U razvoju jezika postoji razdoblje u kojem dijete jezike uči s lakoćom i neopterećenošću. To je zapravo vrijeme kada uči svoj materinji jezik

Mogućnost sporazumijevanja na drugom jeziku nije jedino što razlikuje dvojezičnu djecu od one koja koriste samo jedan jezik – mozak djece koja koriste dva jezika funkcionira na drugačiji način. Istraživanja su pokazala da djeca koja koriste dva jezika puno lakše rješavaju probleme koji sadrže tragove koji navode na krive zaključke.


Novo istraživanje objavljeno u Psychological Science otkriva da znanje drugog jezika – čak i ako je naučen tek u adolescenciji – utječe na to kako ljudi čitaju na materinjem jeziku. Nova saznanja upućuju na to da ljudi, nakon što nauče drugi jezik, nikad više na isti način ne promatraju riječi.


Eva Van Assche, psihologinja koja se bavi proučavanjem dvojezičnosti na University of Ghent u Belgiji, promatrala je 45 studenata kojima je materinji jezik nizozemski, a engleski su naučili u dobi od 14 ili 15 godina. Zadatak je bio da pročitaju niz rečenica na nizozemskom jeziku, neke od njih sadržavale su riječi koje su slične ili imaju isto značenje u oba jezika (kao npr. riječ sport). Van Assche i kolege bilježile su pokrete očiju sudionika dok su čitali. Utvrdili su da je njihov mozak puno brže procesirao riječi koje imaju isto značenje u oba jezika.


Najbitniji zaključak ovog istraživanja je da čak i kad osoba čita na materinjem jeziku, postoji utjecaj znanja drugog jezika. Van Assche tvrdi: Kada govorite dva jezika, mijenjaju se vaše vještine i mozak brže procesira podatke.



Helen Doron škola engleskog


Helen Doron Educational Group je vodeći međunarodni edukacijski program za učenje engleskog jezika koji uspješno djeluje preko 26 godina u preko 700 centara diljem svijeta. U Helen Doron školama engleski uče djeca od 3 mjeseca do 14 godina, a u Hrvatskoj trenutno možete pronaći 11 certificiranih centara u kojima se možete prijaviti za besplatan ogledni sat engleskog i upoznati se s ovom jedinstvenom metodom poučavanja.


A kad kažemo jedinstvenom, uistinu to i mislimo. Naime, jedna od najzanimljivijih značajki Helen Doron metode jest činjenica da satove engleskog mogu pohađati djeca već od 3 mjeseca starosti. Koliko god začuđujuće zvučalo, za učenje jezika zaista nikad nije prerano. Istraživanja su pokazala kako u razvoju jezika postoji razdoblje u kojem dijete jezike uči s nevjerojatnom lakoćom i neopterećenošću. To je zapravo vrijeme kada uči svoj materinji jezik, ali ujedno i najbolje vrijeme za učenje drugog jezika – s pouzdanjem i lakoćom. Kod beba i male djece ne postoje strani jezici, djeca saznaju da je jezik koji su naučili strani jezik tek kad malo odrastu i kada im to otkrije okolina, stoga je učenje u najranijoj dobi najvažnije.



Helen Doren za najmlađe


Upravo iz svih gore navedenih razloga, u Helen Doron školama možete pohađati posebno osmišljen Baby's Best Start tečaj, namijenjen bebama od 3 do 22 mjeseca starosti te njihovim roditeljima, bakama i djedovima. Kroz zabavne aktivnosti važne za razvoj djece te namijenjene emotivnom, kognitivnom, osjetilnom i fizičkom razvoju, bebe uče i doživljavaju preko 550 riječi engleskog jezika. Uz učenje engleskog, Baby’s Best Start također uči roditelje novim načinima interakcije s njihovom djecom na način da obogaćuje komunikaciju između roditelja i djeteta te potiče povezivanje kroz pjesme, igre i fizičke aktivnosti.


Još jedan bitan element Baby's Best Start tečaja je svakako znakovni jezik za bebe koji je sastavni dio tečaja te roditeljima daje osnove za korištenje znakovnog jezika u svakodnevnom životu kako bi čim prije ostvarili dvosmjernu komunikaciju sa svojom bebom – na hrvatskom i engleskom jeziku.



Komplet za učenje koji prati Baby's Best Start tečaj sadrži torbu s 4 priručnika za roditelje, 4 CD-a s pjesmicama i rimama te 4 „Sunny the Cat“ slikovnice koje su usmjerene na razvoj 4 osjetila: vid, sluh, njuh i okus. Helen Doron metoda obuhvaća često puštanje cd-a kod kuće (u pozadini), dok djeca značenje riječi uče na satovima, uz pomoć učitelja posebno osposobljenih za tu metodu i njihovih rekvizita. Ovi materijali su jedinstveni u svijetu te svakom djetetu omogućuju sustavno učenje iz tjedna u tjedan i iz godine u godinu, bez obzira na dob.




