrao odličan datum za gurnuti nogu u svijet i stići hitnim carskim u 4 sata. Taj datum… kakva ironija. Dobra najava za to da će me napasti mali vanzemaljac koji će uništiti moj svijet kakvog sam do tada poznavala i napraviti od mene neovisnu ženu i majku...

Od tada je prošlo tri godine. Tek ovog rođendana preplavljuju me oni osjećaji koje sam tada imala. Možda zato što me i vrijeme podsjeća na tu nedjelju. Bile su velike sparine i vrućine, ali te je nedjelje bio oblačan i miran dan. Kao zatišje pred buru. Iako to nisam pokazivala nikome oko sebe, nisam vjerovala da ću uspjeti preživjeti prvu godinu djetetova života. Bila sam prestravljena kako ću sama odgajati i prehranjivati dijete. Nisam imala povjerenje u svoje majčinstvo, a to je bilo jedino na što sam se mogla osloniti. Osjećala sam se usamljeno, tužno i prestravljeno zadnjih dana trudnoće.

Postajala sam svjesna – to je to, nije ružan san iz kojeg se budiš nego tvoj život. Bit ćeš sama s djetetom. Najteži zadatak tvoga života savladat ćeš sama uz svoje znanje i sposobnost. Ma koje znanje i koju sposobnost?! Nisam uspjela održati obitelj na okupu i svome djetetu dati mamu i tatu kada dođe kući iz rodilišta. Kako ću onda znati sve ostalo što treba znati jedna mama?! Moja je mama žena – zmaj koja doista drži sva četiri kuta kuće i balansira između nas troje. Nisam osjećala da ja tako nešto mogu.

Trebao je stići najvažniji čovjek života, a ja sam taman raskrila kuću. Tako mi je izgledao moj život, te tmurne nedjelje. O požurivanju u rodilište od strane bake i dede i mom brisanju poda od plodne vode sam već pisala. Bilo je i dalje nestvarno. I konačno je stigao, bila ja spremna ili ne. Ugledala sam ga i znala sam da ću uspjeti. Onaj mali cirkusant i frajer osvojio me svojim prvim pogledom - "You talking to me?".

Naizmjenično sam plakala nakon buđenja iz narkoze i zaljubljeno gugutala kako ćemo zajedno otkrivati svijet. Bez da sam stigla razmišljati o raskrivenom krovu i neobrisanim flekama plodne vode po stanu. Zadnje je tri godine bilo kao na vrtuljku. Ali onom najstrašnijem. Najopakiji je frajer kojeg sam upoznala i definitivno me opasno vrti oko malog prsta. I moram priznati da sada, kada se vrtuljak počeo vrtjeti dovoljno sporo da stignem razmisliti zašto sam se na njega popela, shvaćam da su najgore “stvari” u životu – one najbolje. Shvatila sam da sam prvi puta ludo zaljubljena u frajera koji je toga vrijedan. Isto tako sam svjesna da je vlak usporio samo da me pripremi za najluđi spust. O da! Jakove moj ludi, izludit ćeš mamu svojim fazama i daj ti Bože da imaš takvo dijete kao što si ti pa da vidiš kako jedan obični dan izgleda… Volim te i sretan ti treći rođendan!

Sretan vam 4th july!

Tekst: Danijela Miklec, kći, učiteljica, voditeljica Fora priča za djecu svih uzrasta, vlasnica zeca BEzaBU
Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi:

Vezano uz temu

Fora priče za najmlađe u kojima svi sudjeluju!

Radionice interaktivnog čitanja za djecu, osim zabave, imaju…

Zaustavimo tragedije u obiteljima

Može li se nasilje spriječiti? – Može! I…

Pročitajte i:

maleno dijete

Je li moje dijete premaleno? Saznajte činjenice o rastu djece koje vrijedi znati!

Provjerite prati li vaše dijete svoju krivulju rasta ili koliko njegov rast odstupa od očekivanoga.…

Otvoreno predavanje: Zašto je važno poticati pravilan senzomotorički razvoj beba od rođenja?

Pozivamo buduće roditelje i roditelje tek rođenih beba da se na otvorenom predavanju upoznaju s…

Što ako je dijete ipak vidjelo horor scenu i uplašeno je?

U kinima se upravo prikazuje nasilan film "Joker" o kojem je naša suradnica Iva Brčić…

Što uzrokuje hrkanje tijekom trudnoće i kada može biti opasno?

Hrkanje u trudnoći prilično je česta pojava i obično se javlja u trećem tromjesečju. Je…