Trebamo li posjetiti ortodonta?

Pravilan razvoj čeljusti te pravilan zagriz dugoročno jamče zdravlje zubi

Položaj zubi u čeljusti uvjetovan je nizom čimbenika: genima, odnosom gornje i donje čeljusti, položajem jezika i obraza, silama koje nastaju prilikom žvakanja, rastom i razvojem.

Nažalost, velik broj djece ima problema s rastom zubi. To je katkad posljedica loše navike korištenja dude varalice nakon što zubići izbiju, sisanja palca i usnica, griženja noktiju, grickanja unutrašnje strane obraza ili nepravilnog položaja pri spavanju.

Neki zdravstveni problemi također utječu na položaj zubi, primjerice kronična upala krajnika zbog koje dijete teško diše. Disanje, gutanje i izgovaranje pojedinih glasova pritom je također otežano. Nepravilan zagriz estetski kvari crte lica, no još je veći problem što nepravilan položaj zubi olakšava njihovo pomicanje u čeljusti te ih čini osjetljivijima na vanjske utjecaje. Zubi u neutralnom, to jest pravilnom položaju, trpe najmanje opterećenje prilikom zagriza.

Kod nepravilno postavljenih zubi, uslijed neravnomjerno raspoređenih sila, može doći do njihova loma ili, u odrasloj dobi, do paradontoze (povlačenja zubnog mesa, pri čemu se ogoljuje vrat zuba).

Kada aparatić?

Prije se smatralo da se aparatić stavlja tek kad djetetu izrastu trajni zubi, no u praksi se pokazalo da je višestruko korisnije kad se aparatić upotrebljava ranije, dakle već na mliječnim zubima.

U današnje vrijeme djeci se nudi mekana i usitnjena hrana, pa se zubi i čeljust ne razvijaju dovoljno. Dolazi do zbijanja zubi, a neki čak ni ne izrastu, dok se oni koji su izbili češće kvare.

Zato se preporučuje djeci koja jedu već sve namirnice, davati hranu koja nije previše usitnjena kako bi je dijete moglo žvakati. Tako će se razvijati mišići usne šupljine i samo zubalo.

Poremećaji u rastu zubi vidljivi su već i kod prvih zubića, mada to ne mora uvijek značiti da se neće ispraviti tijekom rasta susjednih zubi. Ne oslanjajte se na vlastitu procjenu, ako posumnjate u pravilan položaj djetetovih zubića, pođite ortodontu na pregled.Uočite li da dijete škrguće zubima u snu, da diše na usta i da mu se zubi krivo preklapaju, obavezno se posavjetujte s ortodontom.

Nepravilno pomicanje čeljusti i nepravilno raspoređeni zubići mogu otežati disanje i stvoriti probleme u izgovoru. Usto se može poremetiti i probava, jer dijete ne može zubima pravilno sažvakati hranu.

Zubi se mogu ispravljati cijeloga života, no najbolje je za zdravlje zubi i čeljusti da se to učini već u djetinjstvu, Idealna dob za nošenje aparatića kod većine djece je razdoblje kad se mliječni zubi izmjenjuju s trajnima. između dvije faze intenzivnog rasta. Kao što smo već spomenuli, takvo što je moguće i mnogo ranije ako ortodont procijeni da je to nužno za pravilan razvoj zubala.

Pročitajte i:

Nemojte očekivati od vrtićkog djeteta da se igra po pravilima, razumije suradnju ili dijeljenje

Razlog zašto im pravila nisu draga, zašto ne vole gubiti, zašto ne vole svoje igračke…

sjedenje u polozaju zabice

3 razloga zašto izbjegavati da dijete sjedi u položaju žabice

Djeca u igri zauzimaju svakakve položaje. Jedan od njih je i položaj žabice u kojem…

usporedivanje djece

8 razloga zašto ne biste trebali svoje dijete uspoređivati s drugom djecom

Roditelji teško mogu izbjeći uspoređivanje svog djeteta s drugom djecom. Kad je počeo sjediti, kad…

igre s vodom za djecu

Zgodne dječje igre s vodom za unutra i van

Djeca su uvijek spremna za igru. A kad su vrućine, nije loše u igru uključiti…