Ne očekujte od pedijatra uvijek antibiotik. On pomaže kod "prehlada" urokovanih bakterijama. Ako je uzročnik virus, antibiotik može samo odmoći!

S odabirom i doziranjem lijekova treba uvijek biti oprezan. Ma koliko vam se ponekad činilo da već imate dovoljno iskustva s određenim simptomima i bolestima i da se sami možete izliječiti, samostalno uzimanje lijeka bi trebalo izbjegavati, posebice kad su djeca u pitanju. Bez obzira radi li se o ozbiljnoj bolesti ili dijete muči samo mala prehlada djetetovo zdravlje ne biste smjeli na taj način dovoditi u pitanje.



Prečesto prepisivanje antibiotika


Najčešće pogreške koje roditelji, a ponekad i liječnici čine jest davanje antibiotika kad oni nisu indicirani (potrebni). Naime, važno je prije svega znati razlikovati radi li se o bolesti koju su uzrokovale bakterije ili virusi. O tome ovisi hoće li se bolest uopće moći izliječiti antibiotikom. Bolesti koje uzrokuju bakterije mogu se liječiti antibioticima, a kod ostalih uzročnika ova vrsta lijekova neće imati pozitivnog efekta.



Držite se uputa liječnika


Ako je antibiotik potreban, važno je kako se dozira te u kojem periodu uzima. Liječimo li bolest neadekvatnom dozom lijeka (određuje se prema uzrastu, težini djeteta i ozbiljnosti bolesti) ili s prvim znakovima poboljšanja odustajemo s propisanom terapijom (primjerice liječnik je prepisao uzimanje lijeka tjedan dana, a mi prekidamo terapiju nakon četvrtog dana) time razvijamo rezistenciju bakterija na konkretan lijek. Do rezistencije ili otpornosti na lijek dolazi tako da nepoštivanjem liječnikovih uputa ili samostalnim doziranjem lijeka ustvari ne uništavamo bakterije, u ovom slučaju uzročnike bolesti, već ih na neki način samo neznatno oslabljujemo.


Najotpornije bakterije, s druge strane vrlo brzo ”saniraju” štetu, nauče se braniti pred slabim protivnikom (niska doza lijeka) te mutiraju i prilagođuju se. U konkretnom slučaju infekcija nije izliječena, najotpornije bakterije su preživjele i kreću u napad te izazivaju dodatne komplikacije. No, do komplikacija ne mora doći.




1420-je-li-antibiotik-uvijek-rjesenje



Rubne situacije kada liječnici ipak prepišu antibiotik


Kako ne bismo griješili u liječenju važno je pridržavati se sljedećeg pravila: sve bolesti koje u principu kao laici nazivamo prehladama ne valja automatski liječiti antibioticima jer "prehladu" mogu uzrokovati i virusi. Ponekad liječnici prepišu antibiotik mališanima prije svega u slučaju dugotrajnih i teških simptoma virusnih bolesti jer smatraju da, primjerice gripa može izazvati upalu pluća (kombinacija virusne i bakterijske infekcije). Nikad na svoju ruku ne posežite za antibioticima koji su prošli puta pomogli. Najvažnije je da dijete dobiva terapiju koja je ciljano usmjerena protiv uzročnika bolesti. I na kraju, ponekad dijete zajedno s antibiotikom treba uzimati i protugljivični preparat budući da se gljivice rado razmnožavaju kad antibiotici djelomično unište bakterije koje prirodno žive u našem organizmu. Nakon terapije antibiotikom kod takvog djeteta se preporuča obnoviti mikrofloru želuca pomoću mliječnih proizvoda s probiotičkim kulturama.