masturbacija

Dijete se igra svojim spolovilom. Kako se ponašati?

To je prirodno i može se dogoditi u bilo kojoj dobi. Najčešće počne u dobi od četiri do šest mjeseci, kad dijete počne osjećati da ima kontrolu nad svojim rukama i nogama te počne istraživati svoje tijelo

Djeca oba spola hvataju se za uši, stopala ili druge dijelove tijela, a dječacima može biti zanimljiv i penis zbog njegova oblika i zato što ga lako mogu dohvatiti. Istraživanje spolovila može biti povremeno ili prilično učestalo, obje su pojave posve normalne. Pedijatri kažu da je također normalno ako se dijete pritom zarumeni jer je to znak da osjeća ugodu. No ako dijete previše često dodiruje svoje genitalije, češka ih i trlja, to može upućivati na neki zdravstveni problem, moguću iritaciju kože. U tom slučaju, naravno, treba pregledati djetetovu kožu i otići kod liječnika na pregled ako postoji crvenilo, oteklina ili znakovi iritacije.
Kako biste se trebali ponašati ako vam se kao roditelju dogodi da svjedočite prvoj masturbaciji svojeg djeteta?

Smireno, čak i ako vam je vrlo neugodno. Naime, kažete li djetetu da je dodirivanje genitalija loše i pogrešno, time ga učite da su njegovo tijelo i seksualnost također loši i pogrešni. Najbolje je pustiti dijete da istražuje bez komentiranja. Ako je nekoj drugoj osobi u vašoj blizini neugodno zbog toga što se dijete igra s genitalijama, stavite mu pelenu ili odjenite hlačice, dajte mu igračku i njegova će se pozornost preusmjeriti.

Kada dovoljno odraste da može razumjeti, recite mu da je igranje i istraživanje genitalija u redu, no to je nešto što se radi bez prisutnosti drugih ljudi. Ako želi nastaviti s tim, zamolite ga da ode u kupaonicu ili spavaću sobu. A ako se to dogodi u javnosti, recite mu da pričeka dok se vratite kući. I ne brinite se ako ga budete morali ponovno podsjetiti na ta pravila. To je normalno. Većina djece odustane od istraživanja intimnih dijelova svog tijela negdje u školskoj dobi, kada primijete da ni druga djeca oko njih ne hodaju uokolo sa spuštenim hlačama. Ako se te privatne zabave nastave do pete godine života vašeg djeteta, posavjetujte se s liječnikom. U međuvremenu mu šaljite poruku "to je u redu, ali neka ostane privatno" i ponašajte se smireno.

Foto: Thinkstock

Tagovi: ,

Vezano uz temu

kako s djecom razgovarati o seksualnosti

Kako razgovarati s mlađom djecom o seksualnosti?

„Mama, kako je seka došla u tvoj trbuh?“,…

masturbacija kod djece

Pojava masturbacije kod djece nije razlog za zabrinutost

Kao što smo već napomenuli, masturbacija se javlja…

djeca i seksualnost

Djeca i seksualnost

Želite li naučiti kada i na koji način…

Pročitajte i:

Nemojte očekivati od vrtićkog djeteta da se igra po pravilima, razumije suradnju ili dijeljenje

Razlog zašto im pravila nisu draga, zašto ne vole gubiti, zašto ne vole svoje igračke…

sjedenje u polozaju zabice

3 razloga zašto izbjegavati da dijete sjedi u položaju žabice

Djeca u igri zauzimaju svakakve položaje. Jedan od njih je i položaj žabice u kojem…

usporedivanje djece

8 razloga zašto ne biste trebali svoje dijete uspoređivati s drugom djecom

Roditelji teško mogu izbjeći uspoređivanje svog djeteta s drugom djecom. Kad je počeo sjediti, kad…

igre s vodom za djecu

Zgodne dječje igre s vodom za unutra i van

Djeca su uvijek spremna za igru. A kad su vrućine, nije loše u igru uključiti…