Olakšajte djetetu odvajanje od prsa

Svemu dođe kraj pa tako i dojenju. Katkad to poželi majka, katkad dijete, a katkad oboje

Dojenje je vrlo intimno, toplo i blisko iskustvo i za majku i za dijete. Ipak, kako svemu dođe kraj, tako se i ono u određenom trenutku mora završiti. I majka i dijete ga prirodno prerastaju, no poteškoća je što se katkad djetetove potrebe i majčin prirodni prestanak laktacije ili, pak, nužnost vraćanja na posao ne poklapaju.

 

Za dijete je odvajanje od majčinih prsa ozbiljan korak prema samostalnosti i neki mališani ga ne mogu tako jednostavno napraviti. Ipak, svako dijete, prije ili kasnije dolazi u fazu kad je psihički spremno odvojiti se od prsa posebice ako ga majka postupno odvikava i osluškuje njegove potrebe.

 

Postupno odvajanje od prsa

 

Ako se vraćate na posao nakon godine dana rodiljnog dopusta ili nakon dvije godine dojenja želite prestati dojiti, učinite to postupno i olakšajte djetetu to razdoblje. Evo kako to možete najuspješnije napraviti:

 

  • Polako smanjujte broj podoja tijekom dana

Strategija smanjivanja broja stavljanja na prsa olakšavajuća je za dijete jer se postupno privikava na nove okolnosti. Kad dijete traži prsa, povremeno se napravite kao da niste shvatili ili čuli što je tražilo. Ako inzistira, u tim se situacijama odvratite djetetovu pozornost nečim drugim. Nemojte se ljutiti, pokazivati nesigurnost ili grubo odbijati dijete. Inzistira li dijete dalje na dojenju, omogućite mu to. S vremenom će sve manje tražiti prsa, a time će i prsa polako smanjivati količine mlijeka. Nije loše na neki način ograničiti dojenje, primjerice dati mališanu prsa samo na određenom mjestu (na stolcu u kuhinji) ili u samo određenom položaju (samo sjedeći). Kad se dijete probudi nakon poslijepodnevnog spavanja, nemojte mu odmah biti na raspolaganju, a kad dođete u sobicu, pokušajte mu pozornost preusmjeriti primjerice na neku finu hranu koju voli.

 

 

  • Polako ukidajte dojenje prije poslijepodnevnog spavanja

To je jedan od načina kako ćete ga polako pripremiti na vaš povratak na posao. U tome vam može pomoći mali trik: dijete polegnite u krevetić i recite mu da ćete se brzo vratiti. Zatim se vratite za 30 sekundi i uspavajte ga kao i obično, na prsima. Sljedeći dan napravite to isto samo produljite vrijeme vaše odsutnosti. Objasnite djetetu zašto ste izbivali, primjerice morali ste narezati mrkvicu za večeru. U tom trenutku od presudne je važnosti da vas dijete, ako već samo može ustati i pokuša vas pronaći, zaista i pronađe za radnom površinom. To će biti ključni trenutak u kojem će vam povjerovati da ste imali važnog posla zbog kojeg niste mogli doći. Ne ljutite se tada i obavezno sačuvajte smirenost! Završite rezanje mrkvice i ponovno odnesite dijete na spavanje uz to što ćete ga sada zamoliti da vas pričeka u krevetiću i da ćete se brzo vratiti. Zaista se vratite nakon pola minute. Nakon nekog vremena ponavljanja procedure, jednog će dana uslijediti iznenađenje. Kad se vratite u sobu, vaše će dijete već spavati.

 

 

  • Polako smanjujte broj podoja tijekom noći

Kad prestanete dojiti za dana, možete postupno smanjivati i dojenje noću. To bi moglo ići malo teže jer je to najljepši dio dojenja koji je preostao. Dijete će možda pokušati nadomjestiti to što mu uskraćujete prsa. Možda će početi sisati palac, što znači da ćete s projektom malo usporiti. Kad pokušate izvaditi dojku iz usta, a dijete se ne budi, to je znak da noćno dojenje postaje simbolično.

 

 

  • Polako ukidajte dojenje nakon jutarnjeg buđenja

Što se tiče jutarnjeg dojenja, ustajte prije djeteta, a kad se ono probudi, ponašajte se kao da ste na dojenje zaboravili. Dijete će jednog jutra također zaboraviti tražiti prsa. Katkad možete pokušati reći da vas boli glava makar dijete ne može razumjeti tuđu bol, no možda upali. Izgovorite se i na neki neodgodiv posao koji morate obaviti, primjerice pranje zubi. Pritom budite oprezni i govorite istinu jer ne želite povrijediti dijete. Obavezno pohvalite dijete kako je već veliko i samostalno i kako je prije neki dan zaboravilo na jutarnje dojenje. To će mu dati snage jer djeca vole kad ih roditelji smatraju velikima.

 

Tekst: Ivona Šatrak

Foto: Thnikstock

Tagovi: ,

Vezano uz temu

Otkrijte uzroke bebinog plača i utješite ju

Jeste li ste se ikada zapitali zašto su…

Sve aktualne informacije o dohrani i zdravoj hrani za bebe nađite ovdje

Jedna od najbrojnijih Facebook grupa za roditelje Domaće…

Mala škola dojenja u Zagrebu 8. 12. 2019.

Trudnice koje još nisu prošle školicu, evo nove…

Naučite pravilno dojiti

Još jedna u nizu škola za dojenje Udruge…

Pročitajte i:

pranje zubica

Kako nagovoriti dijete da pere zubiće?

Sigurno ste već primijetili kako djeca vole gledati kad nešto ozbiljno i 'odraslo' radite, sudjelovati…

Postulati zdrave prehrane za djecu

Za pravilan rast i razvoj beba, djece i mladih osnovni je preduvjet pravilna prehrana. Holistička…

greska kod pranja zubica

Svi radimo ovu pogrešku kod pranja zubi i krivo učimo djecu

Ako ne već kod kuće, onda u vrtiću naši klinci dobivaju upute kako se pravilno…

sto sve staviti u putnu ljekarnu

Što sve trebamo spakirati u putnu ljekarnu?

Svaki puta pred odlazak na godišnji odmor razmišljamo što sve trebamo ponijeti. Ako ste se…