Kroz dječje glavice prolazi tisuću stvari prije nego što legnu u krevet

Danas sve više djece pati od poremećaja spavanja. Zbog svakodnevne izloženosti stresu i obilju raznovrsnih podražaja, djeca se zaboravljaju “isključiti i smiriti”. Kada navečer legnu u svoje krevete, glavom im prolazi tisuću stvari koje ih nemilice opterećuju. To ih sprečava da se prepuste snu. Dodatan je uzrok tomu što su djeca često već toliko napeta da se više ne mogu sama opustiti. Uz pomoć tehnika opuštanja kao što su autogeni trening, progresivno opuštanje mišića, joga ili ciljana putovanja iz mašte, priče, pjesmice za uspavljivanje – djeca mogu naučiti brzo zaspati i spavati bez poteškoća.



Mogući uzroci nesanice i lošeg sna



Strah


Strah je najčešći uzrok poremećaja spavanja. Kada djeca leže u krevetu, a u sobi je mračno, mnogi predmeti izgledaju posve drukčije. Zavjese u mraku mogu postati “strašni duhovi”, pogotovo ako ih pomiče lagan propuh. Osim toga, kada mjesec obasjava sobu ili se u blizini prozora nalazi ulična svjetiljka, djeca u mraku vide mnoštvo sjena. Mrak je u djece često povezan sa samoćom ili osjećajem osamljenosti. Svjetlo pruža sigurnost. Kada se majka ili otac noću probude zbog plača djeteta i odu u dječju sobu, u većini slučajeva ostave upaljeno svjetlo kako bi umirili dijete. Ne treba zaboraviti ni strah od rastanka, koji je posebno izražen u mlađe djece. Dijete nije sigurno je li rastanak navečer konačan i hoće li roditelj sljedećeg dana biti tu. Dijete se može osjetiti nevoljeno i odbačeno ako primijeti da roditelji inzistiraju na noćnoj odvojenosti. To u djeteta može prouzrokovati nesigurnost, a time i strah.



Potreba za samoodržanjem


Potreba za samoodržanjem može biti razlog zbog kojeg vaše dijete navečer ne želi poći u krevet. Dijete vodi bitku kako bi razvilo samopouzdanje. Tom borbom uči ne uzmicati i nametati svoju volju. U ovoj će fazi iskušati koliko daleko može ići i što može postići svojim ponašanjem jer roditelji često popuštaju i ispunjavaju mu želje. Kada bi dijete činilo sve što se od njega traži, nikada ne bi naučilo izraziti svoje potrebe i svađati se s drugom djecom. Veoma je važno da roditelji pronađu kompromise i usprkos tomu postave granice te ostanu dosljedni – jer djeca vrlo brzo uoče nesigurnost roditelja. Osim toga, nedosljednost i nepostojanje granica u djeteta mogu izazvati nesigurnost i s njome povezan strah.


Ne zaboravite činjenicu da se dijete uvijek uspoređuje s drugima. Ono će se orijentirati prema vremenu kada i njegovi prijatelji trebaju poći na spavanje. Pronađite kompromis i pomaknite vrijeme odlaska u krevet za pet ili deset minuta, ali dosljedno provodite dogovor!



