Kako ispravljati djetetov nepravilan govor

Pripazite na koji ćete način poticati razvoj govora kod djeteta kako ga ne biste opteretili pretjeranim ispravljanjem

Ako primijetite da vaše dijete između prve i treće godine često griješi u izgovoru, pa čak i smišljava vlastite riječi i konstrukcije, nemoje prenapadno reagirati i ispravljati na način da se dijete osjeti posramljeno da nešto pogrešno radi. Sve te pogreške su potpuno normalna faza u razvoju govora i ako pretjerano ispravljate sve što govori iole pogrešno, može kod djeteta izazvati gubitak želje za slobodnim izražavanjem. Uostalom, vaše dijete misli da ga svi dobro razumiju, jer pretpostavlja da vi uvijek znate što ono želi reći. Moglo bi postati frustrirano kad shvati da ga zapravo ne razumijete. Ako ga prečesto pitate da ponovi rečeno, više će se uznemiriti i zbuniti, možda i naljutiti. Pokušajte s potpitanjima doći do toga o čemu dijete govori ili ga preusmjerite na neku drugu temu.
Kad čujete pogrešno izgovorenu riječ ili jezičnu konstrukciju, ponovite je ispravno na način kao da se slažete s njim i samo je ponavljate da je potvrdite. Primjerice, kad dijete kaže: “Deda je stigla kući”, vi ponovite, “Da, deda je stigao kući”. Na taj način dijete čuje ispravnu rečenicu, a pritom se ne osjeća da ga se osuđuje zbog pogreške, niti mu ugrožavate samopouzdanje.

Poticanje jezičnih vještina

Stvarno je puno načina na koji možete poticati dijete na govor i razvoj jezičnih vještina. Svaki put kad se iskreno obradujete novoj riječi koju je dijete naučilo, potičete ga da se trudi izgovarati sve više novih riječi.
Tijekom razgovaranja s djetetom trudite se održavati stalni kontakt očima. Zajedno učite kratke brojalice i pjesmice i puno ponavljajte sve što govorite. Neka to uvijek više bude igra. Odgovorite djetetu kad god vam se obraća, sami mu ponavljajte često pitanja i komentirajte ono što radite.
Čitajte zajedno slikovnice i nakon nekog vremena pustite da dijete samo završava rečenice ili krajeve riječi. Svidjet će mu se da i samo može sudjelovati u čitanju. Tijekom čitanja komentirajte i ilustracije i pitajte ga što sve vidi nacrtano. Zadajte mu lagane zadatke da na stranici pronađe npr. bubamaru. Zajedno plešite i pjevajte, glumite ono što se u brojalici ili pjesmici događa. Primjerice u pjesmi Bila mama Kukunka, glumite kako mama i tata plaču kad im krokodil otme maloga Juju, glumite da trčite (makar na mjestu) kad mu nose vola pečenog i veselite se kad im krokodil opet vrati maloga Juju. Nemojte se ustručavati ponašati poput djeteta. Opustite se i zajedno smišljavajte razne igre u kojima se ponavljaju riječi koje će mu koristiti u svakodnevnom govoru. I sami puno čitatajte u djetetovoj blizini kako bi vidjelo da je to neka od poželjnih aktivnosti.

Tekst: roditelji.hr
Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

Razvoj govora od rođenja do četvrte godine

Rođenje živog i zdravog djeteta najveća je sreća…

6 načina kako poticati razvoj djetetovog govora

Vaše dijete od godinu i pol govori samo…

Razvojni obrasci šestogodišnjaka

Dobro može slijediti pogledom - koristit će mu…

Životinjska pametceda za rano poticanje intelektualnog razvoja

Suvremena neuroznanost otkrila je da mozak ne može…

Pročitajte i:

Razvoj djetetova govora prema metodi Montessori

Donosimo dijelove o razvoju jezika iz knjige 100 aktivnosti prema metodi Montessori autorice Ève Herrmann.…

VIDEO: Učimo abecedu kroz pjesmicu - od O do Ž

Dječje pjesmice na hrvatskom zaokružile su cijelu abecedu i sad vaši limači mogu učiti slova…

Učenje abecede uz dječju pjesmicu (G-NJ)

Da vam se ne dogodi da dijete nauči samo engleski alfabet, stiže i nastavak hrvatske…

Vrijeme je za tutu

Ostavljanje pelena i prelazak na tutu ne mora biti događaj kojeg se trebate plašiti. Donosimo…