Bronhitis – kada kašalj izmakne kontroli

Bronhitis je česta dijagnoza u pedijatrijskoj ambulanti, osobito u zimskim mjesecima. Iako postoji i kronični, akutni je bronhitis taj s kojim se često susrećemo.

Javlja se najčešće u najmlađoj dobnoj skupini, od prve do treće godine života, dok se u kasnijoj dobi učestalost bronhitisa znatno smanjuje. Razlog je tome veća učestalost respiratornih virusnih infekcija u male djece, osobito one koja borave u kolektivima, mali promjer dišnih putova te slabija razvijenost imunosnog sustava male djece. Govoreći o akutnom bronhitisu, mislimo na akutnu upalu sluznice donjih dišnih putova: dušnika, bronha i sitnijih ogranaka koji vode zrak do plućnih mjehurića (alveola). Upala je uzrokovana virusnom infekcijom koja obično počinje curenjem iz nosa, temperaturom, grloboljom, kašljucanjem. Kašalj je u početku suh i neproduktivan, a nakon nekoliko dana postaje produktivan uz iskašljavanje sluzi.

Kada se hitno javiti liječniku

Neki od tih simptoma mogu biti izrazito jaki, osobito u dojenčadi, te mogu ometati hranjenje i disanje. Kod djece se može čuti hroptanje i piskanje, vidjeti otežano ili ubrzano disanje. Kašalj ponekad može biti toliko jak da može izazvati povraćanje. Ako se simptomi pojačavaju i praćeni su otežanim disanjem, potrebno se javiti liječniku.

Samo liječenje sastoji se od općih mjera. Izrazito je važno već u početku bolesti, dok se vide samo simptomi infekcije gornjih dišnih putova, primjenjivati višekratnu toaletu nosa fiziološkom otopinom i aspiracijom sekreta. Djetetu treba davati dovoljne količine tekućine kako bi se održala vlažnost sluznice dišnog sustava te kako bi se sekret razrijedio. Pomoći mogu i inhalacije fiziološke otopine. Dijete bi trebalo spavati u prozračenoj sobi na blago povišenom uzglavlju.

Prema preporuci pedijatra, u terapiji se koriste i lijekovi za širenje bronha (salbutamol) u obliku inhalacija ili u obliku spreja preko tzv. spacera (babyhaler, AeroChamber).

Antibiotici nisu terapija izbora za akutni bronhitis s obzirom na to da je riječ o virusnoj bolesti. Naravno, ako se sumnja na bakterijsku komplikaciju virusnog bronhitisa, odnosno upalu pluća ili bakterijsku infekciju gornjih dišnih putova, oni imaju svoje mjesto u terapiji.

Oprezno sa sirupom za kašalj

Jednako tako, važno je napomenuti da se sirupi za kašalj ne bi trebali uzimati bez dogovora s liječnikom jer mogu potaknuti dodatno stvaranje sluzi unutar dišnih putova, odnosno umanjiti mogućnost čišćenja dišnih putova kašljem te na taj način dodatno ugroziti zdravlje djeteta.

Bronhitis kao virusna infekcija može se javljati i više puta godišnje, no ako je svaki put praćen otežanim disanjem, dugotrajnim kašljem i iskašljavanjem, ako u obitelji ima bolesnika od astme ili ako dijete ima izražene simptome atopijskog dermatitisa, nutritivne alergije ili alergijskog rinitisa, potrebno je uz konzultaciju s liječnikom obaviti pretrage kako bi se eventualna astma na vrijeme otkrila i počela liječiti.

Tekst: Iva Mrkić Kobal, dr. med. Dječja bolnica Srebrnjak
Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi: , , , , , , , ,

Vezano uz temu

ponavljajuca grlobolja

Ponavljajuća grlobolja i temperatura. Je li problem streptokok?

Porazgovarali smo s našom pedijatricom dr. Armano o…

Ne gledajte u toplomjer, već u dijete!

Tko još ima strah od povišene temperature ili…

čokolada pomaže kod kašlja

Čokolada bolja za grlo od sirupa protiv kašlja

Prvo što nam na pamet padne kad nas…

Kako prepoznati razliku između neugodnoga kašlja i upale pluća?

Iritantan kašalj, koji često graniči i s bolnim,…

Pročitajte i:

Postulati zdrave prehrane za djecu

Za pravilan rast i razvoj beba, djece i mladih osnovni je preduvjet pravilna prehrana. Holistička…

greska kod pranja zubica

Svi radimo ovu pogrešku kod pranja zubi i krivo učimo djecu

Ako ne već kod kuće, onda u vrtiću naši klinci dobivaju upute kako se pravilno…

sto sve staviti u putnu ljekarnu

Što sve trebamo spakirati u putnu ljekarnu?

Svaki puta pred odlazak na godišnji odmor razmišljamo što sve trebamo ponijeti. Ako ste se…

trik za kapanje oka djeci

Mali trik kako djetetu bez muke i nagovaranja nakapati oči

Kad dijete ima konjunktivitis ili neke slične probleme s očima zbog kojih mu morate kapati…