Moje dijete hrče. Je li to normalno?

Hrkanje kod djece nije nikakva rijetkost. Prema medicinskim podacima između 2. i 6. godine od stalnog hrkanja pati oko 9 posto djece, a od povremenog hrkanja pati i 30 posto mališana.

Međutim, sam uzrok hrkanja kod djece i odraslih nije jednak. U odraslih je hrkanje prouzročeno vibracijama oslabljenih mišića u području mekog nepca. Kod djece hrkanje dolazi obično zbog problema s disanjem na nos. Najčešće se radi o povećanoj adenoidi (treća mandula), ali to mogu biti i problemi s nosnim šupljinama, upale, polipi u nosu, iskrivljena nosna pregrada. Hrkanje može izazvati i pretjerano suh zrak u sobi. Kako bi se otkrio pravi uzrok potrebno je posjetiti otorinolaringologa.

Kod liječnika

Ako je u pitanju povećana treća mandula, ona se može ukloniti operacijom. No, vrlo često se hrkanje javlja zimi kad je u sobi suh zrak što je problem koji je puno jednostavnije riješiti. Pobrinite se da na neki način ovlažite zrak u stanu i u spavaćim sobama – nabavite posudice za vodu za radijator, postavite mokre ručnik na radijatore, električni ovlaživač zraka.

Ne odgađajte odlazak liječniku, ako ne možete kućnim mjerama postići prestanak hrkanja ili ako ne možete očistiti nos da bude prohodan. Naime, ako dijete ne može disati na nos, cijeli organizam pati. Dijete koje je prisiljeno disati na usta lakše obolijeva, zrak koji udiše ne pročišćava se i ne zagrijava kao što se to zbiva kad prolazi kroz nos. Stalno otvorena usta mogu utjecati i na nepravilan razvoj lubanje, a nedostatak kisika dovodi do toga da dijete teže usvaja nove informacije i brže se umara.

Hrkanje se može javiti zbog promjena na sluznici nosne šupljine koje nastaju kao oblik alergije na pojedine vrste hrane, ali i na alergene koji se udišu. Alergija na sluznicama očituje se otokom sluznice, pojačanom sekrecijom, oslabljenim protokom zraka. Ako je pregledom isključena povećana treća mandula tada treba napraviti alergološku obradu.

Tekst: Verica Jačmenica Jazbec, dr. med. spec. Za dječje bolesti

Foto: Profimedia

Tagovi: ,

Vezano uz temu

Djeca, spavanje i zablude

Kada se govori o spavanju beba i djece…

Tata se igra drukčije od mame

Po čemu se to razlikuje pristup igri očeva…

Kad Božić zakuca na vrata

Prije nego vas blagdanska euforija potpuno obuzme, želimo…

UNICEF slavi 70. rođendan

Na proslavi održanoj povodom sedamdesete obljetnice osnutka UNICEF-a…

Pročitajte i:

Upala mokraćnih putova kod djece

Urinarne infekcije češće pogađaju djevojčice jer je njihova mokraćna cijev kratka, ravna i široka te…

Bronhitis - kada kašalj izmakne kontroli

Bronhitis je česta dijagnoza u pedijatrijskoj ambulanti, osobito u zimskim mjesecima. Iako postoji i kronični,…

Tko to tamo hrče?

Oko 10 do 20 posto dječje učestalo hrče tijekom spavanja. Koji su najčešći razlozi i…

To je najveći dar koji možeš dobiti... da čuješ!

Prošlo je već 15 godina od akcije 'Dajmo da čuju' koja je na dotad neviđen…