prva pomoć kod gušenja

Prva pomoć kod gušenja progutanim predmetom ili hranom

Svaka majka je to vjerojatno doživjela prilikom djetetovog obroka da se dijete zagrcnulo primjerice s komadom mrkve, jabuke ili oraščićem. Tu noćnu moru, međutim, prođu svi i gotovo bez iznimke se problem riješi sam od sebe. Ipak, katkad djetetu treba pomoći

U trenu se dogodi da se dijete zagrcne ili mu hrana ode u krvi kanal. U toj situaciji nema vremena za čekanje jer djetetov mozak bez zraka može biti svega 3 do 5 minuta, a hitnoj pomoći je potrebno najmanje deset minuta da stigne. To je razlog zašto bi svaki član obitelji trebao znati kako pomoći djetetu u takvoj situaciji.

Prva pomoć

Polezite dijete trbuhom preko koljena tako da mu glava i gornji dio leđa visi prema dolje te nekoliko puta kontroliranim i ne prejakim pokretom dlana udarite po gornjem dijelu leđa. Nema straha da možete ozlijediti dijete jer su djetetove kosti elastične. To bi trebalo pomoći da progutani sadržaj izađe. Ne uspijete li ovom metodom tada treba pokušati s Heimlichovim hvatom.

Heimlichov hvat za djecu ispod godine dana

Ovaj hvat se za bebe ispod godine dana izvodi tako da se beba polegne na leđa i vrši se pritisak nekoliko puta na točku neposredno ispod vrha prsne kosti. Ako ne uspije, možete ponovno pokušati izvesti prvu metodu kad je dijete na vašim koljenima glavom prema dolje.

Heimlichov hvat za dijete starije od godine dana

Provodi se kao i kod odraslih. Djetetu stanite iza leđa, obgrlite ga te vršite nagle pritiske na gornji dio trbuha. To će izbaciti zrak iz pluća i time i strano tijelo.

Što izbjegavati u okolini djeteta?

Pored svih mogućih sitnih dijelova s igračaka, legokockica ili pa bombončića i oraščića koji mogu biti opasni i na koje već pazite, postoje i neke češće vrlo opasne situacije koje možda niste uzeli u obzir, a često budu problem:

Majke navode kako se pakiranja papirnatih maramica s preklopnim naljepnicama vrlo često nađu u djetetovim ustima. Lako ih je potrgati, a kad se komad tanke i široke ljepljive folije nađe u ustima, vrlo lako može zapriječiti disanje. Svakako maramice imajte na povišenom mjestu i nemojte dopustiti da dijete stavlja paketić u usta.

Baloni, posebice puknuti baloni, vrlo su opasni jer ih dijete doslovno, stavljajući ih u usta može "udahnuti" i time djelomično progutati. Zato budite vrlo oprezni s balonima, a one probušene odmah bacite.

Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi:

Pročitajte i:

Maratonsko dojenje između 18. i 24. mjeseca

One majke koje nisu prekinule dojenje nakon godinu dana, mogle bi se iznenaditi količinom djetetovog…

kupaci kostim za dijete

Kupaći kostim za dijete. Da ili ne?

Nema ljepše za djecu nego kupati se gola. Ništa ih ne žulja i nema neugodnog…

Upala mokraćnih putova kod djece

Urinarne infekcije češće pogađaju djevojčice jer je njihova mokraćna cijev kratka, ravna i široka te…

Bronhitis - kada kašalj izmakne kontroli

Bronhitis je česta dijagnoza u pedijatrijskoj ambulanti, osobito u zimskim mjesecima. Iako postoji i kronični,…