Grizenje kod malog djeteta način je učenja i upoznavanja svijeta koji ga okružuje. Međutim, ono se ne smije olako prihvatiti, posebno ako dijete grize često i jako. Dok mirno mijenjate pelene vašoj bebi kao što to činite još od njezina rođenja, dijete se okrene i ugrize vas za ruku... Roditelji instinktivno grde dijete, kažnjavaju ga... No prije nego što se zanesete, pokušajmo shvatiti što se u stvari događa.

Oralna faza djeteta

Tijekom razvoja dijete prolazi kroz različite faze, a svaka ima posebno značenje i odnosi se na pojedini dio dječjeg tijela. Svaka je karakteristika definirana vanjskim iskustvom. Oralna faza započinje kada dijete upoznaje svijet ustima i područjem oko usta. Od rođenja djeteta usta i područje koje ih okružuje za bebu su najvažniji dio tijela: ustima novorođenče traži majčina prsa da bi došlo do hrane, a istodobno pronalazi utjehu i sigurnost. Sisanje bebi pruža velik užitak i ona će nastojati produljiti taj osjećaj ugode i kad već napuni trbuščić. Vrlo brzo novorođenče nauči da sličan užitak može pronaći i na druge načine: neovisno o potrebi za hranom i o osobi, dijete može sisati svoj palac ili prihvaćati dudu koja mu je ponuđena. Kako raste, zadovoljstvo koje pronalazi ustima sve se manje ograničava na hranjenje i sisanje palca. Dijete se ponaša kao da ustima želi spoznati sve što mu se nađe nadohvat ruke: gricka, liže i siše sve predmete koje uspijeva dohvatiti. Za dijete je to najbolji način usvajanja vanjskog svijeta, otkrivanja i upoznavanja predmeta, njihova oblika, okusa i mirisa.

Otkrivanje svijeta ustima nastavlja se otprilike do prve godine života. U dobi od devet do 18 mjeseci, odnosno čim se pojave prvi zubići, započinje nova faza intelektualnog razvoja: pokreti usta u svrhu sisanja prerastaju u grizenje. Ustima dijete ujedno i razmišlja. Grizenje mu postaje najveća zabava, način iskazivanja osjećaja i želja, kao što je to prije bilo sisanje (dijete još uvijek ne raspoznaje razliku između grizenja za izražavanje svojih osjećaja i agresivnog grizenja u svrhu obrane).

Izražavanje potreba

Dijete se može služiti grizenjem kako bi privuklo pozornost na sebe i, ako se još ne može izraziti riječima, grizenje može biti način komuniciranja. Dok još ne može normalno komunicirati, grizenje sve više postaje djetetov način izražavanja frustracija. Često djeca koja grizu svoju braću ili roditelje traže nježnost, izražavaju ljubomoru i potrebu da ih gledaju, da im se obraćaju i da ih vole. To ne znači da dijete nije voljeno, nego jednostavno ima veću potrebu za pažnjom od drugih.

Kada dijete krene u jaslice ili poslije u školu, grizenje može postati vrlo učestalo i biti jako neugodno za drugu djecu i odgojitelje. Neka će se djeca tako služiti ustima kako bi izrazila svoje osjećaje prema drugima, druga pak da bi se nametnula i zauzela položaj “vođe”.

No djeca grizu i kad se ne mogu nositi sa situacijom u kojoj su se našla, ako se nečega plaše ili ih nešto ljuti. Mogu ugristi i ako im drugo dijete ili odrasla osoba pobude osjećaj ugroženosti. Stres zbog nesređenih odnosa među članovima obitelji katkad je sasvim dovoljan razlog da dijete počinje osjećaje izražavati grizenjem. Jedan je od banalnijih razloga potreba djeteta da vidi reakciju roditelja.

Što učiniti kada dijete grize?

Grizenje je “prirodno” za malo dijete i dio je njegova razvoja, međutim takvo se ponašanje ne smije ignorirati: malo dijete koje je ugrizlo (roditelja, vršnjaka, brata) nije razumjelo da je nekome naudilo. Roditelji ne smiju odobravati takvo ponašanje i dopustiti da dijete to i dalje čini. Naime, već od prvih ugriza ili pokušaja ugriza roditelji trebaju odlučno i jasno djetetu reći: “NE!”

Tekst: Roditelji.hr

Foto: Profimedia