prvi posjet stomatologu

Prvi posjet stomatologu

Prvi posjet stomatologu stručnjaci preporučuju u dobi kada dijete ima sve zube i kada još nisu potrebni nikakvi stomatološki zahvati jer tada posjeti zubaru ne uključuju detaljne preglede ili bilo kakve intervencije na zubima, nego ih dijete može doživjeti kao ugodno iskustvo, što je važno da bi se izbjegao strah od zubara.

Kad dijete dođe prvi puta u stomatološku ordinaciju i upoznaje se sa zubarom i okolinom, "alatima" koji se u zubarskoj ordinaciji nalaze, navikava se na prostor i neobične predmete, tada se dijete ne nauči plašiti stomatologa kao strašnog doktora. Zato je dobro razmišljati o prvom posjetu stomatologu i načinima na koje dijete možete pripremiti na taj stusret.

Za početak, prilikom dogovaranja prvog posjeta dobro je da se kod stomatologa raspitate o tome što namjerava učiniti kada mu dođe novi, mali pacijent jer tako imate priliku pripremiti dijete i upoznati ga s onim što će se događati u stomatološkoj ordinaciji. Kako biste pripremili dijete za stomatološku ordinaciju, možete:

  • gledati i listati slikovnice na temu pranja zubi i odlaska zubaru ili pričati kratke priče na tu temu.
  • igrati se zubara s djetetom - i pritom ga učiti kako se usta drže otvorenima, kako se ispiru, zatim možete ogledalcem gledati zube te kroz igru privikavati dijete na zvukove s kojima se može susresti u zubarskoj ordinaciji. Možete na temu zubara napraviti i malu "predstavu" uz pomoć plišanih igračaka u koju možete uključiti i dijete.
  • djetetu opisivati kako izgleda stomatološka ordinacija - ima stolac na kojem se može dizati i spuštati, razne aparatiće koji proizvode neke neobične zvukove i mnoge zanimljive stvari kojih drugdje nema. Pobrinite se da o posjetu stomatologu uvijek govorite pozitivno i blisko djetetovu svakodnevnom govoru, bez pojmova koji se povezuju uz nešto bolno ili neugodno.

Tko je striček zubar?
Zubara predstavljajte kao osobu koja se brine o zubima i pazi da budu lijepi i zdravi, a ne kao osobu kod koje se ide po kazni - kada se jede puno slatkog i ne peru dobro zubi. Ako o zubaru govorite kao o nečem pozitivnom, dijete će sigurno i samo stvoriti pozitivnu sliku o stomatologu. Tome još može pripomoći upoznate li dječjeg stomatologa s djetetovim najdražim igračkama, omiljenim likovima iz slikovnica i crtanih filmova i sl. Tako dijete postaje kooperativno i stvara se osjećaj povjerenja prema stomatologu, što može mnogo pridonijeti stvaranju pozitivne i ugodne slike.

I na kraju, važno je imati na umu da svako dijete vrlo dobro osjeća kako roditelji dišu u vezi sa zubarima i obično je roditeljima koji pozitivno gledaju na odlazak zubaru jednostavnije pripremiti dijete.

Tekst: Unicef, Jelena Klopotan, prof. psihologije, odgovara na pitanja roditelja na telefonskom savjetovalištu "Telefončić", 01/4850 555
Foto: Thinkstock

Preporučujemo

Tagovi:

Vezano uz temu

dijete kod zubara

Moje dijete obožava ići zubaru!

Iako nikome nije lako kad se treba uputiti…

Pročitajte i:

Postulati zdrave prehrane za djecu

Za pravilan rast i razvoj beba, djece i mladih osnovni je preduvjet pravilna prehrana. Holistička…

greska kod pranja zubica

Svi radimo ovu pogrešku kod pranja zubi i krivo učimo djecu

Ako ne već kod kuće, onda u vrtiću naši klinci dobivaju upute kako se pravilno…

sto sve staviti u putnu ljekarnu

Što sve trebamo spakirati u putnu ljekarnu?

Svaki puta pred odlazak na godišnji odmor razmišljamo što sve trebamo ponijeti. Ako ste se…

trik za kapanje oka djeci

Mali trik kako djetetu bez muke i nagovaranja nakapati oči

Kad dijete ima konjunktivitis ili neke slične probleme s očima zbog kojih mu morate kapati…