Dođite na besplatan ogledni sat na jednu od jedanaest lokacija u Hrvatskoj. Možete se prijaviti na web stranici ili pozivom na:



ZAGREB


Jarun 091 5784 755
Kruge 091 9209 988


Maksimir 098 359 244
Novi Zagreb 091 5784 755
Ravnice 091 4548 446
Sveti Duh 091 2514 430


Špansko 098 828 855



SAMOBOR 091 6234 005



RIJEKA 091 1596 737


ZADAR 095 9069 224



BJELOVAR 098 871885



See you!



Iskustva s Helen Doron školom



Polaznici: Vito i mama Elvira


Moje dijete s oduševljenjem svaki put ide na engleski, jer u pravilu kroz igru (koja se sastoji od mnogobrojnog materijala, koji mene oduševe svojom kreativnošću, razne pjesmice), dijete nije ni svjesno da uči, tako da svima koji se premišljaju da upišu djecu kažem - sigurna sam da se nećete razočarati. Mi krećemo treću godinu za redom i nadamo se da ćemo ove godine uspjeti upisati i bracu Lena (3 god.) :))) Mi imamo samo riječi hvale za Helen Doron :))



Polaznici: Lara (tečaj Baby's Best Start) i mama Lucija


Larica loves English! Dapače, bolje joj ide od hrvatskog... Savladala je ozbiljnu terminologiju poput: ball, bubble, turtle, purple, red, blue, doggy, bath, bed, book, ear, eye, nose, knee, toe, baby, moon, star, apple, muffin, a sve je počelo s "up & down" iz Helen Doron pjesmice. Ne propušta priliku uživati sa svojim English materijalima, a za zabavno učenje u vrtu odlično posluži putni CD player: za glazbenu podlogu! Hugs and kisses from baby Lara & c u next year!



Polaznici: Lola (tečaj Baby's Best Start) i mama Ljupka


Lola ima 15 mjeseci i više od pola života ide na engleski. Na početku „školske godine“ bila je jedina djevojčica među pet dječaka godinu dana starijih od nje. Na engleskom je počela puzati, naučila piti iz bočice, mahati bye bye, prvi put bila u kazalištu, vidjela Djeda Mraza, proslavila prvi rođendan, prvi put se odlijepila od mame i pošla nekom drugom: teti Ani. Teta Ana, Niko, Ivano, Kristijan, Zvone, Ljupka i Marta spominju se u našoj kući svaki dan. Doduše, imamo nekoliko „problema“ na engleskom: Lola misli da je teta Ana samo njezina, teško podnosi satove na kojima nema aktivnost „the board“ i još teže to što je završna pjesmica dosadila svoj drugoj djeci osim njoj. I da, srijeda navečer, nakon engleskog, dan je kad nemamo ama baš nikakvih problema sa spavanjem.




Polaznici: Laura i mama Sanja


Svaki tjedan skupa pjevamo, plešemo, bojamo, pričamo i igramo se na satu engleskog jezika s našom najboljom tetom Ivanom i drugim prijateljima. A poslije sata zasluženo se odmaramo grickajući perece i pijući sokiće. Obožavamo ovu školicu i tužne smo što nam je u četvrtak posljednji sat. Ali čim se nakupamo i nauživamo u ljetu, evo nas na jesen ponovno u školi, jer je to najbolja školica u gradu i svima ju hvalimo. Bye, bye, see you soon ;-)



Polaznici: Laura i mama Simona


Sviđa mi se što se Helen Doron metoda primjenjuje u malim grupama te svako dijete čitav sat aktivno sudjeluje u odlično osmišljenim aktivnostima isključivo na engleskom jeziku. Pomagala u nastavi vrlo su kvalitetna i edukativna te, uz usvajanje engleskog jezika, općenito potiču dječju kreativnost i znatiželju. Dijete se na svakom satu susreće s različitim nastavnim pomagalima, koja prate sadržaje udžbenika i CDa. Najviše mi se sviđa što su odabrani prema interesu djece određene dobi (vile, čarobni štapići, životinje, zmajevi, dinosauri....) te se jezik usvaja u vrlo veseloj i djeci uzbudljivoj atmosferi. Udžbenici su zabavni, sadrže igre za razvoj fine motorike, grafomotorike, percepcije te podržavaju dječju spososbnost enciklopedijskog znanja. Učiteljica Maja, uz izvrstan engleski stručna je i u pedagoškom smislu te poznaje najnovija jezična i razvojna istraživanja, a njena velika motivacija i smisao za rad s djecom doprinijeli su zabavno i korisno provedenom vremenu.



Polaznice: Mia i mama Ivana


Mia obožava Sunny-a:-), mačka iz slikovnice. Kad smo krenuli na Baby's Best Start tečaj Mia nije znala pravo ni puzati, a sada iako još ima oskudni hrvatski vokabular govori dog i frog kada vidi spomenute životinjice..trči na run, a skače na jump. Mislim da je za njezinih godinu i pol to više nego odlično... A sve zahvaljujući teacherici Petri koja dovoljno pažnje posveti svakom djetetu te samoj Helen Doron metodi jer uči djecu povezivati stvari sa svijetom oko sebe...