Roditelji najbolje poznaju želje i afinitete svojeg djeteta, ali i njegove malo manje razvijene vještine. Osim što pažljivim odabirom igračaka i igara činimo dobro razvoju svojeg mališana, kupnjom određenih igračaka možemo potaknuti i neke uspavane vještine djeteta.

Tako vještine kritičkog razmišljanja dijete stječe kroz igru koja potiče maštu i rješavanje problema te povezuje uzroke i posljedice. Jezične se vještine najviše potiču u razgovoru djeteta s drugom djecom te uporabom riječi za omiljene igračke i aktivnosti. Društvene vještine bit će usvojene tako što dijete učimo kako pratiti smjer, surađivati, čekati red, poštovati pravila i dijeliti. Emocionalne vještine stječu se proživljavanjem zadovoljstva igre i druženja, povezivanja s ostalima i građenjem osjećaja kroz igranje raznih uloga. Samopouzdanje je veoma važan čimbenik za dugoročnu sreću i uspjeh raste kada dijete igrajući se otkriva, gradi, rješava probleme i postiže ciljeve. Kreativnost i mašta razvijaju se pretvaranjem i igranjem uloga jer dijete spoznaje da je svijet pun mogućnosti i prilika. Simuliranje onoga što rade odrasli djeci omogućava da usvajaju različite uloge, grade svoj identitet i razvijaju spolne uloge.

Stimuliranje istraživačkog duha

Igračke koje kod djeteta razvijaju razumijevanje svijeta i okruženja jesu plastelin ili glina, gumene patkice, brodići i druge igračke za kupanje, zvečke, dječje ogradice s različitim predmetima za igru, igračke za grickanje, igračke koje se slažu jedna u drugu (prsteni ili plastične čaše različitih veličina). One su jako važne u najranijem uzrastu jer pomažu djeci da razumiju svrhu stvari, da shvate oblike i prostorne odnose. Stimuliraju mališane i omogućavaju im da istražuju.

Stimuliranje motoričkih vještina

Igračke koje kod djeteta razvijaju motoričke sposobnosti jesu tricikl na guranje ili pedale, igračke koje dijete vuče za sobom, igračke koje se slažu jedna u drugu (prsteni ili plastične čaše različitih veličina), sve vrste slagalica, lopte. One pomažu djeci da usavrše koordinaciju, finu motoriku (uporabu ruku i prstiju dok u rukama drže igračke) te da shvate što znači malo i veliko.

Stimuliranje društvenih vještina

Igračke koje razvijaju društvene vještine jesu lutke i plišane igračke, predmeti iz domaćinstva, slikovnice, lutke i predmeti za lutkarske predstave, odjeća za kostimiranje, slikovnice, glazbeni instrumenti, plastične i gumene životinje, telefon...

Na što još obratiti pozornost prilikom odabira igračke?

Kada kupujete igračku odaberite je prema djetetovoj dobi, sposobnosti i interesima. Uvijek se zapitajte želite li je vi ili dijete, što se s njom može i kakvu poruku nosi.

  • Birajte uvijek pouzdane i provjerene proizvođače i uvoznike igračaka.
  • Oznaka CE pokazuje da igračka zadovoljava sve bitne zahtjeve sigurnosti i zdravlja djece. Stavljanjem te oznake na proizvod proizvođač jamči da je igračka zadovoljila na svim propisanim testiranjima.
  • Pažljivo pročitajte deklaracije, upute i pripazite na sva navedena UPOZORENJA!
  • Igračke od prirodnih materijala, kao što je nebojeno drvo ili prirodne tkanine poput vune i pamuka, dobre su i nisu štetne za djecu.

Tekst: Lejla Dervoz Rajić

Foto: Profimedia