Pjevajte s djecom

Pjevanje je prekrasan način druženja s djecom, podiže raspoloženje, povezuje i usrećuje

Jedan od važnih načina kako će se dječji glas dobro razvijati je redovito pjevanje. Pjevanje prirodno potiče razvoj glasovnog aparata − jača glasnice, razvija njihovu funkcionalnu specifičnost, uvježbava glazbeno pamćenje, slušnu pažnju, tečnost i ispravnost izgovora. Istraživanja su pokazala da pjevanje blagotvorno utječe na cijeli dječji organizam, a osobito je povoljno za inteligenciju i razvoj jezika.

Pozitivno djelujući na djetetovo zdravlje, pjevanje je specifična tjelovježba koja pospješuje razvoj prsnog koša, regulira rad mnogih sustava u organizmu, uključujući rad srca.

Slobodno i neopterećeno pjevanje

No, pjevanje u dječjoj dobi mora biti prirodno, odnosno u skladu s osobinama svake faze razvoja raspona dječjega glasa.

Jeste li znali
Bebe se rađaju sa savršenim glasom, drugim riječima s pjevačkim sposobnostima opernih pjevača. Plač bebe ima “operne” kvalitete i glasnoću iz vrlo praktičog razloga – beba je tako potpuno sigurna da će je roditelji čuti.
Istraživanja fizioloških osobina dječjega glasovnog aparata u raznim dobnim razdobljima pokazala su da neprekidno pjevanje u mlađe djece treba trajati najviše 30 minuta, a u starije djece najviše 45 minuta. Poželjne su stanke za opuštajuće igre. Tekst pjesme treba biti djetetu razumljiv. Razumijevanje teksta je neophodan uvjet razvijanja tečnosti govora i svjesne melodike glasa.

Za zdravlje glasa zaštitite dijete od pasivnog pušenja

Kada govorimo o sprečavanju promuklosti i drugih glasovnih poremećaja, moramo posebno naglasiti negativno djelovanje pasivnog pušenja na dječji glasovni aparat i na zdravlje cijeloga organizma. Vjerojatno nema potrebe opširno opisivati štetnost pušenja na ljudsku fiziologiju. Briga odraslog pušača o vlastitom zdravlju njegova je odgovornost.

Ipak, u većini slučajeva, roditelji pušači puše u kući i djeca stalno udišu zagađen zrak, odnosno podvrgavaju se pasivnom pušenju koje iritira osjetljivu sluznicu ždrijela i grkljana te vrlo štetno djeluje na glasnice. Spriječite situacije u kojima vaše dijete zajedno s vama pasivno puši. Zato pušite na balkonu, na prozoru… i nemojte pušiti u autu.

Tekst: Ilona Posokhova, dipl. logoped
Foto: Thinkstock

Pročitajte i:

Nemojte očekivati od vrtićkog djeteta da se igra po pravilima, razumije suradnju ili dijeljenje

Razlog zašto im pravila nisu draga, zašto ne vole gubiti, zašto ne vole svoje igračke…

sjedenje u polozaju zabice

3 razloga zašto izbjegavati da dijete sjedi u položaju žabice

Djeca u igri zauzimaju svakakve položaje. Jedan od njih je i položaj žabice u kojem…

usporedivanje djece

8 razloga zašto ne biste trebali svoje dijete uspoređivati s drugom djecom

Roditelji teško mogu izbjeći uspoređivanje svog djeteta s drugom djecom. Kad je počeo sjediti, kad…

igre s vodom za djecu

Zgodne dječje igre s vodom za unutra i van

Djeca su uvijek spremna za igru. A kad su vrućine, nije loše u igru uključiti…