bradavice

Bradavice – jedna od najčešćih zaraznih bolesti kože dječje dobi

Bradavice su jedna od najčešćih zaraznih bolesti kože dječje dobi i javljaju se u oko 10% djece. Prava učestalost pojavljivanja bradavica vjerojatno je veća budući da bradavice mogu nestati i spontano, to jest bez terapije. Gotovo svaki čovjek do dvadesete godine ima najmanje jednu bradavicu na koži. Njihova pojava, međutim, potiče djelomični imunitet koji djeluje kao zaštita od infekcija u budućnosti

Bradavice uzrokuje humani papiloma virus (HPV). One se mogu pojaviti na bilo kojem dijelu kože ili sluznice, a postoji više od 100 različitih tipova HPV-a koji mogu uzrokovati različite kliničke slike na različitim dijelovima kože (sluznice).

Obične bradavice
Bradavice najčešće nastaju kao posljedica izravnog kontakta među ljudima (djecom). Mogu nastati i kao posljedica kontakta sa zaraženim predmetima ili površinama ako, primjerice, hodamo bez obuće. Samoprijenos, odnosno prijenos s jednog na drugo mjesto na koži kod zaražene osobe vrlo je česta pojava. Posebice se često događa prijenos bradavica s područja ruku na perianalno područje. Inkubacija traje od nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci i ovisi o mnogobrojnim čimbenicima. Dva su najvažnija čimbenika: imunološki status i stanje kože. Dermatitis, tj. upale kože, omogućuju HPV-u lakši ulazak u kožu.

Kako izgledaju bradavice?
Početno su bradavice najčešće smještene na prstima i na stražnjoj strani dlanova. Rane su promjene pojedinačne i oštro ograničene, u boji kože, glatke površine. Bradavice rastu brzo i poprimaju hrapavu (papilomatoznu) površinu. Kod starijih bradavica vide se karakteristične sitne, crne točke koje predstavljaju trombozirane kapilare u papilarnom dermisu.

Bradavice na stopalima gotovo su uvijek ravne u početku, zahvaljujući jakom mehaničkom pritisku. Ako su bradavice na stopalu brojne, mogu se spojiti čineći mozaik. Najčešće se manifestiraju kao zaštitno zadebljanje na stopalu koje nastaje iznad bradavice, a ispod kojeg se vide sitne crne točke po kojima se bradavice razlikuju od natiska ili žulja.
Zaravnjene su bradavice klinički posve različite. Manifestiraju se kao male izbočine, ravne površine promjera 1 − 4 mm, u boji kože. Smještene su najčešće na licu, ali se mogu vidjeti i na rukama (šake) i potkoljenicama. Za razliku od ostalih bradavica, imaju glatku površinu.

Simptomi i dijagnoza
Zaravnjene bradavice katkad predstavljaju kozmetički problem i uglavnom ne bole. No, bradavice na stopalu često su bolne i otežavaju hodanje. Rijetko mogu biti praćene i svrbežom. Dijagnostički za bradavice na stopalu je važno ukloniti zadebljanu kožu. Dermatoskopija može poslužiti za sigurnu dijagnostiku kod spornih slučajeva.

Kako se liječi?
Općenito se male bradavice bez subjektivnih simptoma ne liječe zbog mogućnosti spontanog nestanka. U oko 2/3 djece s bradavicama dolazi do spontane regresije unutar 2 godine. Zato je preporuka: ako bradavica nije bolna i ne smeta djetetu, ostavite je na miru.

Ako su bradavice mnogobrojne, bolne i smetaju djetetu, potrebno ih je liječiti.
Odluka o terapijskom izboru ovisi o mjestu, broju i tipu bradavice te o djetetovoj dobi.

1. Mehanička terapija. Najlakši i za pacijenta najmanje bolan oblik terapije: salicilna kiselina u obliku kolodija ili debelog flastera. Nakon keratolitičke terapije posebnim nožem ili skalpelom uklanja se rožnati (“mrtvi”) dio kože.

2. Nakon uklanjanja rožnatog dijela sama bradavica može se tretirati mnogim terapijskim sredstvima: antralin pastom, glutaradehidom, podofilinom, 5-fluorouracilom, imiquimodom, tretinoinom, krioterapijom, laserskom terapijom ili kirurški.

Sistemska terapija
Primjenjuje se kada se lokalna terapija ne može primijeniti u slučaju primjerice previše bradavica ili problema smještaja bradavica. Primjenjuje se cimetidine ili dimepranol-inozin.

Tekst: dr. Ivana Manola, spec. dermatologije i venerologije, Poliklinika Manola
Foto: Profimedia

Tagovi: ,

Vezano uz temu

Jednostavno i sigurno obnavljanje kože u 3 koraka

Bilo da se radi o malenoj posjekotini na…

Darujemo prirodni baby set za njegu dječje kože

Bliži se vrijeme darivanja, pa i mi želimo…

Pročitajte i:

Nemojte očekivati od vrtićkog djeteta da se igra po pravilima, razumije suradnju ili dijeljenje

Razlog zašto im pravila nisu draga, zašto ne vole gubiti, zašto ne vole svoje igračke…

sjedenje u polozaju zabice

3 razloga zašto izbjegavati da dijete sjedi u položaju žabice

Djeca u igri zauzimaju svakakve položaje. Jedan od njih je i položaj žabice u kojem…

usporedivanje djece

8 razloga zašto ne biste trebali svoje dijete uspoređivati s drugom djecom

Roditelji teško mogu izbjeći uspoređivanje svog djeteta s drugom djecom. Kad je počeo sjediti, kad…

igre s vodom za djecu

Zgodne dječje igre s vodom za unutra i van

Djeca su uvijek spremna za igru. A kad su vrućine, nije loše u igru uključiti…