emocije kod djece

Emocije u djece su intenzivne i kratkotrajne

Katkad vam se čini da uopće ne razumijete svoje dijete. Naglo mijenja raspoloženja, vedrinu i veselje odjednom zamijene ljutnja i bijes. Pitate se jesu li takve nagle oscilacije raspoloženja normalne?

Postoje velike razlike između emocija u odraslih osoba i onih u djece. Djeca jednostavno, spontano i bez suzdržavanja izražavaju svoje osjećaje. Ako je dijete veselo, odmah će se nasmiješiti, a ako je tužno, jednostavno će zaplakati. Kako dijete raste, i u procesu odgajanja i socijalizacije do­lazi do promjena i u emocijama. Donosimo neke razlike između emocija u djece i odraslih koje treba imati na umu.

Emocije su u djece kratkotrajne
Intenzivne emocije u djece traju samo nekoliko minuta, a zatim iznenada iščeznu, dok osjećaji koji obuzimaju odraslu osobu dulje traju i teže se zaboravljaju. Tre­nu­tačna ljutnja ili tuga nisu razlog zbog kojeg bi se roditelj trebao jako uznemiriti i bojati, ali treba paziti da se dijete slučajno ne ozlijedi. S vremenom će u djece emocije prerasti u raspoloženja i postajat će sve sličnija osjećajima odraslih.

Emocije u djece vrlo su snažne
Djeca sve emocije proživljavaju istim intenzitetom, neovisno o situaciji, a osobito kad je riječ o srdžbi, strahu i radosti. Ona te osjećaje izražavaju punim intenzitetom. U ljutnji dijete plače, vrišti, baca se, udara rukama i nogama, a katkad zna čak i ugristi. U strahu se može izbezumiti i početi vrištati. Tada bi se roditelji trebali znati pravilno postaviti kako bi dijete s vremenom naučilo kontrolirati takvo burno izražavanje osjećaja.

Česte oscilacije raspoloženja
Za razliku od odraslih, dijete lako mijenja raspoloženje. Ono može biti iznimno veselo, a zatim naglo početi plakati. Ljubav i ljubomora, ljutnja i smijeh mogu se često iz­mjenjivati. Dijete u toj dobi još nije dovoljno intelektualno zrelo za razumijevanje određenih situacija, a i pozornost mu se dugo ne zadržava na jednom predmetu, što objašnjava kretanje emocija iz jedne krajnosti u drugu. Ali to, naravno, ne znači da su osjećaji u djece površni ili nevažni te da ih roditelji smiju zanemariti.

Za siguran emocionalni razvoj djeteta važna je zdrava atmosfera u obitelji, dobri odnosi među njihovim članovima. Osobito je važno da odnos između roditelja bude pun ljubavi i poštovanja, te da oni pokažu razumi­­je­­vanje za djetetove osjećaje.

Foto: Thinkstock

Tagovi:

Vezano uz temu

Kako odnosi utječu na zdravlje srca i krvnih žila

Istraživanje provedeno na Sveučilištu Utah pokazalo je da…

Besplatno predavanje o prirodnoj terapiji za djecu

Cvjetne kapi mogu biti dragocjena pomoć djeci u…

Kako možete povećati djetetovu empatiju?

Empatija je sposobnost uživljavanja i razumijevanja situacija, doživljaja…

Stres u trudnoći - manji dotok krvi do bebe

Kakav točno utjecaj naše negativne emocije i stres…

Pročitajte i:

Nemojte očekivati od vrtićkog djeteta da se igra po pravilima, razumije suradnju ili dijeljenje

Razlog zašto im pravila nisu draga, zašto ne vole gubiti, zašto ne vole svoje igračke…

sjedenje u polozaju zabice

3 razloga zašto izbjegavati da dijete sjedi u položaju žabice

Djeca u igri zauzimaju svakakve položaje. Jedan od njih je i položaj žabice u kojem…

usporedivanje djece

8 razloga zašto ne biste trebali svoje dijete uspoređivati s drugom djecom

Roditelji teško mogu izbjeći uspoređivanje svog djeteta s drugom djecom. Kad je počeo sjediti, kad…

igre s vodom za djecu

Zgodne dječje igre s vodom za unutra i van

Djeca su uvijek spremna za igru. A kad su vrućine, nije loše u igru uključiti…