Kako ispravljati djetetov nepravilan govor

Pripazite na koji ćete način poticati razvoj govora kod djeteta kako ga ne biste opteretili pretjeranim ispravljanjem

Ako primijetite da vaše dijete između prve i treće godine često griješi u izgovoru, pa čak i smišljava vlastite riječi i konstrukcije, nemoje prenapadno reagirati i ispravljati na način da se dijete osjeti posramljeno da nešto pogrešno radi. Sve te pogreške su potpuno normalna faza u razvoju govora i ako pretjerano ispravljate sve što govori iole pogrešno, može kod djeteta izazvati gubitak želje za slobodnim izražavanjem. Uostalom, vaše dijete misli da ga svi dobro razumiju, jer pretpostavlja da vi uvijek znate što ono želi reći. Moglo bi postati frustrirano kad shvati da ga zapravo ne razumijete. Ako ga prečesto pitate da ponovi rečeno, više će se uznemiriti i zbuniti, možda i naljutiti. Pokušajte s potpitanjima doći do toga o čemu dijete govori ili ga preusmjerite na neku drugu temu.
Kad čujete pogrešno izgovorenu riječ ili jezičnu konstrukciju, ponovite je ispravno na način kao da se slažete s njim i samo je ponavljate da je potvrdite. Primjerice, kad dijete kaže: “Deda je stigla kući”, vi ponovite, “Da, deda je stigao kući”. Na taj način dijete čuje ispravnu rečenicu, a pritom se ne osjeća da ga se osuđuje zbog pogreške, niti mu ugrožavate samopouzdanje.

Poticanje jezičnih vještina

Stvarno je puno načina na koji možete poticati dijete na govor i razvoj jezičnih vještina. Svaki put kad se iskreno obradujete novoj riječi koju je dijete naučilo, potičete ga da se trudi izgovarati sve više novih riječi.
Tijekom razgovaranja s djetetom trudite se održavati stalni kontakt očima. Zajedno učite kratke brojalice i pjesmice i puno ponavljajte sve što govorite. Neka to uvijek više bude igra. Odgovorite djetetu kad god vam se obraća, sami mu ponavljajte često pitanja i komentirajte ono što radite.
Čitajte zajedno slikovnice i nakon nekog vremena pustite da dijete samo završava rečenice ili krajeve riječi. Svidjet će mu se da i samo može sudjelovati u čitanju. Tijekom čitanja komentirajte i ilustracije i pitajte ga što sve vidi nacrtano. Zadajte mu lagane zadatke da na stranici pronađe npr. bubamaru. Zajedno plešite i pjevajte, glumite ono što se u brojalici ili pjesmici događa. Primjerice u pjesmi Bila mama Kukunka, glumite kako mama i tata plaču kad im krokodil otme maloga Juju, glumite da trčite (makar na mjestu) kad mu nose vola pečenog i veselite se kad im krokodil opet vrati maloga Juju. Nemojte se ustručavati ponašati poput djeteta. Opustite se i zajedno smišljavajte razne igre u kojima se ponavljaju riječi koje će mu koristiti u svakodnevnom govoru. I sami puno čitatajte u djetetovoj blizini kako bi vidjelo da je to neka od poželjnih aktivnosti.

Tekst: roditelji.hr
Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

Razvoj govora kod blizanaca i trojki

Blizanci su skloniji jezičnim i govornim poremećajima. Na…

Pazite! Bebe razumiju puno više no što vi mislite

Puze, brbljaju i viču – jednom riječju ne…

Jesu li djeca koja ranije progovore pametnija?

Taj zaključak je logičan. U svakom slučaju djeca…

Pročitajte i:

Kako odviknuti dijete od sisanja palca?

Ako dijete u ustima drži palac samo danju, i to rijetko, nema posebnih razloga za…

Kako smo se prošlog ljeta pripremali za jaslice?

Donosimo još jedno iskustvo pripreme djeteta na jaslice, ovaj put uspješno prilagođeno na kolektiv

Moje nespretno dijete

Kako si tako nespretan, stalno padaš, vidiš kako druga djeca to mogu!” Takvi i slični…

Treba li vaše dijete popodnevno spavanje?

Već dva tjedna vaše dijete ne želi spavati danju, a uvečer je često cendravo. Kako…