Najvećom kliničkom studijom u Hrvatskoj o probioticima dokazano je da LGG smanjuje rizik od respiratornih i crijevnih infekcija kod djece

Ispitivanja su provedena na Referentnom centru za dječju gastroenterologiju i prehranu Klinike za dječje bolesti Zagreb, a rezultate studije predstavila je 10. ožujka na Okruglom stolu u Novinarskom domu u Zagrebu dr. sc. Iva Hojsak, dr. med. Na okruglom stolu sudjelovali suprof. dr. sc. Sanja Kolaček, dr. med., iz Klinike za dječje bolesti Zagreb KBC-a „Sestre milosrdnice“ te prof. dr. sc. Željko Krznarić, dr. med., iz Zavoda za gastroenterologiju i hepatologiju KBC-a Zagreb.



Rezultati kliničke studije


Kliničko istraživanje učinkovitosti LGG-a trajalo je 6 mjeseci u bolnici i 3 mjeseca u vrtiću tijekom zimskih i proljetnih mjeseci.


U studiji je sudjelovao 1023 ispitanika, 742 djeteta starija od godinu dana liječena u bolnici i 281 dijete u dječjem vrtiću.


Istraživanje je dokazalo da su djeca koja su primala LGG znatno rjeđe obolijevala od infekcija gornjih dišnih putova i crijevnih infekcija u usporedbi s djecom koja su uzimala fermentirani mliječni pripravak bez probiotika (placebo).