Igrice za učenje kako puhati nos

3 igre uz koje će trogodišnjak naučiti puhati nos

Nos je pun, dijete ne može disati, 'usisavanje' mu je prestresno, a puhanje u maramicu nikako da profunkcionira? Zato smo za vas pripremili par zgodnih trikova kako da klinci nauče tu najjednostavniju metodu čišćenja nosa - puhati nos…

Samo što ste prošli jednu virozu sa začepljenim nosićem i natjeravanjem djeteta po kući s usisavačem, evo nove viroze i ponovno sve ispočetka. Dijete vam je u jaslicama ili u vrtiću i takav razvoj situacije nimalo ne čudi. Svima je to naporno izdržati pogotovo kad dijete ne zna ispuhati nos.

Nekoj djeci je to pravi problem naučiti, a mora im se priznati i da nije to ni tako lagano ako ne znate kako. Teško je djetetu i objasniti da puše van na nos, a ne da udahne i sve povuče natrag u sebe. Zato je najbolje vježbati kad ste zdravi. Evo par trikova kako da uspješno svladate ovu vještinu. Naravno, učit ćete igrajući se. Potrebne su vam samo maramice i još pokoji rekvizit:

1# Nosomet odnosno puhanje kuglice vate nosom u gol

Potrebna vam je loptica vatice, gol i ravna površina (primjerice stol). Neka dijete začepi jednu nosnicu i kroz drugu puše vaticu koju treba otjerati u gol.

2# Tjeranje duha iz nosa

Uzmite maramicu i zataknite je u nosnicu (tako da napravite duha ili neko čudovište), duboko udahnite, a zatim brzo drugu nosnicu začepite i recite djetetu da otpuhne duha iz nosa.

3# Trik sa zrcalom

Potrebno vam je maleno zrcalo koje treba zamagliti nosom. Stavite zrcalo ispod nosa i natječite se tko će bolje zamagliti zrcalo.

igrice za učenje puhanja nosa

Uvlačenje je nezdravo. Ili možda i nije

Sigurno se iznervirate kad dijete povuče sekret natrag u nos. Sa stajališta medicine to nije tako loše, možda je čak i zdravije jer se puhanjem nosa sekret može zavući u neke sporedne uske kanaliće. Dakle, nije uopće tako strašno ako se sekret koji puta i povuče natrag. Ako se spusti u želudac tamo će bakterije i virusi iaonako nastradati od želučane kiseline.

Tekst: I.Š.
Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi: ,

Pročitajte i:

sto sve staviti u putnu ljekarnu

Što sve trebamo spakirati u putnu ljekarnu?

Svaki puta pred odlazak na godišnji odmor razmišljamo što sve trebamo ponijeti. Ako ste se…

trik za kapanje oka djeci

Mali trik kako djetetu bez muke i nagovaranja nakapati oči

Kad dijete ima konjunktivitis ili neke slične probleme s očima zbog kojih mu morate kapati…

preporuke SZO za djecu do 5 godina

Nove preporuke SZO: Koliko djeca do 5. godine života trebaju kretanja, spavanja i vremena pred televizorom?

Svjetska zdravstvena organizacija, engl. World Health Organization (WHO) redovito daje preporuke o tome kako štititi…

jedenje smrkalja je zdravo za imunitet i zube

Znanstvenici tvrde: Djeca bi trebala jesti više šmrkljića

Pustite djecu da rade to što vole raditi – kopaju nos i jedu iskopane šmrkljiće!…