bicikl bez pedala

Proljeće je pravo vrijeme za bicikle bez pedala

Maleni bicikli bez pogona na pedale samo što nisu zaposjeli šetališta i parkove. Klinci ih obožavaju, a ne treba zanemariti niti njihov pozitivan učinak na djetetov fizički razvoj. Djeca vozeći ga razvijaju grubu motoriku i osjećaj za ravnotežu, a za koju godinu će zasigurno puno brže naučiti voziti bicikl s pedalama

Bicikl bez pedala je izvrstan način kako djetetu omogućiti uzbudljivo kretanje koje zahtijeva fizički napor, ali je usput i iznimno zabavno. Ovakav zgodan bicikl bez pedala mogu gurati djeca već od dvije ili dvije i pol godine jer se ravnoteža, vožnja i ubrzanje kontrolira nogama. Idealno za malene!

Visina djeteta

Presudna dimenzija kod kupnje ovog biciklića je visina djeteta. Dijete mora sjediti na sjedalu i stopalima čvrsto stajati na zemlji. Noge pritom moraju biti malo savijene u koljenima kako bi se dijete lakše odgurivalo.

Materijal

Drveni ili metalni bicikl? Ako kupujete drveni bicikl morate računati da ga morate i skladištiti na suhom i zatvorenom jer na drvo ne utječe samo kiša i vlaga, već i snažne promjene temperature. Ako bicikl stoji na terasi ili u vrtu, radije nabavite metalni.

Kvaliteta

Budući da je biciklić igračka, treba tako i izgledati. Ipak obratite pažnju na sigurnost djeteta te certifikate o sigurnosti. Važno je primjerice da volan ima ograničenje okretanja kako dijete ne bi naglim i snažnim okretanjem volana palo u brzini. Također obratite pozornost na ostale dijelove bicikla koji bi mogli uštipnuti ili ozlijediti dijete. Provjerite koliko je biciklić siguran i obložen na važnim mjestima gdje bi moglo doći do ozljede. Korisno je također da se sjedalo na biciklu može podizati kako dijete raste. Kod kupnje pripazite na cijenu. Nemojte kupovati najjeftinije modele jer oni vjerojatno nisu savršeno sigurni i brže će se potrgati.

Težina

Biciklić ne bi trebao prelaziti težinu od četiri kilograma. Što je lakši to će ga dijete lakše voziti i bolje upravljati njime. Osim toga uzmite u obzir da ćete i vi često nositi biciklić kad se djetetu neće dati voziti ga pa nije loše da je lagan.

Kotači, kočnice, zvonce

Najbolje je da kotači imaju gume ispunjene zrakom jer takve gume amortiziraju udarce posebice kod vožnje neravnim terenom. Obično se na ovakvim biciklićima ne nalaze kočnice jer mala djeca ne mogu ići brzo i nisu je u stanju koristiti budući da im ruka nije snažna da pritisne kočnicu. Kočnice su korisne tek za napredne i starije vozače. Kod kupnje biciklića provjerite ima li kakve dodatne opreme jer zašto vožnja ne bi bila zabavnija. Primjerice zvonce nije loše imati, možda kakvu torbicu u koju se može spremiti bočica s vodom ili maramice. Ne zaboravite i na kacige i, ovisno o spretnosti djeteta, i štitnike za koljena.

Foto: Profimedia

Tagovi:

Pročitajte i:

Nemojte očekivati od vrtićkog djeteta da se igra po pravilima, razumije suradnju ili dijeljenje

Razlog zašto im pravila nisu draga, zašto ne vole gubiti, zašto ne vole svoje igračke…

sjedenje u polozaju zabice

3 razloga zašto izbjegavati da dijete sjedi u položaju žabice

Djeca u igri zauzimaju svakakve položaje. Jedan od njih je i položaj žabice u kojem…

usporedivanje djece

8 razloga zašto ne biste trebali svoje dijete uspoređivati s drugom djecom

Roditelji teško mogu izbjeći uspoređivanje svog djeteta s drugom djecom. Kad je počeo sjediti, kad…

igre s vodom za djecu

Zgodne dječje igre s vodom za unutra i van

Djeca su uvijek spremna za igru. A kad su vrućine, nije loše u igru uključiti…