Pneumokok je bakterija koja je u prve dvije godine života najčešći uzročnik bolesti

Pneumokok uzrokuje upale grla, sinusa, bronha, pluća, uha, bubrega, vagine, a može uzrokovati i smrtnonosnu upalu moždanih ovojnica (meningitis) ili otrovanje krvi. Budući da se radi o bolesti koja se širi bliskim kontaktom s bolesnikom, osobito su ugrožena djeca u kolektivima kao što su dječji domovi, jaslice, vrtići i škole.



Kada se najčešće javljaju bolesti?



Kod školske djece i adolescenata pneumokok je na prvom mjestu kao uzročnik bolesti. U ranom djetinjstvu infekcija pneumokokom se odlikuje vrlo naglim skokom jako visoke temperature, a u krvi dolazi do izrazitog porasta bijelih krvnih tjelešaca.


Ako dijete ima upalu pluća, ona je popraćena jakim kašljem. Liječnik kod takvog djeteta slušalicom čuje izrazito grube šumove na plućima. Dijete se tada šalje na RTG snimku pluća gdje se nalazi vrlo oštro i jako zasjenjenje. To je tzv. lobarna pneumonija. Ako je bakterija kod djeteta zahvatila moždane ovojnice, tada se nalazi napeta fontanela i ukočenje vratnih mišića. Pneumokokni meningitis zahvaća najčešće djecu u prvoj godini života.



Više informacija o pneumokoku potražite na:


Karakteristike bolesti uzrokovane pneumokokom



Prevencija čestih bolesti zbog pneumokoka



Tekst: Verica Jačmenica-Jazbec, dr. med., spec. za dječje bolesti,


Foto: Thinkstock