Kako dijete raste, ono se sve više samo brine za higijenu vlastitog tijela i ona mu prelazi u naviku koju svakodnevno provodi

Čistoća i djeca dva su suprotna pojma. Od trenutka kad počnu puzati po stanu i primati sve što im je u dohvatu ruke, nastojanje majki da budu uredna i čista postaje nemoguća misija. Samo što ste ga presvukli, ono se već valjalo po podu, zamazalo hranom i pet je puta igračku s poda ponovno stavilo u usta. Tu nema pomoći, ma koliko se vi trudili spriječiti kontakt s nečistoćama.



Većina male djece nema osjećaj za čisto, ne zna zašto bi trebalo prati zube ili ruke, niti zna da djeljenje hrane s ljubimcem nije baš higijenski. To, naime, neće shvatiti još nekoliko godina, no to vrijeme roditelji trebaju iskoristiti i učiti dijete kako se izvodi osnovna higijena i poticati ga na brigu o vlastitoj čistoći.



U svakodnevnoj higijeni tijela budite djetetu primjer. Ako od najranijih dana tako postupate, provođenje higijene neće biti razlog za svađu niti će biti najveća djetetova muka, već zadatak koji ono želi napraviti jer je tako naučilo. Donosimo vam nekoliko savjeta kako ćete sebi i djetetu olakšati provođenje svakodnevne higijene.



Pranje zubi


Higijena zubi jedan je od najvažnijih načina kako se čuva njihovo zdravlje. Zubi se zato peru svaki dan najmanje dva puta. To će s izlaskom prvih zubića početi činiti roditelji, a zatim polako i dijete. Neka će djeca pranje zubi prihvatiti kao ritual prije spavanja ili nakon doručka. Kako ćete u tome uspjeti?



Imajte strpljenja i objašnjavajte djetetu kako zubići moraju biti čisti kao i primjerice ruke koje je potrebno prati svaki dan. Pokažite mu kako vi to činite sa svojim zubima, dopustite mu da i ono samo pokuša oprati vaše zube ili mu s ogledalcem pokažite kako mu izgledaju zubići koji su prepuni ostataka hrane. Ne zaboravite niti na zgodnu dječju opremu za higijenu zubića (vesele četkice, čašice i dječje paste). S njima ovaj teški zadatak lakše prelazi u naviku.



Rezanje noktića i čišćenje uši


Podrezivanje noktića je majkama uvijek problem. No, nema smisla da se svom dvogodišnjaku prikradate noću ne biste li mu odrezali noktiće. Zato ponekad pomaže škarice zamijeniti grickalicom. Ako ni to ne upali, ponudite mu turpijicu kojom će ono turpijati jedan noktić dok se vi bavite drugim.


Možda možete dogovoriti i redoslijed kojim ćete rezati noktiće.



Jednak je problem i čišćenje uši ili puhanje nosića. No tu teško da možete išta napraviti osim da budete strpljivi i nježni te puno razgovarate. Pokušajte prepustiti pranje ušiju djetetovu prstiću dok mu perete kosu. Nos isto treba naučiti ispuhivati. Pokazujte djetetu kako se to radi i ponudite mu rupčić. Jednog će dana samo uspjeti ispuhati nosić.



Pranje ruku


To je navika koju je, čini se, najteže usvojiti. Pranje ruku trebalo bi vježbati već u prvoj godini jer se dijete time može zaštititi od mnoštva infekcija ili bolesti. Jedan od problema pranja ruku jest činjenica da djeca teško barataju sapunom ili im je umivaonik previsok. Zato nabavite mali stolčić i tekući sapun za ruke i pokažite kako se popeti na njega i kako će sapun poteći iz bočice. Upoznajte dijete s pranjem ruku tako da prvo nasapunate svoje ruke i među njima protrljate djetetove.



Za zdrav odnos djeteta prema vlastitome tijelu pripazite da mu ne govorite kako su njegove ruke ili tijelo prljavi i da to ne činite uz prenaglašene riječi ili gestikulacije, primjerice: “Fuj, kako si prljav!” Mališani katkad takve rečenice mogu krivo protumačiti i razviti pretjeranu potrebu za pranjem, odnosno prestati dodirivati stvari koje nisu savršeno čiste. Ponekad djeca takve rečenice preslikaju i na čitavu osobnost te počinju razvijati osjećaj manjka samopouzdanja.



Kupanje i pranje kose


Mališani se ne vole kupati niti prati kosu. Što su manji, to teže podnose polijevanje vodom, posebice po glavi i licu. Ako imate takvog buntovnika, ne upotrebljavajte silu, već radije prestanite na neko vrijeme prati djetetu kosu tušem. Radije uzmite mokru spužvicu ili krpicu, a ako sapunica dođe na lice, maknite je suhom krpom. Nakon mjesec dana ponovno probajte s klasičnim pranjem. Budite pažljivi i pokušajte vrijeme kupanja uljepšati ponekom igrom.



Prisila ili nagli nervozni pokreti samo će povećati djetetov strah i izazvati još veće negodovanje. Za nekoliko mjeseci, kad dijete nauči zatvoriti oči i opustiti se u vodi, stvari će sjesti na svoje mjesto. Malo olakšanje za početne poteškoće može vam donijeti šilterica za kupanje koja će spriječiti da voda ulazi djetetu u oči ili šišanje na kratko.



Pranje spolnih organa


Ako smatrate da se dijete ne treba kupati svaki dan, to se svakako ne bi smjelo odnositi na spolne organe i guzu. To bi djetetu trebalo napominjati od malih nogu, poticati ga da sudjeluje u samom pranju spolnih organa i učiti ga kako to raditi. Inzistirajte da dijete svaki dan obavi njihovu higijenu i to vodom bez upotrebe sapuna. Higijena djevojčica i dječaka se razlikuje. Važno je djevojčicama napomenuti i kako će se prati, brisati ručnikom ili brisati nakon obavljanja nužde.



Potezi uvijek trebaju ići od spolovila prema anusu i nikad u suprotnom smjeru jer bakterije iz crijeva ne bi trebale dospjeti do spolovila. Kod dječaka je važno od prvoga dana prati spolovilo vodom te povremeno pokušati pomaknuti kožicu s glavića. Budući da se ispod kožice mogu gomilati bakterije koje mogu izazvati infekciju spolovila, važno je to provjeravati. Ne morate se zabrinuti ako kožicu ne možete povući (to ne smijete izvoditi na silu) jer kod mnogih mališana kožica još nije slobodna, odnosno sljubljena je s glavićem. Ipak, svako toliko sve dok dijete samo ne nauči voditi brigu o pranju svojih spolnih organa, pokušavajte prevući kožicu preko penisa i isperite to područje.



Tekst: Roditelji.hr


Foto: Thinkstock