plac bebe

Pusti ga da plače! Stav koji ne vrijedi za male bebe!

Plač sasvim male bebe nije isto što i plač dvogodišnjaka. Plač kod male bebe jedini način je način da vam beba kaže kako joj je nešto potrebno. Paradoks je u tome što bebe puštamo da plaču i tako ih želimo naučiti da ne plaču, odnosno da manje plaču, a činjenice govore sasvim suprotno: što prije roditelji, osobito mame, iziđu ususret zahtjevima novorođenčadi, bebe postaju mirnije, manje uznemirene i manje plaču.

Ako bebu ostavite da plače satima, ona ne zna jeste li vi u susjednoj sobi ili vani te hoćete li se vratiti za pet minuta ili nikada. Nakon nekoliko sati beba će prestati plakati, no to ne znači kako je shvatila da to ne treba raditi. Jednostavno više ne plače zato što je umorna, zato što vas nema, odnosno zato što ste joj pokazali da na vas ne može računati. To nikako nije dobro za razvoj vaše bebe ni za vaš međusobni odnos, na čijim će se temeljima zasnivati emocionalni razvoj vašeg mališana.

Dokazano je da roditelji koji izlaze ususret bebinim potrebama postupno uče bebin jezik i stvaraju bolji odnos sa svojom djecom. Njihove bebe sve manje plaču i odrastaju u stabilne i samouvjerene osobe.

plac bebe

Kod starijeg djeteta je drukčije

Ako starije dijete plače jer ga nešto boli, jer je uplašeno, stidi se, umorno je i nesigurno, nipošto nemojte ignorirati plač ili kritizirati dijete. Utješite ga. No nakon druge godine zna se događati da dijete plače (gotovo redovito uz izljeve bijesa) kada mu postavite neke granice (ne želite mu kupiti autić u trgovini). U tim će situacijama ignoriranje plača biti najbolji način da svome mališanu pokažete da njegovo ponašanje nije prihvatljivo. Nikako ne popuštajte. Naravno, kritične situacije nećete riješiti samo ignoriranjem plača. Kada se dijete smiri, porazgovarajte s njim u skladu s njegovom dobi i ponudite mu objašnjenja. Mora mu biti posve jasno što od njega očekujete.

Posljedice ignoriranja plača kod male bebe i malo starijeg djeteta

Dijete je plačljivo, izrazito vezano uz vas, teško se odvaja, teško se nosi s novim situacijama (odlazak u vrtić, posjeti liječniku, zubaru…). Kod djece do predškolske dobi mogu se javiti: plačljivost, nesigurnost, stidljivost, agresivnost. Poslije su moguće poteškoće u socijalnim odnosima: nesigurnost, poteškoće u iskazivanju osjećaja i bliskosti. Tijekom adolescencije može se javiti depresivnost.

Foto: Thinkstock

Tagovi:

Vezano uz temu

Zašto muškarce prije budi zujeća muha, nego dijete koje plače?

Mrkla je noć, odjednom beba zaplače. Mami urlik…

plač beba

Plač beba prvih nekoliko mjeseci nije manipulativan

Možete li zamisliti život u kojem bebe uopće…

Što bebe ne vole?

Bebe jesu malene, bespomoćne i potrebna im je…

Opušteni pristup bebinom negodovanju i plaču

Jedan od razloga zašto beba plače može biti…

Pročitajte i:

Nemojte očekivati od vrtićkog djeteta da se igra po pravilima, razumije suradnju ili dijeljenje

Razlog zašto im pravila nisu draga, zašto ne vole gubiti, zašto ne vole svoje igračke…

sjedenje u polozaju zabice

3 razloga zašto izbjegavati da dijete sjedi u položaju žabice

Djeca u igri zauzimaju svakakve položaje. Jedan od njih je i položaj žabice u kojem…

usporedivanje djece

8 razloga zašto ne biste trebali svoje dijete uspoređivati s drugom djecom

Roditelji teško mogu izbjeći uspoređivanje svog djeteta s drugom djecom. Kad je počeo sjediti, kad…

igre s vodom za djecu

Zgodne dječje igre s vodom za unutra i van

Djeca su uvijek spremna za igru. A kad su vrućine, nije loše u igru uključiti…