Svakom je roditelju želja da svoju bebu podigne u fizički zdravu, pametnu i sretnu osobu, koja će biti sigurna u sebe i lakše kročiti kroz život

Iako su bebe rođene s određenim naslijeđenim emocionalnim kvalitetama (usađenim mehanizmima reagiranja), velik dio načina na koji se one emocionalno razvijaju ovisi i o poukama koje dobivaju od roditelja. Djeca koja su odrasla u toplom i brižnom okruženju, osobito tijekom prve godine života, na najboljem su putu da odrastu u socijalno, emotivno i intelektualno zdrave osobe. Svojom brigom i ljubavi roditelji pomažu bebama da dobiju osjećaj o svijetu kao sigurnom i pristupačnom mjestu na kojem su dobrodošle, a taj osjećaj sigurnosti može biti dobar temelj za razvoj ostalih zdravih emocionalnih reakcija i veza.


Bebe vrlo rano stvaraju veze s ljudima koji su im najbliži te pokazuju povećanu anksioznost i nemir kada su s nepoznatim ljudima. Ovi prvi i najvažniji odnosi djetetove su najranije lekcije o formiranju bliskih veza. Nije važno samo što roditelji govore i čine nego i kako utječu na dijete jer ta prva iskustva pomažu da se razviju presudni dijelovi dječjeg mozga koji će mu omogućiti da razmišlja, da se kreće, da osjeća, da se smije i voli.



Djeca čije potrebe za ljubavlju, pažnjom, brigom i njegom nisu ispunjene mogu ozbiljno kasniti u razvoju mozga u dobi od dvije do tri godine. Mogu imati problema s učenjem i obično je potrebna posebna terapija kako bi se kod te djece izgradilo potrebno samopouzdanje.



Zato prije nego što pomislite da će vam dijete postati razmaženo jer ga previše mazite i nosite u naručju, pročitajte nekoliko korisnih savjeta kako možete pomoći svojoj bebi da dosegne svoj puni potencijal.



Upoznajte svoje dijete


Upamtite, ne postoje idealni roditelji. Svaki će roditelj s vremena na vrijeme pogriješiti u odgoju, naljutiti svoje dijete, bilo nepažnjom ili jednostavno zbog životnih okolnosti. Na sreću, djeca imaju veliku toleranciju na roditeljske propuste i da biste odgojili psihički zdravo dijete, ne morate biti savršeni. Bitno je da iz dana u dan u kontaktu sa svojom bebom učite kako mu biti dovoljno dobar roditelj.



Najveći odgojni savjetnik neka vam bude samo dijete. Ono vam svakodnevno signalizira, zvukom i djelom, kada je vaša briga pogrešna. Njegov signal, vaše razumijevanje tog signala i nagon da taj njegov signal poštujete – najvažniji su dijelovi uspješnog roditeljstva.



Povežite se sa svojom bebom


Beba od rođenja ima potencijal za formiranje jake veze s majkom, koja će joj uliti osjećaj sigurnosti. Teorija povezivanja evoluirala je tijekom posljednjih 50 godina i danas se jasno može objasniti kako dječje socijalne i emocionalne potrebe trebaju biti ispunjene da bi se osigurao normalan razvoj. Zdravstveni i socijalni radnici slažu se u jednom: bebe koje razvijaju sigurnu vezu s majkom postaju otpornije i lakše se nose s problemima i razočaranjima u svakodnevnom životu. Dugoročno, ljudi koji su izgradili čvrstu vezu s majkom kao bebe imaju manji rizik od psihičkih problema poput depresije ili tjeskobe, a bolje se nose i sa stresom.



Vrijeme početnog povezivanja vas i vaše bebe počinje već u trenucima nakon porođaja. Zato zamolite osoblje bolnice da vam odmah nakon porođaja stavi bebicu na trbuh i grudi jer je jako važno da dijete dobije jasan prvi dojam o vama, da vas osjeti u kontaktu kožom na kožu te da s vama uspostavi kontakt očima. Tada neka se dogodi i prvi podoj, kojim dijete dobiva sve što mu u tom trenutku treba – majčin dodir koji mu smanjuje razinu stresa nakon porođaja, utješan zvuk majčina srca, miris i pogled osobe koja će se brinuti o njemu.



Tijekom boravka u rodilištu što više dodirujte svoje dijete, nježno ga masirajte cijelim dlanom, pričajte mu, mazite ga i ljubite, intenzivno iskoristite vrijeme kada ste zajedno i kada je vaša bebica budna. Na taj će se način tijekom prvih dana razviti prirodan, djetetu prilagođen dijalog između majke i novorođenčeta. No to je samo početak vašega povezivanja i taj se proces treba nastaviti i u mjesecima koji slijede kako bi se vaša beba osjećala sigurno i zaštićeno te kako bi razvila osjećaj povjerenja.



Važnost dodira


Djeca svakodnevno trebaju ugodne dodire da bi izrasla u sigurne i samopouzdane osobe. Dodir je prvi kontakt koji bebe razumiju i prihvaćaju, a dodir vaše i bebine kože djeluje umirujuće i za bebu i za vas. Svakodnevno dodirivanje iznimno je važno za rani razvoj mozga bebe, a dokazano je i da učestali dodiri kod djece mogu ublažiti simptome astme, dermatitisa, kardiovaskularnih bolesti, kroničnih bolova, nesanice i stresa.


Neka istraživanja pokazuju da su djeca koju masiraju rjeđe prehlađena i rjeđe pate od proljeva. Zato često nosite u naručju svoje dijete, grlite ga i mazite ili masirajte jer mu tako poručujete da ste vi sigurno mjesto za njega i da nema potrebe da bude zbunjeno i uplašeno.



Tekst: Lejla Dervoz Rajić


Foto: Thinkstock