s djetetom u šopingu

Mora li šoping s djecom biti toliko stresan?

Pretvara li vam se svaka kupovina s djecom u pravu noćnu moru? Nagoni li vas i sama pomisao na šoping s djecom da odustanete od te avanture?

Djecu nema tko pričuvati, a hladnjak treba napuniti. Trebalo bi otići u veću kupovinu, no šetnja po dućanima, proučavanje cijena i polica s namirnicama i nije baš idealan način zabave za vašu djecu.
Međutim, blagdani su i trgovački centri prepuni su ljudi, na blagajnama su gužve…

Pokušavate primiriti djecu, pričate im o strpljenju i dobroti, no kao da vas ne čuju. Morate primijeniti konkretne korake i pripremiti se za iscrpljujuću avanturu zvanu - šoping!

Posebice ako prečesto iz malih dječjih usta čujete moljakanje poput: "Mama, kupi miiii…" ili "Ali meni baš treba šminka za barbiku ili još jedan bakugan!"

  • Isplanirajte kupovinu kada ste i djeca i vi odmorni, siti i u mirnoj fazi bez stresa. Idealno je vrijeme za šoping u radnom tjednu kada dućani nisu prepuni ljudi. Ako vam posao i okolnosti to dopuštaju, pokušajte u nabavu otići za vrijeme radnog vremena drugih ljudi (od 10 do 15 sati), kada se na blagajnama ne bi trebale stvarati gužve.
  • Dogovorite se sami sa sobom kakva očekivanja imate od šopinga. Kako očekujete da se vaša djeca ponašaju. Predvidite neke situacije te unaprijed odredite što ćete učiniti u danom trenutku.
  • Ponesite stvari koje će zabaviti i okupirati djecu. Neku igračku, knjižicu, nešto što će ih zabaviti tijekom dugotrajnog šopinga.
  • Obećajte nagrade za dobro ponašanje. Primjerice, recite djeci: "Ako se budete lijepo ponašali, mama će vam napraviti puding kada dođemo kući." No i upozorite ih riječima: "Ako se ne budete lijepo ponašali, neće biti pudinga."
  • Ako su vam djeca mala, možete ih smjestiti u šoping kolica da promatraju svijet oko sebe. Ako su u predškolskoj dobi, pokušajte ih zamoliti da vam pomognu u kupnji. Recite: "Ja ću uzeti mlijeko, a ti uzmi neke kekse." Ponudite im da od dva ponuđena proizvoda odaberu jedan.
  • Pretvorite šoping u igru i učenje. Možete djeci davati zabavne i edukativne zadatke na koje moraju odgovarati. Postavite im pitanje: "Koja je razlika između jabuke i brokule?" ili "Koje su boje banane?" Ako točno odgovore, pohvalite ih, a ako ne, pohvalite njihov trud sudjelovanja u igri.
  • Ako je vašoj djeci zabavno voziti se u autićima za šoping (koji se nalaze u nekim dućanima), planirajte kupovinu upravo na tim mjestima. Na taj ćete način ispuniti djetetu želju i smanjiti stres od nepredviđenih situacija.

Tekst: Iva Stilinović Grahovac
Foto: Thinkstock

Tagovi:

Vezano uz temu

Najbolje zemlje za odgoj djece: pogledajte na kojem je mjestu Hrvatska

Sveučilište u Pennsylvaniji od 2016. godine sastavlja godišnje…

Kako se odgaja budući materijalist?

Ako su vam djeca već počela s prohtjevima…

Mindvalley: Holistički odgoj

Donosimo vam prvi dio intervjua s osnivačem i…

Kako se nositi s kritikama na račun odgoja djece?

Danas se često susrećemo sa situacijama da osobe…

Pročitajte i:

Nemojte očekivati od vrtićkog djeteta da se igra po pravilima, razumije suradnju ili dijeljenje

Razlog zašto im pravila nisu draga, zašto ne vole gubiti, zašto ne vole svoje igračke…

sjedenje u polozaju zabice

3 razloga zašto izbjegavati da dijete sjedi u položaju žabice

Djeca u igri zauzimaju svakakve položaje. Jedan od njih je i položaj žabice u kojem…

usporedivanje djece

8 razloga zašto ne biste trebali svoje dijete uspoređivati s drugom djecom

Roditelji teško mogu izbjeći uspoređivanje svog djeteta s drugom djecom. Kad je počeo sjediti, kad…

igre s vodom za djecu

Zgodne dječje igre s vodom za unutra i van

Djeca su uvijek spremna za igru. A kad su vrućine, nije loše u igru uključiti…