Kakaovac ili kakaov prah sadržava niz zdravih sastojaka i zato je čokoladno mlijeko zdrav napitak za djecu

Nakon gaziranih zaslađenih sokova, koji sadržavaju i do 10 g šećera na 100 ml proizvoda, pred nišan nutricionista stiglo je i čokoladno mlijeko. No ne slažu se svi nutricionisti s tom odlukom. Čokoladno mlijeko sadržava devet esencijalnih nutrijenata iz mlijeka koji su dobrodošli u prehrani djece, poput kalcija, vitamina D i bjelančevina.



Stoga pobornici čokoladnog mlijeka predlažu da se ono ne zabrani, nego da se proizvođači primoraju da zamijene pojedine sastojke – poput fruktoznog sirupa, bojila i aroma – sastojcima koji su prihvatljiviji za djecu u razvoju.





Mlijeko je zdravo, a u kombinaciji s kakaom... prefino!


Kravlje je mlijeko izvor vitamina D i kalcija te vitamina K, tri esencijalna nutrijenta za zdravlje kostiju. No mlijeko sadržava i jod, koji je esencijalan za pravilan rad štitnjače, te riboflavin i vitamin B12, koji su nužni za održavanje zdravlja kardiovaskularnog sustava i za energetski balans. Mlijeko sadržava i vitamin A, važan za održavanje imunosnog sustava, te kalij, koji je nužan za kardiovaskularni sustav. Mlijeko je odličan izvor kalcija: čaša mlijeka zadovoljava 30% dnevnih potreba za kalcijem i 23% dnevnih potreba za fosforom.



Čokoladno mlijeko kao kombinacija mlijeka i kakaa trebalo bi biti zdrava poslastica, čiji bi unos ipak trebalo ograničiti na 2 dl na dan.



Tekst: Jana Jadrejčić, mag.nutricionizma i Marina Jakšić, mag.nutricionizma


www.perfectlifefood.com


Foto: Thinkstock