Mama, boli me trbuh!

Povremeni su bolovi kod djece česti, a trbuščić je uobičajeno mjesto u kojem se bol javlja

Iako su još mali, vaši se junaci suočavaju s velikim problemima. Povremeni bolovi kod djece vrlo su česti, a trbuščići uobičajena područja u kojima se bol javlja. Bolovi se često pojave i nestanu bez potrebe za liječničkom intervencijom, a potraga za uzrocima nerijetko je bezuspješna. Jednako tako, često je nemoguće utvrditi organski uzrok bolova, stoga treba uzeti u obzir psihičke čimbenike, kao i probleme iz okoline.

Uzroci bolova u trbuhu

Bolovi u trbuhu mogu biti izazvani tjelesnim poremećajima, ali i psihičkim stanjima. Međutim, ponekad bolni trbuh najavljuje nepravilnosti u drugim dijelovima tijela – i angina ili banalna migrena mogu uznemiriti trbuščiće.

Baš kao i kod glavobolja, upala je čest uzročnik bolova u trbuhu kod djece. Najraširenije su infekcije gornjega respiratornog sustava: obična prehlada, upala grla, krajnika, sinusa i glasnica.

Bol u trbuhu može nastati zbog pojačane proizvodnje sluzi koja se cijedi niz grlo, dospijeva u želudac te ga nadražuje. Većina infekcija prolazi bez potrebe za liječenjem. Međutim, ako se pojave povišena temperatura i glavobolja, potrebno je posjetiti liječnika.

Virusi

Želučana ili crijevna viroza (gastroenteritis) također je raširena pojava. Tu su najveći krivci virusi, posebno rotavirus, adenovirus, kalicivirus i astrovirus, iako uzročnici mogu biti i različite vrste bakterija ili u nekim slučajevima paraziti. Bolest izaziva grčeve u trbuhu, mučninu, povraćanje, vodenast proljev, bolove u raznim dijelovima tijela i povišenu temperaturu.

Antibiotici u ovom slučaju nisu učinkoviti, no roditelji moraju pripaziti na znakove dehidracije te nadomještati tekućinu, soli i minerale koji se gube proljevom i povraćanjem. Pravilno održavanje higijene dječjih rukica i kuhinjskih površina pomoći će u sprečavanju ove bolesti

Tjeskoba i stres

Zatvor je najčešći problem kod male djece, kojoj neprestano uvodimo nove namirnice u prehranu. Definira se kao izostanak stolice tijekom dva ili tri dana nakon čega se izbacuje sitna tvrda stolica. Potrebno je nekoliko tjedana da se probavni sustav navikne na promjene u prehrani i ponovno uspostavi redovita stolica.
Tijekom zatvora važno je djetetu davati dovoljno tekućine i ponekad ga hraniti namirnicama koje omekšavaju stolicu (marelicama, kruškama, suhim šljivama i graškom).

Promjene u prehrani

Promjene u probavi ili prehrani također često uzrokuju bolove u trbuhu. Prejedanje, masna i začinjena hrana, previše nezdrave hrane, netolerancija ili alergija na određenu vrstu hrane i hrana kojoj je istekao rok trajanja potencijalni su uzročnici trbobolje.

Psihički uzroci

Ako ne postoji organski uzrok bolova u trbuhu, valja posumnjati na psihičko stanje djeteta. Situacije poput odvajanja od roditelja, svađe s prijateljima ili pak zabrinutosti zbog ispita u školi nedaće su koje se manifestiraju tjelesnim nepravilnostima. Pretjerana osjetljivost na stres može dovesti do stalnog stanja zabrinutosti ili pojave sindroma iritabilnog crijeva, odnosno nervoze u želucu. Prate je simptomi kao što su nemiran san, glavobolja, grčevi u trbuhu, povraćanje, zatvor, sluz u stolici i bolovi u grudnom košu. Roditelji mogu pomoći otvorenom komunikacijom odnosno razgovorom o stvarima koje bi djecu mogle tištiti.

Dječje boljke ne smiju se zanemariti, nego im treba nastojati pronaći uzrok. Većina abdominalnih bolova nisu razlog za zabrinutost i prolaze bez liječničke pomoći, ali ako imate sumnju porazgovarajte s liječnikom.

Oprez je potreban

Pojačan je oprez potreban kod pojave ponavljajućih bolova (tri ili više epizoda tijekom 90 dana) i popratnih simptoma. Gubitak kilograma, usporen rast, učestalo povraćanje i kronični proljev simptomi su koje treba provjeriti, osobito ako se iza trbobolje krije obiteljska povijest upalnih bolesti probavnog sustava. Liječnička intervencija potrebna je i kod pojave krvave stolice ili sline, ustrajnih bolova na desnoj strani trbuha i neobjašnjive temperature zbog mogućih problema sa slijepim crijevom, trovanja olovom, crijevne blokade ili jake upale.

Tekst: Rahel Filip

Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi: , , , ,

Vezano uz temu

Dojenje u trudnoći

Većina će se mama složiti da je dojenje…

7 zgodnih načina da dijete pripremite na dolazak nove bebe

Pitate se kako učiniti vašeg mališana uzbuđenim i…

Preživite zimu uz jaki imunitet

U ovo vrijeme prehlada i gripa nisu niti…

Predstavljamo novi priručnik za roditelje 'Trudnoća i dijete'

Darujemo novi priručnik za roditelje u izdanju nakladne…

Pročitajte i:

Upala mokraćnih putova kod djece

Urinarne infekcije češće pogađaju djevojčice jer je njihova mokraćna cijev kratka, ravna i široka te…

Bronhitis - kada kašalj izmakne kontroli

Bronhitis je česta dijagnoza u pedijatrijskoj ambulanti, osobito u zimskim mjesecima. Iako postoji i kronični,…

Tko to tamo hrče?

Oko 10 do 20 posto dječje učestalo hrče tijekom spavanja. Koji su najčešći razlozi i…

To je najveći dar koji možeš dobiti... da čuješ!

Prošlo je već 15 godina od akcije 'Dajmo da čuju' koja je na dotad neviđen…