Koji brend nosi vaša duša?

Kad si dijete, stigneš na ovaj svijet rasterećen od svih usporedbi. Od prvih udaha tražiš još neke oči u čiji bi pogled parkirao svoj i koji će ti toplinom reći: sve će biti u redu. Tražiš da te utople, paze da nisi gladan, i da si čist. Nije ti važno imaju li „veliki“ oko tebe velebne kuće, automobile, nose li nakit ni kakva im je odjeća. Samo da su tu uz tebe. Da te vole takvog kakav si došao baštiniti svijet.

Što zna dijete o mjerilima, osim onih kojima svijet mjeri njihovo srce? Kad si mali ogledaš se u majčinim očima, očevim pohvalama. Kad si mali, želiš osjetiti sve. Upoznati, dodirnuti. Želiš da te kiša umije i da lokvicama gacaš kao malo prase uživajući u igri. Želiš se isprljati od igre. Praviti kolače od blata, nabijati loptu po dvorištima i livadama bez obzira na to krasi li to tlo čisti beton, meka trava ili blato od prethodnog dana. Jer si dijete. A djetetu je važno živjeti… svim porama.

Kad si dijete, stigneš na ovaj svijet rasterećen od svih usporedbi. Od prvih udaha tražiš još neke oči u čiji bi pogled parkirao svoj i koji će ti toplinom reći: sve će biti u redu. Tražiš da te utople, paze da nisi gladan, i da si čist. Nije ti važno imaju li "veliki" oko tebe velebne kuće, automobile, nose li nakit ni kakva im je odjeća. Samo da su tu uz tebe. Da te vole takvog kakav si došao baštiniti svijet.

Pa malo narasteš, kreneš u vrtić. Susretneš tamo neke nove oči. Jednako gladne novih priča, baš poput tvojih. Razigrane male patuljke s raščupanim kosicama i brzim nogama. Vile u haljinicama, frajere niže od jednog metra odjevene kao kakvi odrasli s reklame… preslatke budućnosti u dolasku.

I baš svi donesu priče iz doma tamo kamo dolaze. Djeca ne znaju lagati (iako su odrasli ponekad jako uvjereni u suprotno). Ako ih dobro promotriš, vidjet ćeš da svaka laž ocrta njihove aure nemirom. Vidjet ćeš da im izrugivanje nije prirodan gen, ni otrovni komentari prema drugoj djeci. Oni čuju o čemu odrasli razgovaraju i u tim trenucima ogovaranje i komentiranje nečeg što im zazvuči kao alat za osobni rast memoriraju. Upijaju kao spužve.

Nemojte mi reći da su djeca izmislila naziv "Lidlići". Nemojte me ni pokušati uvjeriti u to.

Naša će djeca biti snažna onoliko koliko ih osnažimo. Koliko im usadimo originalnosti i dubine u svaki mišić tih nejakih tijela. Koliko im zagolicamo maštu da potraže veći smisao od uspoređivanja s drugima.

Jako je težak zadatak odgojiti sretnog čovjeka. U vrijeme iskrivljenih vrijednosti, kad je i hrana za bebe sumnjivog porijekla, jako je teško dati djetetu korijene, krila i vjeru u dobre namjere sustanara u njihovom životnom radijusu kretanja.

 

Za početak, pokušajmo se osloboditi osuda koje vučemo možda još iz naših ranih školskih dana. Iz dana kad smo imali obične pernice i jednu te istu torbu sva prva četiri razreda osnovne škole, a Jana, kojoj je tata radio u Njemačkoj, imala je svake godine novu, i pernicu na kat s mirisnim flomasterima. I one gumene bombone medvjediće zbog kojih ste je gledali kao najveće božanstvo i najvećeg neprijatelja. Pa bi čuli kako pod odmorom djeca ogovaraju Janu kad ona ne čuje kako je ovakva i onakva. Iz nemoći. Iz nemogućnosti u toj ranjivoj dobi da vidimo širu sliku.

U današnje vrijeme, gumene medvjediće može si priuštiti skoro svatko. Jer su s vremenom ta uzvišena "bogatstva iz Njemačke" postala najobičniji slatkiš koji se prodaje za par kuna, daruje u časopisima i ne predstavlja ništa dobro. To je dostupno. Baš zato što je takvo kakvo je.

Ljudi nose mobitele od nekoliko tisuća kuna i plaču da su gladni. Traperice u visini mjesečne plaće i dalje su samo traperice. Tenisice će i dalje ponekad ugaziti u pseći izmet bez obzira na to iz kojeg su brenda proizašle. Sve to suludo iskrivljavanje vrijednosti koje se daruju djeci bez zadrške ostavlja neizbrisiv trag. Na svim onim vilama i frajerima manjima od metra visine, na svim onim budućnostima u dolasku.

Filtrirajte svoje obijesti i ogorčenosti pred djecom, dajte im da sami raspoznaju nijanse. Pričajte im koliko su snažni, voljeni i predivni kao takvi kakvi jesu. Pričajte im priče o jednakosti među ljudima. Bez obzira na narodnost, rasu, vjersko opredjeljenje ili odjeću koju nose. Ne znate kamo će ih život odnijeti, ne radite od njih hermetičke kutije s vašim osobnim uvjerenjima i strahovima. Krila im jačajte. Krila za u nepoznato. Za ljepotu različitosti među istima.

 

 

Tekst: Nataša Jukić, asistent u nastavi djeci s poteškoćama
Foto: Profimedia

Preporučujemo

Pročitajte i:

Svjetski poznati brendovi na velikom ljetnom sniženju do 80 posto

Svi koji do 31. kolovoza posjete jedinstveni Designer Outlet Croatia, blizu robne kuće IKEA u…

Pravo na nekretninu u slučaju sudužništva

Na što sve mogu ili ne mogu računati osobe koje otolaćuju tuđi kredit za nekretninu?

Najatraktivniji ulični performeri 20. Špancirfesta

Ulični program srce je i duša Špancirfesta. Uz sve što festival nudi, upravo je veličanstvenost…

Elvisov 'Comeback' u maksimirskoj šumi

U sklopu glazbeno-filmskog programa Luftanje uz Mastercard, ove subote na Vidikovcu će se prikazivati odličan…