borelioza

Borelioza – bolest koju prenose krpelji

Prijenosnici ove bolesti su krpelji kojih je u ovo doba puno u šumi, u grmlju i oko kuća

Ova nimalo bezazlena bolest otkrivena je prije 15 godina, a uzrokuje ju bakterija spiroheta koja se zove Borrelia burgdorferi. Izvor su zaraze divlje šumske životinje, ali može se raditi i o kućnim životinjama ako se u njihovoj krvi nalazi spiroheta. Prijenosnik je bolesti krpelj koji se može zaraziti nakon što ugrize zaraženu životinju. Ako zaraženi krpelj nakon toga ugrize dijete, na njega prenosi bolest. Sada je upravo vrijeme kada je puno krpelja u šumi, u grmlju i oko kuće i mnogo djece dolazi u ambulantu s ugrizima krpelja te znakovima borelioze. Inkubacija (vrijeme od ugriza do pojave znakova bolesti) je 3 do 32 dana.

Rani i kasni simptomi bolesti

Rana je pojava crvenilo na mjestu ugriza. Crvenilo se postupno širi prstenasto, a centralni dio postane blijed i ispupčen. To je najvažniji simptom bolesti. Te promjene traju tri tjedna. Pritom se može javiti povišena temperatura, malaksalost, bolovi u zglobovima, upala grla ili očne spojnice.

Kasne su pojave upala zglobova, srčanog mišića ili središnjeg živčanog sustava. One se javljaju oko šest tjedana nakon ugriza krpelja. Najčešće se javlja pareza ličnog živca (u 55% slučajeva). Ona može trajati i nekoliko mjeseci. Druga je komplikacija po učestalosti meningitis (27% slučajeva), neprestana glavobolja (4%), a ostale upale mozga i živaca u 14% slučajeva.

 

Dijagnoza i liječenje

Dijagnoza se najviše uspostavlja kliničkim pregledom kad roditelj dovede dijete pedijatru nakon što ga je ugrizao krpelj i nakon što su uočeni neki od simptoma bolesti. Krvne su pretrage manje važne jer nisu specifične i dugo traju. Bolest se, kao i druge bolesti uzrokovane bakterijama, liječi antibioticima. Dobar završetak bolesti je utoliko bolji što se prije počne s medikamentoznom terapijom.

Prevencija borelioze

Najbolja prevencija je spriječiti ugriz krpelja. To znači da za vrijeme izleta u prirodi (šuma, planine, livada) dijete treba imati duge nogavice i duge rukave, zatvorene cipelice, na glavi šeširić te ga treba namazati sredstvom protiv krpelja i insekata koje je namijenjeno djeci. Nakon povratka kući dijete treba detaljno pregledati i izvaditi krpelja ako ga pronađete. Krpelj se vadi pincetom tako da ga se uhvati za glavu i jednim kontinuiranim potezom izvuče. Bitno je da se izvade svi njegovi dijelovi. Ne preporučuje se prije nego što se krpelj izvadi, omamiti ga na koži alkoholom, eterom ili bilo kakvim drugim mastima jer tada izlučuje još više otrova u krv osobe koju je ugrizao. Preboljela borelioza, na žalost, ne ostavlja imunitet tako da se bolest može javiti više puta. Zato slijedite upute za boravak u prirodi i češće pregledavajte djetetovu kožu.

Tekst: Verica Jačmenica-Jazbec, dr. med., spec. za dječje bolesti

Foto: Thinkstock

Tagovi:

Pročitajte i:

pranje zubica

Kako nagovoriti dijete da pere zubiće?

Sigurno ste već primijetili kako djeca vole gledati kad nešto ozbiljno i 'odraslo' radite, sudjelovati…

Postulati zdrave prehrane za djecu

Za pravilan rast i razvoj beba, djece i mladih osnovni je preduvjet pravilna prehrana. Holistička…

greska kod pranja zubica

Svi radimo ovu pogrešku kod pranja zubi i krivo učimo djecu

Ako ne već kod kuće, onda u vrtiću naši klinci dobivaju upute kako se pravilno…

sto sve staviti u putnu ljekarnu

Što sve trebamo spakirati u putnu ljekarnu?

Svaki puta pred odlazak na godišnji odmor razmišljamo što sve trebamo ponijeti. Ako ste se…