upala sinusa

Upala sinusa kod djece

Upalu sluznice sinusa uzrokuju virusi ili bakterije, a ako dijete nije razvilo imunitet, upala se širi do sinusa

Upala sinusa kod djece nije bezazlena bolest i o njoj se treba dobro informirati. Sinusi su šupljine koje se nalaze u čeonoj kosti, u ličnim kostima te iza nosa. Ispunjene su zrakom i spojene sa sluznicom nosa. Spoj između nosa i sinusa mora biti prohodan, tj. zrak mora cirkulirati. Te su šupljine iznutra prekrivene sluznicom koja je podložna infekcijama, baš kao i sluznica usta ili ždrijela. To znači da upalu sluznice sinusa uzrokuju virusi ili bakterije, obično oni koji se nalaze na sluznicama nosa ili ždrijela. Ako dijete nema dostatan obrambeni mehanizam, te ako je slabokrvno, onda se upala iz nosa ili ždrijela sluznicom širi dalje i dublje te dolazi do sinusa.
Upala sinusa rijetko je kad osnovna bolest. Obično nastupa nakon dugotrajne upale sluznice gornjih dišnih putova ili, pak, zbog neodgovarajuće liječene upale gornjih dišnih putova, makar ona i kraće trajala.

Izgled bolesnog djeteta
Takvo je dijete blijedo, često s povišenom temperaturom, podbuhla lica, osobito kapaka i nosa. Otežano diše na nos pa diše otvorenih usta. Katkad se žali na osjećaj začepljenosti nosa, a katkad ima obilnu sekreciju iz nosa. Najčešće je to gust, tamnožut do zelenkast iscjedak iz nosa. Ako su upaljeni čeoni sinusi, tada se žali na jaku glavobolju. Ako su zahvaćeni lični (maksilarni) sinusi, tada se javlja bol u ličnim kostima.

Postavljanje dijagnoze
Dijagnoza se najčešće postavlja prema izgledu djeteta i laboratorijskim nalazima. Povišena je sedimentacija, te ukupni broj leukocita. Katkad se uzima bris sluznice nosa da bi se utvrdio uzročnik upale, a katkad je potrebno učiniti RTG snimku sinusa.

Komplikacije
Osim sluznice sinusa, upalom može biti zahvaćena i sama kost koja omeđuje sinus, što je vrlo ozbiljna komplikacija. Isto tako, upala sinusa može se proširiti i na moždano tkivo koje se nalazi u blizini. Tada može nastati upala moždanih ovojnica ili moždanog tkiva, što, pak, može ugroziti i život.

Liječenje
Terapija se sastoji u davanju antibiotika koji se kod lakših slučajeva daje na usta, a kod težih slučajeva potrebno je dijete ostaviti u bolnici i davati mu antibiotik četiri puta na dan u venu u malim infuzijama. Osim toga, dijete se dva puta na dan liječi medikamentoznim inhalacijama pomoću električnih inhalatora. Na taj način dijete dobiva medikamente pod povišenim tlakom u nos i u sinuse. Uz sve to dijete dobiva četiri puta na dan obilno kapi za nos koje smanjuju otečenost nosne sluznice i otvaraju ušće sinusa kako bi se sadržaj sinusa drenirao kroz nos van. Uz to je svakako dobro dati inhalacije para kamilice. Liječenje traje do sedam dana. Dijete sa sinusitisom mora mirovati te dobivati obilno tekućine na usta.

Katkad je potrebna pomoć raznih specijalista

U vrlo rijetkim slučajevima potrebno je punktirati sinus debljom iglom i izvući sadržaj. Ako postoji neko žarište infekcije koje uzrokuje česte upale gornjih dišnih putova (proces na zubima ili čeljustima, kronično upaljena i povećana treća ili obje ždrijelne mandule), tada je potrebno posavjetovati se sa stomatologom i liječnikom za uho, grlo i nos kako bi se žarište odstranilo. Ako dijete ima dijagnosticiran sinusitis, tada je potrebno primijeniti sve četiri navedene metode liječenja. (antibiotik, inhalacije medikamentima, inhalacije para kamilice i kapi za nos) jer će se na taj način izlječenje postići u najkraćem roku. Kod višednevnih upornih glavobolja uz eventualne vrtoglavice potrebno je uvijek isključiti i sinusitis. Postoje i slučajevi kad se upala sluznice sinusa javlja kao oblik alergije. Tada je dijete potrebno obraditi i liječiti po specifičnim uputama pedijatra alergologa.

 

Preporučujemo

Tagovi:

Vezano uz temu

Od obične prehlade do sinusitisa. Poduzmite mjere na prirodan način!

Prehlada se često razvije u upalu sinusa pa…

Pročitajte i:

Maratonsko dojenje između 18. i 24. mjeseca

One majke koje nisu prekinule dojenje nakon godinu dana, mogle bi se iznenaditi količinom djetetovog…

kupaci kostim za dijete

Kupaći kostim za dijete. Da ili ne?

Nema ljepše za djecu nego kupati se gola. Ništa ih ne žulja i nema neugodnog…

Upala mokraćnih putova kod djece

Urinarne infekcije češće pogađaju djevojčice jer je njihova mokraćna cijev kratka, ravna i široka te…

Bronhitis - kada kašalj izmakne kontroli

Bronhitis je česta dijagnoza u pedijatrijskoj ambulanti, osobito u zimskim mjesecima. Iako postoji i kronični,…