Kako umanjiti djetetu bol kod primanja injekcije?

Pikica injekcijom boli i to zna svatko tko je primio barem jednu injekciju

Ni odraslima nije svejedno kad primaju injekciju mada je bol, morate priznati, i više nego izdrživa. Ali mi odrasli se možemo sabrati i kontrolirati. Naša djeca to ne mogu. Objasniti djetetu ili maloj bebi da se injekcija mora primiti, da će to brzo proći, da bol nije tako strašna obično ne donosi puno rezultata.

Naravno, trudit ćete se ipak utješiti dijete i to je dobro jer ćete time djelomično ublažiti napetost. Svakako uzmite dijete na ruke, milujte ga, razgovarajte i dajte mu dudu ako se s njom osjeća bolje. No nikako nemojte govoriti da pikica ne boli, da je on ili ona već velik/a… Radije recite “Sve će biti u redu.” ili “To će jako brzo proći.”

I mama se plaši injekcije!

Ako se sami plašite injekcije, tek tada nemojte puno govoriti, a pogotovo ne lažne utješne rečenice, jer to tek može dodatno unervoziti dijete koje osjeća vašu nervozu. U toj situaciji nije loša ideja i da izađete iz ordinacije i prepustite dijete liječniku ili sestri. Djeca su vrlo senzibilna pa će i vaše sigurno osjetiti vaš strah i zbog toga se dodatno uplašiti. Logično je, ako ni vi kao odrasla osoba, djetetu jednini oslonac u koji ima povjerenja, niste u stanju biti hrabri, kako onda dijete treba vjerovati da mu se ništa strašno neće dogoditi. Za takvu vrstu hrabrosti djeca su još uvijek premalena. Zato budite mudriji i praktični.

Trik za manje boli

Dobre vijesti stižu iz Pennsylvanie. Američki znanstvenici su proveli studiju i ustanovili da bebe lakše podnose bol injekcije ako neposredno prije pikanja popiju malo zašećerene vode.

Kako pripremiti otopinu?

Potrebno je uzeti 1 dl vode u koju umiješajte 1 ravnu čajnu žličicu običnog bijelog šećera. Od te mješavine bebi treba dati 0,02 dl dakle, pola male žličice. Dojenčad koja je dobila zašećerenu vodicu prije injekcije pokazala je znatno manju osjetljivost na bol u usporedbi s drugom testnom grupom. Doduše, bol se nije mogla spriječiti, ali je barem reakcija djece bila znatno ublažena.

Ako se rezultati ove studije potvrde, možda će zašećerena vodica jednog dana postati i dio rutine cijepljenja.

Tekst: Roditelji.hr

Foto: Thinkstock

Pročitajte i:

pranje zubica

Kako nagovoriti dijete da pere zubiće?

Sigurno ste već primijetili kako djeca vole gledati kad nešto ozbiljno i 'odraslo' radite, sudjelovati…

Postulati zdrave prehrane za djecu

Za pravilan rast i razvoj beba, djece i mladih osnovni je preduvjet pravilna prehrana. Holistička…

greska kod pranja zubica

Svi radimo ovu pogrešku kod pranja zubi i krivo učimo djecu

Ako ne već kod kuće, onda u vrtiću naši klinci dobivaju upute kako se pravilno…

sto sve staviti u putnu ljekarnu

Što sve trebamo spakirati u putnu ljekarnu?

Svaki puta pred odlazak na godišnji odmor razmišljamo što sve trebamo ponijeti. Ako ste se…