Dijete s ADHD-om

Poremećaj pozornosti sa ili bez hiperaktivnosti (ADHD) danas jedan od najčešćih poremećaja u djetinjstvu i može se nastaviti tijekom mladenaštva i zrele dobi

Simptomi cjelokupnog sindroma uključuju poteškoće vezane za održavanje, tj. fokusiranje pozornosti te poteškoće kontroliranja ponašanja uz hiperaktivnost (prekomjernu aktivnost) i impulzivnost u ponašanju, a posljedica su promjena u biokemijskim funkcijama mozga. Međutim, fiziološki mehanizam nastanka te disfunkcije u mozgu još uvijek nije potpuno jasan.

Prve veće poteškoće

Prve poteškoće djeteta i njegovih roditelja počinju s polaskom djeteta u školu. Hiperaktivnost, problem koncentracije, nepredvidljivost i impulzivnost, osobine su koje onemogućavaju dobru prilagodbu djeteta zahtjevima i očekivanjima tradicionalne, klasične škole.

ADHD je široko rasprostranjen poremećaj o kojem ovisi kvaliteta života i roditelja i djeteta. Procjenjuje se da 3-4 posto školske djece u Hrvatskoj pati od ADHD-a.

To znači da se u prosjeku u svakom razrednom odjelu nalazi jedan (ili dva) učenika s navedenim poremećajem. Imajući na umu da je danas sve više djece s tim poremećajem, roditeljima svakako pomaže činjenica da njihova djeca nisu drukčija ni “psihički bolesna”, nego da njihov mozak jednostavno funkcionira drukčije.

Kako se pravilno ponašati prema djetetu?

Roditeljima djece s tim poremećajem najviše pomaže strpljenje, prihvaćanje, razumijevanje, ali i podrška i savjeti stručnjaka. Napredak znanosti rezultirao je i time da se danas djeca s ADHD-om više ne karakteriziraju kao zločesta, nego se njihovi problemi prepoznaju i pokušavaju ublažiti pomoću drukčijih pristupa u školi i odgoju.

Posebno je važno rano otkriti taj poremećaj, što omogućuje rani tretman djeteta i savjetovanje roditelja. Rano otkrivanje i rani tretman djeteta – modifikacija poučavanja, trening učenja, individualna i/ili obiteljska psihoterapija – te kontinuirano vođenje i savjetovanje roditelja svakako omogućuju optimistične prognoze usmjeravanja hiperaktivnog ponašanja u konstruktivno i kreativno ponašanje.

Darovito dijete

Dijete s tikovima

Tekst: Jelena Vrsaljko, dipl. soc. radnik, psihoterapeut, nlp trener; Kristina Bačkonja, dipl. psiholog, Centar Proventus

Foto: Thinkstock

Pročitajte i:

Nemojte očekivati od vrtićkog djeteta da se igra po pravilima, razumije suradnju ili dijeljenje

Razlog zašto im pravila nisu draga, zašto ne vole gubiti, zašto ne vole svoje igračke…

sjedenje u polozaju zabice

3 razloga zašto izbjegavati da dijete sjedi u položaju žabice

Djeca u igri zauzimaju svakakve položaje. Jedan od njih je i položaj žabice u kojem…

usporedivanje djece

8 razloga zašto ne biste trebali svoje dijete uspoređivati s drugom djecom

Roditelji teško mogu izbjeći uspoređivanje svog djeteta s drugom djecom. Kad je počeo sjediti, kad…

igre s vodom za djecu

Zgodne dječje igre s vodom za unutra i van

Djeca su uvijek spremna za igru. A kad su vrućine, nije loše u igru uključiti…