odvikavanje od pelena

Kada dijete odbija kahlicu?

Ako vam se čini da je vaše dijete spremno za kahlicu, ali jednostavno odbija sjesti na nju, predahnite nekoliko tjedana i uzmite stanku. Već vam je poznato kako djeca katkad kažu "ne" baš onda kada osjete da njihovi roditelji žele da izgovore "da". Priuštite djetetu malo predaha da izađe iz negacijske faze. A onda opet možete početi ispočetka, smireno i polako.

Kupite djetetu kahlicu koja je udobna za sjedenje. Neka se navikne na nju. I nemojte očekivati da vaše dijete odmah shvati vezu između sjedenja na kahlici i onoga čemu ona doista služi. Ako mokri dok sjedi na njoj, zaključit će samo u čemu je stvar i nakon nekog vremena shvatit će kakav je osjećaj kada osjeća nagon za mokrenjem.

Evo što nikada ne biste smjeli napraviti tijekom djetetova privikavanja na kahlicu:

  • početi s privikavanjem tijekom stresnog razdoblja u djetetovu životu, poput preseljenja ili dolaska brace ili seke na svijet
  • na početku odvikavanja od pelena odmah dijete odjenuti u “normalno” donje rublje
  • kažnjavati ga ako ne obavi nuždu u kahlicu ili oko toga praviti preveliku pompu
  • očekivati kako će odvikavanje od pelena biti brz proces koji će završiti za nekoliko dana
  • očekivati da će ono noću prestati mokriti u krevet, iako se po danu priviknulo na kahlicu (noćno mokrenje nije usko povezano s privikavanjem na kahlicu).
  • Pokušajte dijete posjesti na kahlicu netom prije spavanja. I objasnite mu da ako se probudi u pola noći i mora obaviti nuždu, neka vas slobodno pozove ili, ako je dovoljno svjesno, da samo ode obaviti što mora.

Što kažu odgojitelji u vrtiću?
U našoj kulturi odvikavanje od pelena još uvijek se smatra znakom uspjeha. Riječi poput “Vaš mali je još uvijek u pelenama, moj nije”, nisu rijetkost kada se govori o dvogodišnjacima. Stručnjaci tvrde da je dijete spremno odvojiti se od pelena tek kada shvati pojam “odvojenosti”. Primjerice, kada roditelji odlaze na posao, mališan razumije da će se mama i tata vratiti. Naime, dijete veliku nuždu doživljava kao dio sebe, proizvod svog tijela, i treba biti spremno pustiti “ga” u kahlicu. Važno je poštivati djetetovu spremnost na taj korak. Kada počnete dijete privikavati na kahlicu, nemojte od toga praviti veliku stvar. Djetetu treba pokazati što je obavilo u kahlicu ili nužnik, dati mu da pusti vodu, obuče se i da što samostalnije sudjeluje u obavljanju nužde, iako ga ne treba prepustiti samome sebi. Sve ovo ovisi o dobi djeteta i njegovim mogućnostima, jer mališani sadržaj u pelenama doživljavaju kao nešto zanimljivo i svoje, i svako nasilno skidanje pelena u kasnijoj dobi može u djeteta izazvati negativne emocije. Iznimno je važno da roditelji kod kuće počnu dijete privikavati na kahlicu, a ne u jaslicama, jer je to intimna stvar koja se treba početi odvijati u obitelji. U dogovoru s roditeljima, svakom djetetu individualno pristupamo i svako ima svoju kahlicu.

Korak unazad

Nije neobično da dijete nekoliko tjedana ili mjeseci uredno obavlja nuždu u kahlicu i s oduševljenjem je prihvaća i onda iznenada opet počne s obavljanjem nužde gdje god stigne. Često je uzrok takvom ponašanju emocionalna uzrujanost iz nekog, možda vama nedokučivog, razloga. Možda mu se nešto dogodilo u vrtiću, ili mu u posljednje vrijeme niste posvećivali dovoljno vremena. Ostanite smireni i nikako djetetu ponovno ne stavljajte pelene. Budite uporni i dosljedni, bez obzira na to što ćete se još nekoliko dana morati suočavati s djetetovim mokrim hlačicama, jer ono će tako ponovno pristati obavljati nuždu u kahlicu. Nemojte djetetu govoriti da ste našli “nešto mokro” iza kreveta. Ignorirajte te malene “nesreće” i probajte mu reći: “Ovo treba obaviti u kahlicu, dušo, probaj to upamtiti za idući put.”

Foto: Thinkstock

Preporučujemo

Tagovi: ,

Vezano uz temu

Je li dijete spremno da se oprosti s pelenama?

Razne su teorije koje se bave vremenom i…

Problemčić s obavljanjem nužde

Poštovana, Imam djevojčicu od 2 godine. Skinuli smo…

odvikavanje od pelena

Kada i kako odvikavati dijete od pelena?

Prelazak na tutu jest veliki korak za dijete,…

prelazak na tutu

5 koraka kako dijete naučiti na tutu

Ljeto je obično vrijeme kad nam je najzgodnije…

Pročitajte i:

Nemojte očekivati od vrtićkog djeteta da se igra po pravilima, razumije suradnju ili dijeljenje

Razlog zašto im pravila nisu draga, zašto ne vole gubiti, zašto ne vole svoje igračke…

sjedenje u polozaju zabice

3 razloga zašto izbjegavati da dijete sjedi u položaju žabice

Djeca u igri zauzimaju svakakve položaje. Jedan od njih je i položaj žabice u kojem…

usporedivanje djece

8 razloga zašto ne biste trebali svoje dijete uspoređivati s drugom djecom

Roditelji teško mogu izbjeći uspoređivanje svog djeteta s drugom djecom. Kad je počeo sjediti, kad…

igre s vodom za djecu

Zgodne dječje igre s vodom za unutra i van

Djeca su uvijek spremna za igru. A kad su vrućine, nije loše u igru uključiti…