Vikanje može djetetu nanijeti više štete no što mislite

Djeca imaju pravo na to da ih se ne udara i tuče. Ali koliko ste zaista uviđavni prema djetetu ako se na njega u bijesu i ljutnji izvičete i verbalno ga nagrdite?

Iako možemo reći da većina roditelja shvaća štetnost udarca i trudi se ne koristiti ga kao metodu odgoja, čini se da verbalno izražavanje ljutnje prolazi ispod radara. Glavno da ih ne tučemo, ali što im sve usput izgovorimo? Riječi ne ostavljaju vidljive ožiljke poput masnice ili crvenila, ali ostavljaju fatalne posljedice na djetetovu psihu koje se ispoljavaju kasnije kad dijete malo poraste.

Kad su riječi gore od udarca

Roditelji često nisu svjesni štete koju mogu nanijeti djeci izgovarajući im ružne riječi ili rečenice koje često mogu biti gore i povrijediti više od udarca. Jednako loše i ponižavajuće za dijete su i šutnja, ignoriranje, zatvaranje, zarobljavanje ili pak javna ponižavanja ili ružne geste od koji se dijete ne može obraniti, a koje ga plaše. Sve to uništava povjerenje između roditelja i djeteta, dijete je uplašeno, njegova samosvijest se smanjuje te se osjeća odbačeno, bezvrijedno, nezaštićeno i nevoljeno.

Čak i ako se nakon verbalnog ispada ispričate jer ste dijete duboko uvrijedili, te riječi imaju snagu zadržati se u djetetu i izazivati stres koji se na kraju pobrine da se bliska veza između roditelja i djeteta trajno naruši i nikada se više ne uspostavi.

verbalno nasilje

Pubertet

U vrijeme puberteta veza roditelja i djeteta posebno je osjetljiva jer se sukobi češće događaju i sa žešćim vokabularom. Te riječi, iako je dijete već odraslije, također ga mogu duboko povrijediti. Istraživanja pokazuju kako djeca koja doživljavaju snažne verbalne napade mogu u pubertetu imati jače depresivne epizode, također imati problema s ponašanjem u školi, češće lagati te biti agresivna. Vikanjem i ružnim riječima roditelji tako postižu upravo suprotan efekt od željenog - odgoje neposlušno i nesretno dijete. Pretpostavka da će dijete oprostiti ružne riječi ili da one ništa ne znače ako postoji čvrsta veza između roditelja i djeteta, potpuno je pogrešna i velika zabluda.

Zahtjevno dijete

Čak i ako imate dijete koje vas stalno provocira i izaziva u vama snažne emocije, trebate se uvijek kontrolirati i razmisliti što ćete reći kako ga ne biste povrijedili. Svejedno što vam učini, ono ima pravo na ljubav i zaslužuje poštovanje, pa makar ne funkcioniralo uvijek baš onako kako vi to želite. Kad pogriješi, pokušajte mu objasniti u čemu griješi. Ako ne prihvaća objašnjavanje i kritiku, pričekajte sa svojom reakcijom, razmislite, ali pritom uvijek osigurajte da se dijete osjeća voljeno unatoč svemu. Jer poteškoće u odgoju nemaju nikakve veze s ljubavi prema djetetu koju sigurno osjaćate.

verbalno nasilje

Rečenice koje ne smijete izgovarati:

  • Ako me ne poslušaš, neću te više voljeti.
  • Koliko glup možeš biti?
  • Idi gdje hoćeš, ne želim te više vidjeti.
  • Makni mi se s očiju.
  • Dosta mi vas je djeco, pustite me na miru!

Preporuka: Rečenice koje ne treba govoriti djeci

Tekst: M.B.
Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi:

Vezano uz temu

Kako izbjeći verbalne ispade prema djeci?

Riječi roditelja mogu povrijediti. Svi to znamo. Zato…

Nije cool biti bully

Povodom obilježavanja Dana ružičastih majica i Nacionalnog dana…

Pročitajte i:

Djeca koja se sada ovako ponašaju bit će uspješnija u odraslom životu

Znanstvenici sa Sveučilišta u Montrealu trideset su godina pratili 1000 djece i proučavali njihov razvoj…

postavljanje granica

Zašto je važno jasno i na autentičan način djetetu pokazati svoje granice?

Granica je jasna, nevidljiva linija između nas i drugih ljudi i svi ih imamo. Smisao…

Pomozite djetetu da izrazi osjećaje

Treba li i u kojoj mjeri ignorirati djetetove emocije, sudjelovati u njima te koliko se…

odgoj djece u Nizozemskoj

5 lekcija o roditeljstvu koje nam mogu dati nizozemski roditelji

Djeca trebaju opuštene roditelje. Ali biti opušten roditelj nije uvijek lako. Zato se ugledajmo na…