Uobičajena su mjesta događaja kuhinja, kupaonica, roštilj ili kamin. Najoprezniji morate biti u prisutnosti izvora topline. Pazite na ugrijane plamenike i trudite se upotrebljavati samo one bliže zidu. Tu su i primamljive ručke tava i lonaca koje izviruju preko ruba ploče za kuhanje; njih uvijek okrenite prema zidu.

Pazite i na obroke, a posebno bebine bočice podgrijavane u mikrovalnoj pećnici: pažljivo promiješajte hranu kako biste ujednačili toplinu i kušajte prije nego što je date djetetu. Opekline grla koje nastaju gutanjem vruće hrane često su ozbiljne ozljede jer je grlo vrlo osjetljiv dio tijela i teže zacjeljuje.

Jednako je važno ne držati dijete u naručju dok ispijate vruće napitke te držati vruće i zapaljive stvari, poput šibica i upaljača, izvan dohvata djece. Ako je moguće, smanjite temperaturu tekuće vode na manje od 50 stupnjeva, isključite glačalo odmah nakon glačanja i nikad ne ostavljajte kabel da visi. Kad pripremate kupku za bebu, prvo natočite hladnu vodu, a potom dodajte vruću.

Kako pomoći djetetu?

Ako je koža crvena i bolna, ali bez mjehura, riječ je o bezopasnoj opeklini koju možete liječiti kod kuće. Hladite opečeni dio laganim mlazom hladne vode desetak minuta (pazite da voda nije ledena). Zatim nježno nanesite kremu za ublažavanje opekline. Mjehure nikada ne bušite!

Opečenu kožu valja zaštititi sterilnom gazom te redovito mijenjati zavoje. Ako opeklina ne zacjeljuje, a opečeno je područje i dalje crveno i bolno, otečeno ili počinje zaudarati, potrebno je što prije otići liječniku jer je moguća infekcija.

Kod opekline 3. stupnja opečeni je dio smeđ i bezbolan. Takve ozljede zahtijevaju hitno bolničko liječenje.

Tekst: Rahela Filip

Foto: Profimedia