Opterećujući dnevni događaji, preplavljenost podražajima i stres


Naporan, uzbudljiv dan može znatno omesti djetetov san. Čak i mi odrasli često ne možemo zaspati kada je za nama dan ispunjen događajima ili ako znamo da nas očekuje naporan dan. Tada ležimo u krevetu i razmišljamo o tome što sve moramo obaviti. Tako je i u djece. Kada dijete krene u vrtić, školu, igraonicu ili je pred njim neka proslava, ono to doživljava kao stres. Djeca, naime, moraju zauzeti stav prema toj situaciji i ljudima te pronaći svoju poziciju u grupi. Čak i kupnja u supermarketu može iscrpiti dijete te ga izložiti poplavi podražaja. Razmislite na trenutak koliko zvukova dijete dnevno čuje te koliko različitih ljudi susretne. Boje, oblici i zvukovi. Mi već poznajemo mnoge stvari i znamo što nas očekuje. No dijete tek mora upoznati raznovrsne događaje, zvukove i ljude. I odrasli su uzbuđeni kada, primjerice, odlaze na put, kada se sele ili pristupaju nekoj novoj grupi. Takva situacija može preopteretiti osjetljivo dijete. Kada navečer legnemo u krevet i polako se umirimo, kroz glavu nam prolaze događaji dana i počinjemo ih obrađivati. Tako je i u djece. Pogledajte samo koje se sve igračke nalaze u dječjoj sobi. Koliko boja i zvukova (izvana i iznutra) utječe na dijete. Možda u sobi jednostavno ima previše stvari koje navečer djetetu odvraćaju pozornost.



Tjelesno stanje - bolest


Možda je vaše dijete bolesno, osjeća se klonulo i tromo? Kada dijete ima visoku temperaturu, kašlje i šmrca, sasvim je normalno da loše spava i noću se budi. Možda ne želi u krevet jer u slučaju prehlade u ležećem položaju teško diše. Otežano disanje može prestrašiti dijete i stvarati mu nelagodu. U tom slučaju možete pretpostaviti da će problemi sa spavanjem nestati čim dijete ozdravi.




Potreba za spavanjem i dječji temperament


Kada govorimo o problemima sa spavanjem, treba napomenuti da važnu ulogu ima i dječji temperament. Vrlo temperamentnom djetetu s izraženom potrebom za kretanjem trebat će dulje da se umiri nego tihom i mirnom djetetu. Temperamentno će dijete vjerojatno pokušati suzbiti nadolazeći umor još se više krećući. Trebali biste bilježiti koliko dnevno spava. Ako neko vrijeme budete vodili takav dnevnik spavanja, točno ćete znati koliko je sna potrebno vašem djetetu.



Može biti da prerano stavljate dijete na spavanje pa ono uopće nije umorno ili se ujutro budi prerano jer se naspavalo. Ne morate se bojati da dijete ne spava dovoljno. Djeca u pravilu spavaju koliko im je potrebno.



Kada se zamijeni dan za noć


Djeca u prvoj godini života često nemaju stalan ritam i moraju polako naučiti kada je dan, a kada počinje noć. Neka se djeca brzo prilagode dnevnom, odnosno noćnom ritmu roditelja, dok je drugoj djeci za to potrebno više vremena. To također ovisi o temperamentu pojedinog djeteta.



Što možete učiniti ako vaše dijete pati od poremećaja spavanja?


Djetetu je potreban uvijek isti ritam. Vaše dijete ne primjećuje monotoniju koju pritom možda osjećate. Upravo suprotno, djetetu ustaljen tijek događaja pruža mnogo sigurnosti.



Večernji odlazak u krevet mogao bi imati sljedeći redoslijed:


• presvlačenje


• kupanje i pranje zuba


• priča za laku noć


• pjesma za laku noć



Omogućite djetetu nešto što će mu pomoći da zaspi:


• dajte mu plišanu igračku


• upalite svjetiljku


• odškrinite vrata




Možda vaše dijete voli u krevetu prelistati slikovnicu, pa odredite vrijeme za tu aktivnost:


• dajte mu majicu koja miriše na vas


• zajedno namjestite krevet


• na strop iznad kreveta možete objesiti “nebo” od tkanine (što daje osjećaj sigurnosti)



Nakon svake uspješno prospavane noći nagradite dijete:


• lijepom pričom


• zvjezdicom koja svijetli u mraku



Nemojte neprestano provjeravati je li dijete zaspalo. To dijete čini nesigurnim. Budite dosljedni i s djetetom postignite dogovor kojeg ćete se pridržavati. Izmjenjujte se s partnerom. To omogućuje dijeljenje odgovornosti. Dijete želi doživjeti oba roditelja. Važno je samo da postavite jasne granice i budete dosljedni (iako je u početku teško, isplatit će se).



Tekst: Sanja Pavić, DV Cekin