Simptomi upale nisu uvijek jasni, ali ako se dijagnosticira, e-coli treba energično tretirati

Dijagnoza infekcije e-coli potvrđuje se pretragom uzoraka − krvi, stolice, mokraće i drugih izlučina. Echerichia coli može se nastaniti na sluznicu urotrakta i ne izazivati upalne simptome (tzv. "nijema upala"), pa je potrebno redovito pregledavati urin kod djece koja imaju anatomske anomalije, poput refluksa ili su prije imala "običnu" infekciju.



Svaki nalaz e-coli treba energično tretirati


Liječenje se provodi antibioticima ili drugim antimikrobnim lijekovima prema antibiogramu. Kod odraslih s najmanje tri infekcije urotrakta i kod djece s anomalijama urotrakta ili s infekcijama koje se ponavljaju provodi se profilaksa infekcije (sprečavanje manifestacije bolesti) uzimanjem lijekova nitrofurantoina ili trimetoprima/sulfametoksaloza (Sinersul, Sulotrim i sl.), a katkad i antibioticima, i to dozama koje su znatno manje nego kod liječenja akutne infekcije i u načelu jedanput na dan.



Redovito se kontrolira mokraća − prema uputama nefrologa ili drugog stručnjaka.



Od alternativnih mjera danas su popularni preparati brusnice ili borovnice, čije prirodne boje (proantocijanidini) navodno sprečavaju nastanjivanje patogene E-coli na sluznicu. Upotrebljavaju se i, tzv. probiotici − prirodne, korisne bakterije koje svojim rastom istiskuju enterobakteriju i druge patogene klice i tako sprečavaju njihov rast.



Te se korisne bakterije nalaze i u raznim mliječnim prerađevinama poput jogurta, kefira i slično. Infekcije E-coli kod djece treba shvatiti ozbiljno i uvijek se držati liječničkih uputa.



Tekst: mr. sc. Zvonimir Zima, dr. med. spec. pedijatar, Poliklinika za dječje bolesti 'Helena', Zagreb


Foto: Thinkstock