Ozljede glave kod djece relativno su česte i zato je važno znati koji su znakovi potresa mozga

Dijete koje je dobilo udarac u glavu može biti vrlo ozbiljan bolesnik. Nakon incidenta u kojem je dijete palo na glavu ili dobilo udarac u glavu, roditelj mora vrlo pomno promatrati dijete.



1. Prva je mogućnost da dijete nakon udarca glavom o tvrdu podlogu izgubi svijest.









2. Druga je mogućnost da dijete naglo ušuti, problijedi, ne miče se s mjesta.









3. Treća je mogućnost da dijete krepko zaplače jakim glasom i traži roditeljsku blizinu. Stanje postaje ozbiljno ako dijete nakon incidenta povraća. To je znak potresa mozga.




Kako se ponašati?


Treba odmah provjeriti zjenice. Ako su nejednake, to je znak oštećenja mozga. Zatim treba provjeriti uši: ako bi iz uha izlazila bistra tekućina, to znači da je došlo do prijeloma lubanje. Ako je dijete nakon udarca postalo pospano i mirno, to je znak da je mozak ozlijeđen. S djetetom je potrebno odmah otići pedijatru koji će nakon pregleda dijete uputiti na snimanje lubanje. Potrebno je napraviti RTG snimku lubanje u dva smjera te otići na očni pregled na kojem će se pregledati očna pozadina i ustanoviti eventualna krvarenja. S tim nalazima dijete se šalje kirurgu koji će ustanoviti je li lubanja slomljena.




Hospitalizacija u slučaju ozbiljnih indikacija


Dijete ostaje u bolnici radi daljnjeg promatranja. Dobit će infuziju 10% glukoze koja će oteretiti mozak koji u incidentu može nateći i pritiskati vitalne centre. U infuziji dijete može dobiti kortikosteroide koji imaju sličan efekt.



Ako bi se poremetilo neurološko stanje djeteta, bit će potrebna punkcija kralježničkog kanala kako bi se za analizu dobila tekućina koja oplakuje mozak (likvor) i u kojoj se mogu dokazati crvena krvna zrnca.



Dijete nakon udarca mora strogo mirovati, koji put mu odgovara tišina, polumrak i mogućnost da usne. Nakon incidenta pedijatar će ocijeniti je li potrebno učiniti i električno snimanje mozga. Ako je došlo do moždanog krvarenja ili do pucanja lubanje, učinit će se i CT mozga. Dijete koje je doživjelo jaču traumu glave mora se dulje vrijeme pratiti kod neuropedijatra, jer se poslije može javiti i posttraumatska padavica.



Najveća je pogreška roditelja ako s djetetom koje ima neke od navedenih simptoma odgađaju odlazak liječniku. Ako je riječ o moždanom krvarenju, to odgađanje može za dijete biti fatalno.



Tekst: Verica Jačmenica-Jazbec, dr. med., spec. za dječje bolesti,


Foto: Thinkstock