Nisu sve osobe s ADD-om hiperaktivne

ADD je poremećaj deficita pažnje, a predstavlja ono što inače podrazumijevamo pod ADHD-om samo što nema prisutne hiperaktivnosti.



Mnogi s ovim poremećajem su povučene, letargične osobe koje žive u svom svijetu, sklone su dnevnom sanjarenju, veoma su senzitivne, a zbog nerazumijevanja okoline postaju anksiozne s niskim samopoštovanjem. Često ih, nepravedno, optužuju da su lijene i nemotivirane.



Budući da ta djeca u nedostatku hiperaktivnosti nisu problematična za okolinu, ADD se uglavnom otkriva tek kasnije, u tinejdžerskom uzrastu, kada postane upadljiv neuspjeh u školi, što može rezultirati njihovim niskim samovrednovanjem. Iako je očito da taj neuspjeh nije posljedica manjih intelektualnih sposobnosti, oni sami često sumnjaju u svoju inteligenciju.



Osobe s ADD-om zahvaljujući senzitivnosti i kreativnosti mogu imati visok uspjeh u aktivnostima kao što su glazba, sport, umjetnost, ples... Mogu iskoristiti svoju sposobnost da se hiperfokusiraju u onim područjima koja vole, dok i dalje pokazuju “lijenost i nemotiviranost” u školi.




O glavnim odlikama djece s AD(H)D-om više čitajte na sljedećim naslovima:



Što je to AD(H)D?



Smetnje usmjeravanja i duljeg zadržavanja pažnje



Rastresenost, lutajući um kod djece s ADHD-om



Impulzivnost kod djece s ADHD-om



Hiperaktivnost je pretjerana aktivnost neprimjerena situaciji



Poteškoće djece s AD(H)D-om



Kako se trebaju postaviti roditelji djece s ADHD-om



Česte prateće osobine djece s ADHD-om



Tekst: Ana Božac, prof. psihologije, master art-terapije, www.anabozac.com


Foto: Thinkstock