Riječ je o virusnoj bolesti koja se najčešće širi kontaktom, od osobe do osobe, a rjeđe se može prenijeti i zrakom. To je vrlo zarazna dječja bolest, no oboljeti mogu i odrasli koji ih još nisu preboljeli. Odrasle osobe s vodenim kozicama ozbiljni su bolesnici, a oboljele trudnice, pak, zahtijevaju intenzivni liječnički nadzor. Djeca do 14. godine života u 90% slučajeva dođu u kontakt s virusom vodenih kozica.

Tijek bolesti

Inkubacija je razdoblje od prvog kontakta s bolesnikom do izbijanja bolesti i traje od 10 do 20 dana. Nakon toga dijete se dva dana osjeća slabo, ima povišenu temperaturu, mučninu ili povraća, a zatim se javlja osip koji traje do osam dana.

Bolest se manifestira u obliku crvenih mrljica koje u roku od nekoliko sati prelaze u prozirne ovalne mjehuriće po koži i sluznicama i koji su promjera od dva do tri milimetra. Oko mrljica je oštar crvenirub.

kako olakšati djeci koja imaju vodene kozice ili varičele
Shutterstock Bolest se manifestira u obliku crvenih mrljica

Najčešće je zahvaćena koža, no mjehurići se mogu javiti i na sluznici usta, oka, spolnih, ali i unutarnjih organa. U mjehurićima se nalazi bistra tekućina koja se nakon dva dana zamuti. Nakon toga mjehurići spontano pucaju. Mjehurići su popraćeni svrbežom koji nastojimo suzbiti. Najprije se javljaju na licu i na predjelu obraslom kosom, iza uha i na vratu. Mjehurići se javljaju postupno - kako jedni dozrijevaju i pucaju te se pretvaraju u kraste, tako nastaju novi.

Zbog svrbeža dijete se češka i time oštećuje mjehurić koji se pretvara u krastu iza koje može ostati ožiljak. Ako se mjehurić pusti da se sam, bez češkanja, zamuti i pukne, tada ne ostavlja ožiljke. Dijete koje je preboljelo vodene kozice stječe doživotniimunitet, iako postoje iznimni slučajevi kad dijete ne stekne dovoljan imunitet prvi put (blagi oblik bolesti) te od vodenih kozica može još jedanput oboljeti.

shutterstock_2018068235.jpg
Shutterstock Najčešće je zahvaćena koža, no mjehurići se mogu javiti i na sluznici usta, oka, spolnih, ali i unutarnjih organa

Moguće komplikacije

  • Ako se dijete češka nečistim prstićima, može nastati kožna upala. Na taj se način može zaraziti streptokokom ili stafilokokom. To se događa ako je dijete u lošim higijenskim uvjetima, ako ima jako povišenu temperaturu ili ako živi u izrazito vlažnom stanu
  • U rjeđim slučajevima može nastupiti upala pluća, točkasto krvarenje u kožu, upala srčanog mišića, upala jetara, bubrega, gušterače ili upala zglobova
  • Upalumalogmozga dobije jedno od 4000 oboljele djece. Dijete počinje gubiti ravnotežu, tetura, ima vrtoglavicu, drhti iako nema povišenu temperaturu, titraju mu očne jabučice. Može se dobro izliječiti
  • Najteža je komplikacija upalacijelog mozga. Tu komplikaciju dobije jedno od 35.000 oboljele djece. U tom stanju može nastupiti i moždani udar. Tada dolazi do grčenja cijeloga tijela kao kod padavice, poremećaja svijesti, a može biti oduzet i pojedini dio tijela. Ta je komplikacija opasna i teško se može posve izliječiti
shutterstock_794001565.jpg
Shutterstock Ako se dijete češka nečistim prstićima može nastati kožna upala

Liječenje bolesti

Bolest je lako prepoznati i bez laboratorijskih pretraga krvi. Vrlo je specifična i teško se može zamijeniti s nekom drugom bolešću. Dijete je potrebno izolirati kod kuće jer je za drugu djecu vrlo zarazno. Opasnost od zaraze traje dok god dijete ima svježe mjehuriće. Potrebno je da dijete miruje te pije dovoljno tekućine. Povišenu temperaturu treba smanjivatičepićima ili sirupima tek ako je iznad 38,5 Celzijevih stupnjeva. Nije dobro davati preparate koji sadržavaju acetilsalicilnu kiselinu, jer se mogu oštetiti jetra (Reyev sindrom).

Protiv svrbeža treba kožu obilno premazivati tekućim puderom s anestezinom. Mogu se činiti i kupke u hipermanganu. Kod posve male djece mogu se na ručice staviti pamučne rukavice koje onemogućuju grebanje mjehurića. Svakako treba podrezati noktiće. Katkad se propisuje i sirup za smirivanje svrbeža.

Ako su vodene kozice vrlo teškogoblika, s visokom temperaturom, vrlo gustim mjehurićima i ako je opće stanje djeteta loše ili je, pak, riječ o rizičnom djetetu, tada se može dati i sedmodnevna kura lijeka protiv virusa (Aciclovir). Terapija se tada mora dati brzo, najkasnije 24 sata od pojave mjehurića. To se radi:

  • ako dijete ima i neku pridruženu tešku bolest te se očekuje da će tijek bolesti biti otežan
  • ako je dijete rođeno kao nedonošče, a dobilo je varičele u prvih šest tjedana života
  • ako je dijete novorođenče koje je varičele dobilo između 5. i 12. dana života
  • ako dijete već ima komplikacije osnovne bolesti, dakle upalu mozga ili eventualno upalu pluća uzrokovanu virusom vodenih kozica
  • ako se dijete liječi zbog teških krvnih ili bubrežnih bolesti lijekovima koji smanjuju imunosnu otpornost organizma
shutterstock_1673504233.jpg
Shutterstock Za vodene kozice postoji i cjepivo koje nije obavezno

Olakšavanje bolesti specifičnim imunoglobulinom

Ako je zdravo dijete bilo u kontaktu s bolesnikom, u roku od najviše 72 sata od kontakta može mu se injekcijom specifičnog imunoglobulina olakšati tijek bolesti koja će se poslije ipak manifestirati.

Sprečavanje bolesti cjepivom

Postoji inozemno cjepivo protiv vodenih kozica koje u Hrvatskoj nije uključeno u program obveznog cijepljenja. Ako roditelj želi cijepiti svoje dijete, mora se dogovoriti s djetetovim liječnikom primarne zdravstvene zaštite kako bi se cijepljenje moglo uskladiti s državnim kalendarom obveznog cijepljenja.

Nijedno cjepivo ne štiti dijete u 100% slučajeva i ima određene nuspojave. Farmaceutskoj je industriji u interesu da proda što više doza cjepiva. Liječnik koji stoji na razmeđu između agresivnog farmaceutskog marketinga i roditeljskog straha pred bolešću mora biti odgovorna i mudra osoba. Prije odluke o cijepljenju protiv vodenih kozica on će pomno, zajedno s roditeljima, odvagnuti sve koristi i štete koje mogu nastati.

Tekst napisala: Verica Jačmenica-Jazbec, dr. med., spec. za dječje bolesti