Nemate vremena poći u fitnes-centar, a željeli biste se malo razgibati i učvrstiti mišiće? Vježbajte s djetetom!

Ne znate što biste radili s djetetom kod kuće? Iskoristite slobodno vrijeme i vježbajte. S vježbama možete započeti s malo starijim djetetom koje zna održavati ravnotežu i hodati. Bit će vam dovoljno dva puta tjedno odvojiti po pola sata. Dijete će taman toliko vježbanja doživljavati kao igru. Svaku vježbu ponovite 6 puta, zatim napravite malu stanku, dišite, pa ponovite istu seriju. Broj ponavljanja možete s vremenom povećati na 8 ovisno o tome kako se osjećate i kako dijete reagira.



Nekoliko savjeta prije vježbe:



  • Vježbajte između hranjenja, no ne neposredno nakon ili prije njega jer je dijete sito ili nervozno zbog gladi.



  • Idealno vrijeme za vježbu je 2 sata nakon hranjenja.



  • Ako ste se uspuhali, odmorite. To posebice vrijedi za majke dojilje koje se zbog proizvodnje mlijeka ne smiju previše naprezati.




Predlažemo sljedeće vježbe:






Čvrsta kralježnica i bokovi


Sjedite na pod i raširite noge. Naizmjenice pokušajte dotaknuti rukama stopala, a zatim napnite noge kao da ćete ih podići. izdržite u svakom položaju par sekundi.






Snažne ruke i čvrste grudi


Sjednite kao na slici i podižite dijete rukama u sjedeći položaj i nazad. Slobodno pritom improvizirajte. Kad dijete dođe u uspravan sjedeći položaj dajte mu pusu i zatim ga opet spustite.







Čvrste noge i ruke


Napravite most kao na slici i potaknite dijete da ga također napravi. Vi odižite stopala od poda. Dijete može puzati ispod mosta.





Ravan trbuh, čvrsta stražnjica i leđni mišići


Lezite na trbuh zajedno s djetetom. Spuštajte i odižite ruke i noge od poda.






Snažni trbušni i leđni mišići


Lezite na leđa i postavite dijete na trbuh kao na slici. Radite vježbu ako dijete nije preteško. U suprotnom samo napnite mišiće i napravite izdržaj na podu dok vam dijete sjedi na trbuhu.






I na kraju plešite


Odaberite vašu omiljenu glazbu i uzmite dijete na ruke. Plešite po čitavoj sobi, okrećite se, njišite i pjevajte. Ovo će vam vjerojatno biti najdraži dio rekreacije, a vježbat ćete i ravnotežu.



Tekst: Roditelji.hr


Foto: Thinkstock